Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Náš blízký soused

Matej Bel University

Proč Slovensko? Pravdou je, že jsem vlastně už nikam jinam ani nemohl. Přesto jsem rád za návštěvu našeho blízkého souseda. A doporučuji to každému kdo má chuť poznat tuto krásnou zemi a zažít tu pořádné dobrodružství. Třeba v místních lesních štolám, Vysokých Tatrách nebo místních řekách.

CESTA: DO Banské Bystrice mi trvala jeden den cestování vlakem. Doporučuji vlak. Je topohodlné a můžete s sebou vzít téměř cokoli.

BYDLENÍ: Já osobně bydlím tak trochu stranou všeho dění. Je možné bydlet na kolejích Tajovského v centru všeho dění (něco jako na Harcově kolej F. pro Erasmáky za cc 50 euro, nebo na jiné koleji) Já zvolil jinou kolej (ekonomickou) za 90 euro na měsíc. Pokoj mám sám pro sebe s internetem a vším potřebným včetně kuchyňky s lednicí a sociálky.

Na obou kolejích jsou hudební kluby. Jen Tajovského má výhodu lepších sportovišť co se týče zimy. = nafukovačku pro tenis a sportovní haly. Ekonomická kolej má jen venkovní kurty.

ŠKOLA: Je z obou dvou kolejí skoro stejně daleko. Já to dávám za cca 25 nim rychlejší chůze. Doprava do školy MHD je přímo levná cca 25 eurocentů za jízdu jako studen s mhd kartou.

Prostředí kampusu vcelku ujde a úroveń vzdělávání je cca srovnatelná. Není se čeho obávat.

JÍDLO: Jak na univerzitě tak na koleji je menza. Ale pozor! Jíst se to dá, občas se na Vás nedostane, a občas je lepší si objednat pizzu. Zapomeňte na elektronické objednávky. Tady jsou stará dobrá razítka: pejsek s kostičkou, koberec a písmenko = oběd 1. 2. 3. 

Jinak jak ve městě tak v okolí dost slušných restauraci do 3 ero. Koliba na parkovišti za autobusovým nádražím není vůbec špatná. Co se týče nákupů tak u obou kolejí je suprmárket. Lidl, Kaufland.

U mé koleje je mimo jiné slušný řezník, pekárna a prodejna sýrů. 

VOLNÝ ČAS: 

město: B.B. je vyloženě kulturní město. Velikostí někde mezi Libercem a Jablonce. Každý den je kam zajít. Je tu cca 6 hlavní klubů a vyplatí se si udělat exturzi. Já mám nejradej Tur klub hned na kolejích ekonomky je to dost podobný Zanzu. Dobrá je i Stará ponorka a nejde te tu i největší klub na Slovensku Ministry i tam to ujde.

Hudební kluby: vyselektoval jsem dva obravdu dobré klyby: Klub 77 kde táhnou hlavně na jména a hraje se tu opravdu vše za dobrou cenu a slušné pivo.

Nebo doporučuji Jazz12 kde se hraje opravdu kvalitní jazz za pár korun a i pivko ujde.

Z hospod doporučuji Smedného Mnicha či Heldorádo, ale věřím, že se každý rachle zorientuje.

Okolý Bystrice: hned první den si kupte v infocentru na námesti matu a vyražte na stezky! Stojí to zato. př: Králíky, Donovaly, Kordíky, Skalka aj.

Nízké Tatry jsou cca 30 min jízdy jak autem tak autobusem.

Do vysokých tater je to o něco dále cca 2,5 hod, ale stejně jsem chodil na celodenní výlety takže to nebyla žádná hrůza. V Tatrách je krásně všude a i ceny jsou příznivé vždy jsem pořídil celé jídlo i s pivkem do 4 euro. : Pri zelenom plese, Pri skalnatom plese, Rysy , Soliko aj.

Sport: zimní hokejová hala má skoro každý den bruslení zdarma, běžkařské tratě jsou jen kousek, a školní hala se dá zamluvit na semestr zdarma.

Jinak okolí je plné otevřených starých dolů např nad Krvavou studánkou. Ale i oficiálních jeskyní je v okolí plno. 

CO S SEBOU: vše na sport, nádobí na vaření, a i bedna s jídlem se pro začátek hodí. Jídlo je tu o něco dražší. Na pivo si uděláte obrázek sami. 

Už stačí jen vyrazit!

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17