Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Zimní semestr ve Švédsku

Tereza Ulmanová

Högskolan Kristianstad

Vytvořeno

30. leden 2018

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Anglický jazyk

Termín výjezdu

Zimní semestr 2017

Vyučované předměty

English I

Několik zážitků z Erasmu ve Švédsku, které by snad mohly motivovat a inspiovat při výběru země vašeho studijního pobytu. 

Švédsko bylo vždy na seznamu zemí, které jsem chtěla navštívit. Lákala mě jak vyspělost země, tak její příroda a kulturní dědictví. Jsem neskutečně vděčná, že jsem se do Švédska dostala právě díky TUL a programu Erasmus+. Erasmus ve Švédsku byl pro mě jednoznačně velkou životní zkušeností, z níž, předpokládám, budu čerpat ještě hodně dlouho. Zcela upřímně jsem si Švédsko neskutečně zamilovala a rozhodně se sem ještě vrátím.

V rámci vzdělávacího programu Evropské unie Erasmus+ jsem necelých pět měsíců studovala na univerzitě ve městě Kristianstad. Zde jsem se seznámila s nepřeberným množstvím studentů z různých koutů světa, kteří mi zprostředkovali pohled do jejich kultury, tradic, ale i současné politické situace jejich země, což mi rozšířilo obzory a pomohlo pojmout chápání světa daleko komplexněji. Univerzita Kristianstad rovněž napomáhala hlubší adaptaci různými společenskými událostmi jako například Language Café, kde jsme se navzájem učili pár frázím z našich mateřských jazyků nebo Fika, což je švédské označení pro konverzaci u popíjení kávy.

Co bych ale na studiu na Högskolan Kristianstad ocenila nejvíce, je přátelský, ale zároveň profesionální přístup kantorů a rozmanité způsoby práce s výukovým materiálem. Všimla jsem si, že učitelé kladou důraz na práci ve skupinách, což prohlubuje nejen schopnost kooperace a přijímání kompromisů, ale i sociální kontakt a způsobilost běžné komunikace. Na přístupu učitelů rovněž pozitivně hodnotím to, jak se studenty jednají – berou je jako plnohodnotné osobnosti, jejichž názor jsou schopni plně akceptovat a zároveň jim nedělá problém přiznat, že v něčem pochybili. Z toho tedy vyplývá, že se vám rapidně, ale zdravím způsobem, zvedne sebevědomí a dokážete se tedy v budoucím povolání lépe prosadit.

 Dalším obrovskou výhodou Erasmu ve Švédsku bylo cestování. Za pět měsíců jsem toho stihla procestovat opravdu hodně – zejména tedy jižní část Švédska oblast Skåne, ve které se Kristianstad nachází. Jmenovitě jsem například několikrát navštívila jednu z metropolí Malmö, město s vikingským odkazem Trelleborg, přístavní město Helsingborg, goticky laděný Ystad a nechybělo ani hlavní město Stockholm. Krom měst jsem viděla i spoustu krásných přírodních úkazů, na které je Švédsko opravdu bohaté. A rovněž by byla škoda nevyužít příležitosti navštívit sousední Norsko a Dánsko, takže na seznam navštívených měst přidávám i Oslo a Kodaň. Do všech zmiňovaných míst se dá pohodlně cestovat vlakem či autobusem. Všechny vlakové či autobusové nástupiště jsou přehledně značené, takže se prostě nemůžete ztratit. Pro cestování v oblasti Skåne doporučuji stáhnout mobilní aplikaci Skånetrafikens Reseplanerare, prostřednictvím které si vyhledáte příslušné spoje.

Studijní pobyt ve Švédsku jsem si maximálně užila a nikdy bych nevěřila, že se toho dá tolik zažít za pouhých pět měsíců. Jak jsem již zmiňovala, do Švédska se ještě určitě vrátím, alespoň navštívit par přátel. I když počasí ve Švédsku není zrovna nejvlídnější, rozhodně se tu najde velká spousta předností, které vás přesvědčí o výběru této destinace. Já Erasmus právě ve Švédsku rozhodně doporučuji.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17