Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Skvostné Skotsko

Jonáš Prkno

University of the West of Scotland

Vytvořeno

28 January 2023

Ročník studia

4. ročník

Studijní obor

Učitelství pro 1. stupeň ZŠ

Termín výjezdu

Zimní semestr 2022

Vyučované předměty

Cultural Studies for Learners of English, Advanced Engilsh, English for Academic Purposes, Introduction to French

Kontakt

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Strávil jsem zimní semestr roku 2022 na University of the West of Scotland v Paisley. Byl to můj první studijní pobyt v zahraničí. Jsem už sice přes měsíc zpátky doma, skotskou zkušenost ale stále zpracovávám. Za nejcennější z celého pobytu považuji nové přátelé z mnoha zemí, s kterými věřím se ještě uvidím, ať už v ČR nebo u nich doma. Znám další kousek světa, který plyne vlastním životem. Za přínosné ovšem považuji i samotné studium na skotské univerzitě, které bylo v mnoha ohledech jiné.

Výběr a párování předmětů

Než semestr ve Skotsku začal, byl jsem pozván na informační schůzku se skotskou koordinátorkou, která nám vysvětlila vše podstatné - kde nalezneme seznam dostupných předmětů a na co si při výběru dát pozor. V následujících dnech jsme si vyměnili několik emailů, ve kterých mi potvrdila dostupnost předmětů. Ačkoliv jsem si předměty zvolil s předstihem, první dva týdny výuky ve Skotsku probíhaly bez evidence docházky a byly vyhrazeny k případným rozvrhovým změnám. Některé předměty jsem měnil, důvodem bylo překrývání hodin v rozvrhu. Standardně si student volí tři pouze předměty. Protože se zdálo, že přímá výuka nebude časově vyčerpávající, zapsal jsem si navíc francouzštinu, která byla jako jediná ze zvolených předmětů vyučována online.

Jakožto student Učitelství pro 1. stupeň ZŠ jsem měl celkem problém nalézt předměty vhodné ke spárování, neboť pedagogické předměty jsou vyučovány v jiném kampusu ve městě Ayr. Kromě místa výuky je dalšími kritérii při výběru, semestr výuky a obtížnost předmětu (každý předmět má bodovou obtížnost). Může se proto stát, že naleznete předmět vhodný ke spárování, ale jeho náročnost bude vysoká. Ve Skotsku ale mají dost zkušeností, aby s výběrem předmětů poradili.

Výuka

Většina předmětů byla vyučována prezenčně v tříhodinových blocích, jen francouzština byla o hodinu kratší a online. Celkem jsem tedy na přímé výuce trávil 11 hodin týdně. Podmínky splnění předmětů nám byly srozumitelně vysvětleny hned v úvodních hodinách. Vyučující byli ochotni zodpovědět jakékoliv dotazy či podat zpětnou vazbu k rozpracovaným úkolům. Výhodou byla výuka v malých skupinách, založená na neustálé interakci a diskuzích. Důležitou roli hrál na osobní zájem a rozvoj dosavadních znalostí. To projevovalo částečně v probíraném učivu, především pak v tématech prezentací a seminárních prací.

Nedílnou součástí všech předmětů byla průběžná samostatná práce a tvorba prezentací a esejí. Ačkoliv rozvrhově na domácí přípravu připadalo daleko víc času než na přímou výuku, nakonec nebylo se čeho bát. V praxi jsme dostávali drobné úkoly, s kterými byl člověk brzy hotov a měl tedy i tak dost času na poznávání Skotska v terénu. Intenzita práce ale samozřejmě sílila s tím, jak se blížily termíny prezentací a odevzdání esejí.

Ubytování

Jako dobrá alternativa ke kolejím je doporučováno soukromé bydlení, je ale těžko dostupné. Univerzita nabízí tři koleje, nesoucí název podle ulic, ve kterých se nacházejí. Všechny tři stojí v těsné blízkosti univerzity. Bydlel jsem ve Storie street, která je pro studenty nejčastější volbou. Není to nejlevnější varianta, ale je nejkomfortnější, neboť studenti mají k dispozici vlastní pokoj s toaletou a koupelnou. Pokoj je součástí bytu, který sestává ze 4-6 takových pokojů, které mají společnou kuchyň. Dalšími variantami jsou koleje Lady Lane a George street, které se liší cenově a sdílením prostor. Vše je přehledně popsané v online příručce. Ubytování na koleji si studenti zamlouvají s předstihem přes ubytovací portál. Tam se student přihlásí, může ale chvíli trvat, než dostane email s dalšími informacemi. Později si člověk zvolí kolej, zda mu vadí hluk, v kolik se ubytuje či zda chce platbu za ubytování uhradit najednou, nebo měsíčně. Osobně jsem uhradil celou částku najednou, abych na to už nemusel myslet.

Doporučuji sledovat UWS Residences na Instagramu, neunikne vám tak žádná důležitá akce nebo jídlo zdarma, které se často objevovalo ve společenské místnosti.

Počasí

Během mého pobytu, trvajícího od října do poloviny prosince bylo počasí daleko lepší, než jsem čekal. Pršelo jen vzácně, s blížící se zimou přece jen častěji. Pokud člověk vyjel do kopců či na ostrovy, počasí bylo neuvěřitelně proměnlivé tak, jak se to traduje. Teploty byly po většinu času srovnatelné s našimi. Klima je totiž ovlivněno Golfským proudem a třeba palmy tu nejsou vzácností.

Jazyk a lidé

Ať už je skotština samostatný jazyk nebo jen přízvuk, ve své autentické podobě je nádherná, ale pro kohokoliv cizího zpravidla nesrozumitelná. Takže i po několika měsících komunikace v angličtině jsem se musel pokladní omlouvat, že nerozumím.

Skoti jsou ohleduplní a velice otesaní. Stále se omlouvají nebo děkují, jakmile mají podezření že potřebujete pomoc, ozývají se. Když vidí že jste odjinud, přepnou do srozumitelného módu. Často zahajují konverzaci na ulici, jen tak prohazují poznámky, a v takových případech se nevyplácí dělat, že rozumíte. Je daleko bezpečnější buď vůbec neragovat, nebo se omluvit, že nerozumíte. Jsou případy, kdy cizinci skotštině přivyknou, ale jsou za tím léta neustálé mučivé komunikace s rodilými Skoty.

Vyučující na univerzitě mluvili tak srozumitelně, že jsem rozuměl snad úplně všemu. Pomalu, zřetelně a profesionálně, tzn. používali takovou slovní zásobu a gramatickou úroveň, která odpovídala našim schopnostem.

Společenský život a kultura

O hospody a bary v Paisley není nouze. Hned u univerzity se nachází studentská Unie, ve které je studentský bar. Několikrát do týdne probíhají takové akce jako karaoke nebo hospodský kvíz. Především se ale vyplatí tam co nejdříve hledat nové přátele a přidávat je na Whatsappu, ideálně rovnou vytvořit skupinu, přes kterou budete moci organizovat společné akce. Noční vyžití také nabízí nedaleké Glasgow. Je snadno dostupné vlakem, případně autobusem. Mezi doporučeními místních jistě zazní takové názvy míst jako Garage či Cathouse. Útočiště při čekání na ranní spoj zpět do Paisley nabízejí casina.

Stojí za to si ohlídat kdy se slaví významné svátky nebo probíhají festivaly. Např. Halloween je ve Skotsku tradicí a slaví se několik dní a ohňostroje zaznamenáte nejen na Nový rok, ale také třeba na Guy Fawkes Night. Pokud si zapíšete předmět Culture Studies for Learners of English, nic z toho vám neunikne. Navštívil jsem muzikál v King's Theatre v Glasgow a mohu jen doporučit.

Za zmínku stojí fotbal, který je jedním z národních skotských symbolů. Náležitostí k dané fanouškovské základně se vyznává nejen podpora daného týmu, ale často také osobní politická příslušnost či víra. Fotbal ve vyšších ligách bývá zpolitizovaný. Z toho důvodu musí být člověk velice opatrný, hraje-li se zápas mezi Rangers a Celtic, aby se neoblékl do nevhodných barev. Skoti to hodně prožívají. Z doby, kdy probíhalo MS ve fotbale mám jeden takový zážitek. Hrála Francie proti Anglii a nevědomky jsem si vzal kravatu v barvách jednoho lokálně oblíbeného klubu. V hospodě se pochvaly na ní se jen sypaly. Byl jsem přesvědčen, že prostě vypadám dobře. Muž, taktéž společensky oděn, ovšem v barvách soupeřícího klubu, mi vzhled taktéž pochválil, ale dodal, že on fandí druhému klubu. Až v tu chvíli mi svitlo.

Jídlo a pití

Obecně se doporučuje si jídlo připravovat na kolejích. Relativně nedaleko se kromě malých supermarketů nacházejí obchody jako Lidl, Morrisons či Aldi. Fascinující je široká nabídka zeleniny, zejména pak různých odrůd brambor. Samozřejmostí jsou čerstvé ryby a jiné mořské plody. Nabídka je obecně podobná jako u nás.

Na univerzitě je možnost se stravovat v menze, která je spíš fastfoodového charakteru. V roce 2022 vznikl Breakfast club, který pro studenty organizuje snídaně na univerzitě zdarma, od roku 2023 dokonce každý den.

Stravování v restauracích pro mě byla především vzácná příležitost zkusit nějakou specialitu, kterou jinde nenajdu. Mezi takové speciality patří Cullen Skink, Haggis, Neeps and Tatties, skotská snídaně, slané koláče atd.

Alkohol je ve Skotsku výrazně dražší než u nás, což může efektivně brzdit jeho spotřebu. Nicméně za zkoušku stojí alespoň Buckfast, likérové sladké víno oblíbené zejména u omladiny.

Studentské aktivity a pěvecký sbor

Studentská Unie na UWS zaštiťuje volnočasové kluby a spolky, jejichž výpis naleznete na webových stránkách Unie. Organizují je sami studenti a bohužel ne vždy jsou aktivní. Můžete se přihlásit a poté obdržíte email s dalšími informacemi.Hned u univerzity je k dispozici posilovna s volným vstupem pro studenty. Pokud preferujete venkovní cvičení, přímo v kampusu je workoutové venkovní hřiště i se třemi posilovacími stroji. Na UWS funguje celá řada sportovních týmů, jež je v případě zájmu nejlepší kontaktovat přímo emailem. Nedaleko centra Paisley se nachází plavecký bazén s levným vstupným. Není tak velký jako ten Liberecký, ale účelu slouží dobře.

Mým zájmem bylo zapojit se do nějakého místního pěveckého sboru, samotná univerzita ale v kampusu v Paisley nic takového nenabízela. Od skotské koordinátorky jsem však obdržel kontakt na Paisley Philharmonic Choir, se kterým jsem pak trávil úterní večery a absolvoval dva koncerty. Členství ve sboru byl fantastický zážitek. Mnoho mi dala nejen velkolepá hudba jako King Shall Rejoice od G. F. Handela, ale také interakce s dalšími členy sboru včetně neustále vtipného sbormistra. Díky tomu jsem mohl poznat více lidí mimo školu. Pro studenty je navíc členství ve sboru zdarma. Na koncerty by účinkující muži měli nosit oblek.

Výlety a cestování

Míst k navštívení je spousta. Můžete je vyčíst z Google map, z turistických průvodců nebo získat tipy od ostatních. Co mohu doporučit je hlídat si nabídky místních cestovních kanceláří, s nimiž máte šanci se dostat i na odlehlá místa, jako je Isle of Skye. I když se mohou ceny výletů zdát vysoké, nejspíš je to jediná příležitost daná místa navštívit. Výhodné je spřátelit se s majitelem auta nebo si automobil do skupiny půjčit. Mnoho míst je totiž hromadnou dopravou nedostupných nebo jen velice těžko.

Překvapilo mě, jak je obtížné se kamkoliv dostat mimo silnice nebo značené cesty. Skoro veškerá půda patří soukromým majitelům, je oplocená a často se na ní pasou ovce nebo dobytek. Na druhou stranu není zákon, který by zakazoval průchod soukromými pozemky, takže je více méně v pořádku si otevřít bránu do výběhu a projít jím, když zvířata nejsou nijak rušena.

Osobně jsem nejraději navštěvoval pobřežní městečka, chodil z jednoho do druhého po pobřeží a přeplouval loděmi na ostrůvky či na druhý břeh řeky Clyde. Přitom jsem pořizoval fotografie ptáků, krajiny a budov. Jako miniatura Skotska je přezdíván ostrov Arran, který skutečně nabízí vše, co je pro Skotsko typické.

Často jsem mířil do Glasgow do muzeí, kterých je mnoho a která nabízejí skvosty z celého světa, často z koloniální éry. Největší muzeum je ovšem v Edinburghu, do kterého se dostanete vlakem s přestupem v Glasgow. Vstupy do muzeí a galerií jsou téměř všude zdarma. Za návštěvu stojí botanické zahrady, které jsou považovány za jednu ze skotských chloub.

Nezapomenutelné zážitky mám z výstupu na horu Cobbler. Při této téměr útrapné cestě jsem spatřoval skotskou krajinu takovou, jakou jsem si představoval, zkrášlenou silným větrem, deštěm a hustou mlhou. Tento a mnoho dalších zážitků jsou pro mě společně se vším co jsem se dozvěděl důvodem, abych studijní pobyt v zahraničí doporučil.

Doprava

Pokud si vytvoříte Railcard - vlakovou slevovou kartu - budete mít o 30 % levnější jízdné na vlaky. Cena je 30£. Dopravce některé části roku nabízí slevu 50% z jízdného pro všechny studenty, ale zpravidla o tom neinformuje. Jízdenky na vlak si můžete kupovat na přepážce, nebo online v aplikaci Scotrail. Rozlišuje se běžný spoj, nebo tzv. off-peak, tedy mimo dopravní špičku ve vybrané časy, kdy je jízdné levnější. Člověk si sám musí hlídat, zda má jízdenku na kterýkoliv čas nebo jen mimo dopravní špičku. Vlaková doprava je obecně přehledná a pohodlná.

Zvažujete-li návštěvu Londýna, cesta Flixbusem je desetkrát levnější variantou v porovnání s vlakovou dopravou. Za zvážení stojí také letecká doprava, např. do Dublinu jsou letenky mimořádně levné. Problém je tam s ubytováním. Na letiště Glasgow lze nalehko snadno dojít pěšky, nachází se totiž v Paisley. Nejdál jsem byl v Inverness, poblíž kterého se nachází známé jezero Loch Ness.

Co si (ne)vzít s sebou

Než jsem vyrazil do Skotska, přišel mi z kolejí informační email, takže jsem veděl, co si brát a co ne. Koleje nabízejí k prodeji balík se základním vybavením, raději jsem si ale vše potřebné sehnal po vlastní ose.

Oblečení: k dispozici jsou placené pračky, sušičky a sušák na prádlo. Měl jsem oblečení na týden a co bylo potřeba jsem si dokoupil v levných a všude přítomných charity shopech (de facto second-handech). Kromě běžné vycházkové obuvi užijete pevné boty do terénu, dále se hodí pantofle na přecházení z pokoje do kuchyně. Přijde vhod oblečení do deště, většinu pobytu jsem přežil jen s relativně lehkým oblečením. S blížící se zimou jsem si na místě zakoupil teplejší bundu. Batoh doporučuji nepromokavý nebo s pláštěnkou. Kdybych mohl něco změnit, nebral bych si kraťasy, snad jen na sport. Hodí se plavky do bazénu, anebo dokonce do moře.

Spaní: na pokoji mě na tvrdé posteli čekalo pouze povlečení na matraci. Protože jsem přijel v noci, neměl jsem čas si cokoliv koupit a spal jsem ve spacáku, který jsem si s sebou pro jistotu vzal. Později jsem jej využil pro přespání mimo koleje. Další den jsem všechno sehnal v okolních obchodech - peřinu, polštář, povlečení, ručník atd. Doporučuji pořídit si silnou peřinu a vzít si teplé ponožky, neboť noci mohou být chladné.

Adaptér do zásuvky, případně jej lze poměrně snadno sehnat v obchodech. Praktická je rozdvojka či prodlužovačka. Může se hodit síťový kabel, neboť v pokoji je možnost drátového připojení. Nemám vyzkoušené, byl jsem na jedné ze tří wifi, které byly k dispozici.

Kuchyň je vybavena základním náčiním, co chybí si člověk může snadno dokoupit. Skvěle funguje Amazon, na kterém je nějakou dobu zdarma Amazon Prime s levnějším doručováním, případně si lze založit studentský účet s obdobnými výhodami. Max. do několika dnů je zboží doručeno na recepci, kde si jej kdykoliv můžete vyzvednout. 

Pokud máte příliš věcí do letadla, můžete si oblečením vyplnit polštář, na který máte nárok mimo váhový limit. Věci, které si nepovezete s sebou do Čech, můžete přenechat na kolejích pro studenty, kteří přijedou po vás. Nejlepší je se v takovém případě domluvit s někým, kdo zůstává, aby věci předal.

Doporučuji si před odjezdem přečíst knihu Skotsko po česku: Neturistický průvodce od Paula Millara. 

Odkaz na galerii: ZDE

 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Correspondence address

Technical university of Liberec
Faculty of Science, Humanities and Education
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17