Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Bienvenidoh a Graná!

Aleš Splítek

Universidad de Granada

Vytvořeno

27. listopad 2014

Studijní obor

Filología hispánica

Termín výjezdu

Zimní semestr 2014

Vyučované předměty

Angličtina, Němčina, Geolingvistika, Katalánština, Španělština

Chceš jet do Španělska na Erasmus? Tak neváhej a zapiš si Granadu na první místo! Ale nejdříve si přečti můj článek na blogu! Nemá cenu abys bez tohoto výtvoru opustil naší rodnou zem! 

Upozornění: Fotky a chvála na Granadu nejsou zdaleka tak hezké, jako to tu doopravdy je! 

 

Zdravím všechny své přátelé a budoucí, či již zkušené Erasmáky. V tomto článku si povíme něco o Granadě. Nalijme si tedy čistého vína a povězme si něco o mé, možná trochu zidealizované Granadě. 

K tomuto profesionálnímu článku si pusťte tento narychlo udělaný výběr písní, abyste se dostali do obrazu, o co tu tak jde.  (Nevím kde je ten odkaz na Youtube, ale jeslti je to někde vidět, tak to je ono!) ((Je to dole pod fotkama!))

No, tak ani nevím, kde bych začal. Asi úplně od začátku. Pokud už jste se prokousali veškerým papírováním ohledně Erasmu, gratuluji, jste na nejlepší cestě a to nejhorší máte za sebou! Dále je na řadě odlet. Granada má své vlastní letiště, takže pokud se vám nechce letět do Malagy (nejbližší mezinárodní letiště u Granady), tak můžete letět přímo sem. Granada má však pouze malé letiště (jak mi jeden profesor při obědě popsal: Es una caca) a tak bude nutné během cesty sem přestupovat ( Madrid/Barcelona) a stojí to taky o trochu víc. Dobré je, že nemusíte hledat nějaký motel, a spoj do Granady. Na letišti v Granadě totiž čeká autobus, který vás za 3€ doveze do města, skoro kam budete chtít. 

Ohledně ubytování si moc nedělejte starosti. Dají se tu sehnat byty od 150€ do 350€, v centru, v Albaycínu, na okraji města nebo blízko u univerzit. A že těch bytů je tu moc. Na každém druhém balkóně uvidíte ceduli s telefoním číslem, buď že je to k prodeji nebo k pronájmu. Důležitá je asi místo bytu, protože většinou platí pravidlo, že když chcete být blízko u univerzity, tak je to daleko do klubů. Kdybych si měl vybrat já znovu, tak asi Albaycín - stará čtvrť města plná typických domů, kousek nad centrem a blízko ke campusu Cartuja a ke Camboriu - Erasmus klub, nebo tam kde bydlím, 10 min od školy, 5 min k obchodu, 1,2 km od Camboria, 30 min od Mae West a nákupních center - Calle parra alta de Cartuja.

První dny v Granadě jsou trochu obíhačka. Musíte vyplnit různé dokumenty, zařídit si kartičky atd. To vám dá tak na 3 dny minimálně, když víte kam s čím jít. Další problém je internet, pokud máte štěstí, do týdne se to dá. My jsme si tu koupili simku od Orange - volání zdarma ( pouze spojení 0,18c) + 1GB internetu za 9€/měsíc, SMS neřešit, všichni tu jedou na WhatsAppu. 

Granada je fakt krásné město, kde na historii narážíte v podstatě na každém kroku. Alhambra, Albaycín, Sacromonte a spoustu dalších věcí. Kaváren je tu více než v celé ČR dohromady. Díky historii vás Granada nikdy nenechá o hladu. Vůně kebabu a schawarmy se linou ulicemi skoro non-stop. Jednou velkou výhodou jsou tu TAPAS. Jídlo které automaticky dostanete ke každému pití co si někde objednáte. Někde dostanete brambůrky a olivy, někde těstovinový salát s obloženým pečivem. Počasí je tu super, do konce října jsme chodili v triku a kraťasech, teď na konci listopadu už je to ve dne na kalhoty a triko, v noci je tu tak 10°C. (O víkendu jsem byl běhat v kraťasech a triku a bylo asi 20°C ve stínu - 23.11.)

Už nevím co víc bych dodal, pokud máte nějaké dotazy, neváhejte mě kontaktovat na Facebooku, emailem, nebo jakkoliv jinak. Ještě přihodím nějaké fotky. Omluvte pravopisné chyby, neumím česky. :) 

PS: Všude tu rostou mandarinky, pomeranče, citrony a zrají i teď na konci listopadu. Jinak je to tu všude poseté olivovými háji. 

1) Alhambra + Sierra Nevada zasněžená, zamlžená (foceno koncem listopadu, v kraťasech a mikině)

2) Naše ulice (Calle parra alta de Cartuja)

3) Gibraltar - Afrika + dvě opice

4) Zase dvě opice

5) Jamón v Mercadoně

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17