Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Jak jsem začala a jak jsem zakopávala

Daniela Salačová

Technische Universität Chemnitz

Řekněme si to na rovinu, všechny začátky jsou těžké, a můj začátek v Chemnitz v Německu nebyl výjimkou. První dny jsou na ERASMU asi nejhektičtější, ale také nejdůležitější. Zařízení ubytování, studijního průkazu, potvrzení o pojištění a mnohé jiné věci. Hned po příjezdu jsem zjistila, že by se občas vyplatilo pozorněji číst. Chtěla jsem se jít po příjezdu imatrikulovat, ale nejprve jsem musela mít potvrzení o tom, kde jsem ubytovaná. Jelikož každá budova byla na opačném konci města, tak jsem imatrikulaci již nestihla. Díky této zdánlivě malinké chybě bylo první týden v Chemnitz velmi náročný. Bez imatrikulace není možný mít studentský průkaz, bez studentského průkazu zase „lítačka" a připojení na internet...

Po obstarání všech těchto věcí odpadne spousta starostí a nastane lehčí část pobytu jako je: Vybrat si správné předměty, vybrat si nějaký sportovní kurz, zjistit kam se dá po škole jít, seznámit se s ostatními erasmus-studenty a jiné užitečné věci. Naštěstí existuje v Chemnitz tzv. Patenprogramm. Když se do něj zaregistrujete, tak nejen že vám všechny užitečné věci chodí na mail, ale máte k dispozici vždy jednoho studenta, který se o vás stará a je ochotný vám pomoci s všemi možnými i nemožnými věci.

Nemusíte mít nikdy strach, že jste v něčem sami. Je zde spousta lidí, kteří jsou ochotni vám pomoci a ještě více lidí, kteří májí podobný problém nebo obavy jako vy.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Correspondence address

Technical university of Liberec
Faculty of Science, Humanities and Education
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17