Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Oviedo? Vamos!

Karolína Málková

Heinrich Heine Universität

Vytvořeno

25. duben 2017

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

němčina - španělština

Termín výjezdu

Letní semestr 2017

Vyučované předměty

Deutsche Filmgeschichte bis zum Ende des Neuen Deutschen Films, Phonetik für die Mittelstufe B1 und B2, Grammatik Auffrischungskurs B2/C1, Schreibtraining B2, Sprechtraining B2, Spanisch B1.2, Wortschatzarbeit B2 a Mittelstufe Deutsch B2.1

Určitě váháte nad tím, jestli sever nebo jih Španělska. Měla jsem to podobně, ale nakonec jsem si vybrala Oviedo, kde není dialekt a lidem tu je skvěle rozumět. Nelituji!

Jestli vám jde především o zlepšení jazyka, tak neváhejte a jeďte do Ovieda! V Asturii žádný dialekt není a budete všem skvěle rozumět. Tímhle se řídil i každý erasmák, takže se vám nestane, aby jste si nepopovídali na skvělých erasmáckých výletech a fiestách, kde budete většinu času. Zmiňuji to, protože jsem byla na Erasmu v Německu a všichni erasmáci mluvili pouze anglicky a kvůli tomu jsme si nemohli popovídat a procvičovat němčinu, což bylo mým cílem.

Dalším plusem je, že si budete připadat jako v Liberci. Oviedo je obklopené horami a je skoro tak stejně malé, dostanete se všude rychle pěšky. Doporučuji si najít byt mezi vaším kampusem fakulty a diskotékou La Radio, kde se konají každé úterý a čtvrtek erasmácké sešlosti = tapas.

Chodila jsem na Campus Milán, kde je Facultad de Filosofía y Letras. Je možné si vybrat předměty i z jiných fakult, ale podle většiny i mě jsou nejlepší předměty na této fakultě, je tu totiž katedra španělštiny a i španělštiny pro cizince. Když si dáte práci a navštívíte první dva týdny většinu předmětů, tak si 100% vyberete něco, co vás bude bavit a nedá vám to až tak zabrat. Potom budete mít více času na cestování a nebo psaní bakalářské práce.


Oviedo nenabízí jenom úchvatnou přírodu kolem, ale taky několik pěkných památek a také tu zažijete zvyky, které u nás nemáme. Třeba velikonoční průvody nebo obří karneval, kdy je v ulicích hlava na hlavě. Rozhodně si sbalte převlek!



Nejbližší pláž je 20 minut autobusem v krásném Gijónu. Smočit se dá už v březnu, ale počítejte s tím, že to bude dost studit a pravděpodobně budete v moři sami... :-D 


Mou další a praktickou radou je, aby jste se dobře připravili na to, že v lednu a únoru nebude zrovna teplo, jaké by jste si ve Španělsku představovali. Počítejte s tím, že ve většině bytů je chladno. Doporučuju si vzít sebou malou deku a teplé pyžamo. To je asi můj jediný nepříjemný zážitek; když jsme přijely, tak jsme první týden spaly s Andreou pod čtyřmi dekami a pořád nám byla zima. Deka se pak hodí na pláž ;-)

Také je třeba se připravit na to, že je skutečně pravdou to, že Španělé jsou takoví uvolněnější. Autobusy nebudou jezdit včas, profesoři nebudou chodit včas, je to tu prostě víc "v pohodě", určitě si tady i příjemně oddechnete. Zaskočilo mě, jak jsou všichni velmi příjemní a upovídaní. Vždy mi lidé ochotně odpověděli, koukli se do mapy a nebo šli se mnou až na místo, které jsem hledala.

Na závěr bych ještě chtěla dodat, že ESN pořádá opravdu skvělé víkendové výlety, kdy se podíváte do Santiaga de Compostela a Barcelony, také jsou okružní výlety po Galicii a Baskicku, kde je mnoho senzačních míst. Dále se pořádá jednotýdenní výlet na Ibizu. Musím říct, že to byl pro mě neuvěřitelný zážitek. Relax mimo realitu. Počítejte s tím, že to ale nepokryjete ze svého stipendia. Ceny to jsou ale přijatelné, nikdy byste se za tuto cenu z ČR na Ibizu nepodívali. Určitě začněte plnit prasátko!


Jestli vás bude cokoliv zajímat, tak se ozvěte. Ráda poradím a pomůžu s čímkoliv :-) 

Kája


Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17