Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Chemnitz už není Karl-Marx-Stadt - aneb mé první dny v Chemnitz

Marie Peerová

Technische Universität Chemnitz

Vytvořeno

30 April 2017

Studijní obor

Germanistika, magisterské studium

Termín výjezdu

Letní semestr 2017

Vyučované předměty

Kurs 5 des Faches Deutsch als Fremdsprache

Dřívější název města "Karl-Marx-Stadt" by mohlo mnohého odradit. Chemnitz je však normální město, ve kterém, až se upozadí počátečný stres ze zařizování potřebné byrokracie, létání sem a tam, a hledání, se dá dobře studovat a pobývat.

Výhodou města, je jeho relativní blízkost k českých hranicím. Přímo do Liberce se vlakem dostanete za 4 hodiny. K tomu je také skvělé, že jako student TU Chemnitz máte cestování po celém Sasku "zadarmo", tudíž z cesty Chemnitz - Liberec zaplatíte jen 38 korun z Žitavy do Liberce.

Ubytování na kolejích by se dalo asi přirovnat ke kolejím na Harcově. Opět záleží na jaké budově bydlíte. Já mám tedy pokoj opravdu maličký, ale mám v něm vlasní kuchyňku. Dělím se se sousedkou pouze o koupelnu. Jediný problém s mou sousedkou je ten, že ona neumí německy a já zas ne moc dobře anglicky. Takže si moc nepopovídáme :D. Zde se mi tedy znovu potvrdilo, že znalost angličtiny se opravdu hodí.

Nedaleko kolejí (asi 10 minut chůze) se nachází velká část Univerzitních budov, což je hlavně pro lenochy a spáče (což já tedy nejsem :D) velkou výhodou. Další hlavní budova se naopak nachází v centru města. Pěšky je to asi tak 40 minut, takže pokud se musíte rychle dopravit z budovy na budovu je lepší jet 15 minut autobusem. Každých 10 minut něco jede.


Problém je jen současná situace ve městě a kolem Univerzity. Provádí se zde mnoho oprav a rekonstrukcí budov a cest. Ale pracují na tom každý den, takže to jistě nebude dlouho trvat a nový studenti si budou moci užít krásné prostředí.

Kdo se rád stravuje v menze, tak i tady si přijde na své. Německá kuchyně je dost podobná té české. I když vás občas některá kombinace překvapí.

Cenově je to o trochu dražší než v Liberci (ceny od 1.40 až 2.20 €). Ale na německé poměry je Chemnitz opravdu levná. (potvrzeno Německou studentkou, dřívě studující ve Stuttgartu, kde jídlo v menze stojí kolem 6 €).

Jinak co se týká samotné výuky, učitelů a spolužáků, jsem zatím spokojená. Zejména mě překvapilo, že na předměty se předem nemusíte přihlašovat. Prostě tam přijdete, zjistíte co a jak, a buď předmět budete navštěvovat nebo ne. Docházku si nikdo nedělá.

Se spolužáky se konečně trochu více poznáváme. Jde jen o to nebát se kontaktu a nestranit se jim. Potkáte se také se spolužáky, kteří jsou na tom podobně jako vy - jsou to cizinci. Velmi vtipné mi přijde, že na jednom semináří je z osmi lidí jen jedna Němka a zbytek tvoří Češky, Číňanky a Ruska :D. Takže se nemusíte bát, že se na vás budou dívat jako na něco exotického. Nejste v tom sami.

Už jsem se také více začala zapojovat do akcí, pořádaných pro zahraniční studenty. Poznala jsem lidi z různých zemí, ale také jsem se spřátelila s Němci, kteří to pořádají.

Jinak ve městě obecně se toho dá spousta najít. Jen se musí dobře hledat. Mnoho míst ke stravování, muzea, divadla, kina a která doufám ještě stihnu probádat. Nechám se překvapit, co mi zdejší pobyt ještě přinese.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Correspondence address

Technical university of Liberec
Faculty of Science, Humanities and Education
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17