Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Çanakkale Onsekiz Mart University – Erasmus 2023/2024

Jakub Hamalčík

Çanakkale Onsekiz Mart University

Vytvořeno

23. únor 2024

Ročník studia

5. ročník

Studijní obor

TV-GE

Termín výjezdu

Zimní semestr 2023

Vyučované předměty

Academic English, Natura and Geography of Turkey, Intercultural Communication, Leadership in Education, Basketball, Physical acitivity and Aging

Kontakt

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdravím, jmenuji se Jakub a studuji tělesnou výchovu a zeměpis.  Rád bych se s Vámi podělil o své zážitky a zkušenosti z čtyřměsíčního studijního pobytu v tureckém Canakkale.

Jednou z nejčastějších reakcí, které jsem byl svědkem , když jsem řekl mým přátelům o tom, že bych chtěl studovat v tureckém Canakkale, bylo: „Ty seš blázen!“. Samozřejmě, toto byl jasným signálem pro mě, že bych měl jet studovat právě do Turecka. 

Doprava

Nejlepší spojení  je letecky z Prahy do Istanbulu a pak autobusem z letiště Sabiha Gocken do Bursy a z Bursy do Canakkale (jizdenky se dají koupit na obiletu).  Letenky se vyplatí koupit přes Pegasus (turecký Ryanair).  Autobusová doprava mezi městy je spolehlivá, bezpečná a levná.

Ubytování

Univerzita v Canakkale  nemá typické koleje ,jako jsou u nás v Liberci. Já bydlel na kolejích pro studenty, které se nazývají „Kampus“.  Platil jsem zhruba 6000 Tl (4 500 Kč). Na pokoji jsem měl jednoho spolubydlícího. Součástí této ceny byla snídaně. Ubytování bylo přímo v centru,  jednu minutu od fakulty.  Lze bydlet i v soukromí za mnohem větší cenu.

Škola

Univerzita byla založena v roce 1992, celkový počet studentů čítá zhruba čtyřicet osm tisíc

Na univerzitě jsem měl zapsáno celkem šest předmětů. Většinu předmětů jsem měl jen ve formě konzultací. S předměty či jejich plněním jsem neměl absolutní problém. Všichni učitelé mluvili dobře anglicky a byli velice vstřícní. Vždy se dal domluvit přesun hodiny.

Život v Canakkale

Určitě Vás zajímá, jaký byl společenský život. Našel jsem si zde mnoho přátel, kteří byli milí a ochotní s čímkoliv pomoci. Problém je, že univerzita nemá vlastní ESN, jako je například v Liberci, ale na akademický rok 2024/2025 už má plán ESN vytvořit.  Za celou dobu byly zorganizovány akce: welcome breakfast, výlety do Assosu, Galipoli, Troy, Lesbos (Řecko).

Během pobytu jsem s kamarády poměrně hodně cestoval po Turecku: Izmir, Istanbul, Pamkukkale, Capadocia …

Pokud váháte, zda se rozhodnout právě pro studium v Canakkale, určitě vám to vřele doporučuji!  Co se týká bezpečnosti, lidi a studia, se vším jsem byl velice spokojený.  Přineslo mi to hodně zážitků, zkušenosti a přátelství s lidmi z jiných kultur.

Pár rad, pokud se chystáte na Erasmus do Canakkale:

  • Turků se raději ptejte na tu samou věc třikrát – pro ujištění
  • Doporučuji si zařídit bankovní kartu Revolut – ušetří to spoustu peněz při výběru hotovosti z bankomatu a při platbách
  • Turečtina není jednoduchý jazyk, ale doporučuji se naučit číslovky, které se budou hodit při nákupu v bazaru

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17