Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Postřehy z Málagy na druhou

Aneta Marková

Universidad de Oviedo

Vytvořeno

20. prosinec 2016

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

Anglický jazyk a španělský jazyk

Termín výjezdu

Zimní semestr 2016

Vyučované předměty

Comunicación Oral y Escrita en Inglés I

Je deset hodin večer a já zrovna přišla z práce. Ještě teď mám pusu dokořán z vyhlídek, jaké jsem dnes večer viděla. Bylo to poprvé, co jsem jela za tmy. Bylo to neuvěřitelně super. A bylo to... jiné. Stejně jako celý můj zdejší pobyt.

 
Ptáte se, o čem to mluvím? Přeci o mé stáži! Zrovna teď byste mě našli v nádherném městě jménem Málaga. Během dne (většinou) tu jezdím na segwayi a provádím turisty po městě a okolí. Odpoledne občas imituju, že píšu bakalářku, jinak se vydávám ven procvičovat španělštinu s místními lidmi. O víkendu se přidávají ještě výlety po okolí a návštěvy muzeí, kterých je tu asi 40 a v neděli jsou zdarma. Tak nějak teď vypadá můj život.
 
 
 
A jak jsem se tu ocitla? Narozdíl od studijních stáží se na pracovní nehlásí tolik lidí, takže jsem si řekla, proč to nezkusit. Kupa nových zkušeností a dovedností se vždycky hodí, ne? Jediná potíž spočívá v tom, že u pracovní stáže je všechno stylem "zařiď si to sama". Takže i když máte prakticky 100% přislíbené stipendium od školy (které je o něco vyšší než na studijní stáže ;) ), pořád nemáte zdaleka jisté, jestli někam pojedete. Stáž si musíte najít sami. Pokud vás hledání neodrazuje, doporučuji vzít sami sebe na procházku a trochu popřemýšlet - jaká lokace vás láká a hlavně jaký typ práce byste rádi dělali? Když si na tyhle dvě otázky odpovíte, už si jen sednete k počítači a gooooglíte a píšete emaily. Mě to zabralo asi 2 týdny psaní emailů do různých společností/firem, než jsem se rozhodla.
 
 
Vybrala jsem výborně. Jezdit na segwayi je zábava, neomrzí se to. Kolegové v práci jsou super, vždycky je o čem mluvit. Každý den mám krásnou vyhlídku na město i na moře, to se taky neomrzí. A každý den potkávám nové lidi z různých zemí, různých profesí i různého věku. Jednou jsem dokonce provázela chlápka, který natáčel Pulp Fiction - a vzešlo z toho moje největší dýško, v dolarech! Ehm... no tak jo, už se přestanu vytahovat. Snažím se jen říct, že pokud máte představu o tom, co chcete dělat, rozhodně to s trochou vytrvalosti zvládnete zařídit a vybrat si.
 
 
 
Každá mince má ale dvě strany. Nic není perfektní a za mě tu horší stránku tvoří vlhký, předražený byt, e kterém nic nefunguje, stejně jako fakt, že mi poprvé v životě chybí domov (nebo možná všichni, koho jsem doma nechala?). Ehm... "homesick"? Tohle slovo mi vážně nikdy nedávalo smysl (a to už jsem takhle v zahraničí byla/žila dvakrát). Až do teď. Čím víc času trávím v zahraničí, tím víc si uvědomuju, z jak krásné země pocházím. Kolik máme tradic, jaká máme jídla a jaká je naše příroda (jo, kopce a lesy mi fakt chyběj). Vím, že o zní jako klišé, ale nemůžu si pomoct. Ocenit vlastní domov a kořeny je zatím asi největší lekce, kterou mi Málaga dala (hned vedle toho, že zvládnu opravdu cokoli šíleného si usmyslím :D ).
 
 
 
Je toho opravdu hodně, co se o mé zkušenosti dá napsat, a já to taky pravidelně dělám. Takže pokud vás zajímá víc z mých každodenních postřehů, můžete si přečíst můj blog www.anyffe.blogspot.com A jestli chcete poradit se stáží, tak mě určitě najdete na facebooku nebo mi můžete napsat email. Ráda pomůžu, pokud to bude možné. Doufám, že máte kuráž vystrčit nos do světa a přeju vám s tím hodně štěstí!
 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17