Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus ve Valencii

Zdeňka Navrátilová & Eliška Vlkavcová

Universitat de Valencia

Vytvořeno

15 November 2022

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Šj-Aj

Náš začátek Erasmu+ byl velice uspěchaný, nicméně s pomocí paní Jandejskové, která nám se vším ráda pomohla, jsme bez problému odletěly včas a dostaly se tak do naší destinace ve Španělsku, do Valencie.

Začalo to ale velmi nepěkně, neboť jsme ubytování sehnaly na poslední chvíli přes stránku Uniplaces, která tvrdila, že jsou ubytování ověřené a bezpečné pro studenty. K našemu nemilému překvapení jsme přijely do velmi neudržovaného bytu, kde jsme sdílely prostory i s dalšími lidmi (Španěly, Portugalci a neustále se měnícími Erasmus studenty, z důvodu nečistoty apartmánu). Kontaktovaly jsme správce ubytování, který poslal následující den dvě uklízečky, které byt vyšperkovaly, jak jen to šlo. Dále to bylo na nás a jak si budeme udržovat pořádek, nicméně jsme měly smůlu na ostatní ubytované, kteří čistotu vůbec neudržovaly. 

Na druhou stranu jsme si touto nemilou první zkušeností nenechaly zkazit náš celý pobyt na Erasmu. Valencie je opravdu malebné městečko, které je perfektním mixem přírody a ruchu většího města. Z tohoto důvodu jsme se rozhodly vydat právě tam. Jelikož jsme také 'foodies', tak jsme si předem vyhledaly různé asijské restaurace a mnoho jsme jich vyzkoušely. Naším doporučením se rozhodně stává Lanzhou Ramen a Seoul Hotpot, kde jezdí robo-kočička, která vám doveze jídlo přímo pod nos. Také musíme vyzdvihnout naší oblíbenou zmrzlinárnu La Romana, kde mají i mnoho veganských verzí. I když nejsme zrovna zastánkyně španělské kuchyně, ale Sangríu jsme ochutnaly snad na třech místech a všude byla super, takže byste se nikde neměli spálit.

A jelikož jsme do Valencie vyrazily v letním semestru, tak nás čekaly každoroční slavnosti Fallas. Tyto slavnosti zpravidla trvají měsíc a jsou velmi hlučné. Nejvíce jsou charakteristické obrovskými sochami vystavenými na ulicích, průvody s tradičními oděvy a nástroji, ale také spoustou ohňostrojů a petard. V tomto období jsme ven příliš nevycházely, jelikož ulice byly přeplněné a řekly bychom, že i poměrně nebezpečné pro náš sluch.

Co se týče univerzity ve Valencii, tak nás výuka bavila, neboť jsme měly možnost si zvolit kurzy, na které chceme docházet. Nejvíce se nám líbil kurz japonštiny pro začátečníky, jelikož nás lákají asijské jazyky. Ostatní kurzy jsme také zvládaly bez větších problémů a učitelé nám vždy byli nápomocní, když jsme to potřebovaly. Překvapilo nás, že jsou zde velmi časté projekty ve formě videa, na což jsme nebyly zvyklé z naší univerzity v Liberci. Nicméně jsme si na tuto formu úkolů zvykly a projekty s přehledem zvládly.

Ve Valencii jsme samozřejmě navštívily mnoho památek, muzeí a parků, ale nejvíce se nám líbilo Oceáonográfico (největší oceanárium v Evropě) a také Bioparc.

Přestože nás na Erasmu potkalo mnoho strastí, tak jsme si pobyt užily naplno a doporučily bychom tuto destinaci i ostatním, kteří zvažují vyjet do zahraničí. Byla to pro nás cenná zkušenost a v mnoha ohledech nás to obohatilo.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Correspondence address

Technical university of Liberec
Faculty of Science, Humanities and Education
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17