Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Postřehy z tureckých lavic

Eva Krejčíková

Uludağ University

Turečtina: první hodina turečtiny probíhala v jazyce anglickém. Po větě: preferuji, abyste na mých hodinách mluvili pouze v turečtině, se mi udělaly mžitky před očima. Paní učitelka ještě dodala, že ví, že nic neumíme, ale jinak to nejde a poslala nás domů:-)

Poté jsem měla anglickou fonetiku s Filipsem. Je to pán kolem 60 let, velmi sympatický a milý. Neustále okusuje tužku a při to se pitvořivě, ale mile usmívá. Řekl o sobě, že do Turecka přijel se svojí ženou v roce 1993, že jeho žena pracuje v místní zoo a také to, že minulý rok byla v Praze na nějaké konferenci. Z fonetiky jsme se ještě nic neučili, každý se představil a ve zkratce řekl něco o sobě. Musím říct, že mi to dalo více, než bych čekala. Více než polovina studentů má matku v domácnosti, dvě spolužačky už sami matkami jsou a tři ze třídy jsou bez otce, neboť zemřel. Zajímaly by mě statistiky na podobné téma, přijde mi to dost zajímavé.

Předmět speaking skills by měl být o komunikaci, rozvíjení komunikačních dovedností v jazyce anglickém, ale místo toho jsme pouze poslouchali profesorku jak hezky mluví a když už, tak jsem doplňovali chybějící slovíčka. Tak jsem zvědavá na další hodinu.

Odpoledne jsme se sešla v nemocnici s panem doktorem na mou fyziologii. Byl moc milý a já jsem se trochu uklidnila. Dal mi obrovskou knihu na fyziologii, zadal kapitolu, kterou si mám připravit na pondělní hodinu a náš rozhovor ukončil s tím, že to chce se učit a učit. Hmm, tak jsem zvědavá, jak zvládnu zkoušku.

Hodina gymnastiky byla docela dost nudná a vzhledem k tomu, že trvá 2,5 hodiny, tak i dost únavná. Fotbal jsme ještě neměli a plavání jsme nestihli. Takže moc plodný týden.

Na závěr vše shrnu. Profesoři jsou moc milí lidé, snaží se nám vyjít vstříc, ale nevíme jak milí budou u zkoušek. Zde máme pouze jeden pokus. Tím se vysvětluje i pouhé 14 denní zkouškové období. Učebny jsou vybaveny jako u nás, jen budovy jsou prostornější, prosvětlenější. Uvidím, zda si je budu tolik vychvalovat i v zimě, když tam nejsou radiátory. Ale záchody, to je humus. Už teď se těším na náš voňavoučký a suchý záchod doma. Skutečně víc nehygienickou věc než je turecký záchod neznám. Fuj.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Correspondence address

Technical university of Liberec
Faculty of Science, Humanities and Education
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17