Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Švýcarsko – země čokolády, dechberoucí přírody a vysokého životního standardu

Tomáš Bendl

Pädagogische Hochschule St.Gallen

Vytvořeno

24 April 2016

Studijní obor

Pedagogické předměty, Aj, švýcarská kultura

Termín výjezdu

Letní semestr 2016

Vyučované předměty

Basics Design

1. Začátky a příjezd
2. Škola
3. Život ve Švýcarsku
4. Praktické info
5. Závěr

Začátky a příjezd

Většina lidí říká, jak je to velmi složité, dostat se na Erasmus. Jak moc „papírování“ a přípravy se před samotným výjezdem musí vyřídit. Má zkušenost je jiná. Díky naší Erasmus koordinátorce, která je velmi nápomocná, se mi to zdálo až podezřele jednoduché a vše jsem zařídil v jednom týdnu. Rozvrh vám bude udělán švýcarskou školou a po příjezdu budete mít možnost si ho mírně obměnit k vašim ideálním představám. Bydlení Vám také sežene škola, pokud budete chtít. A věřte mi, je to bydlení velmi pěkné!

Škola

Místní škola je naprosto úžasná. Kantoři jsou usměvaví lidé, kteří Vám se vším rádi pomohou a vyjdou vstříc. Škola Vám najde bydlení blízko ke škole, což je skvělé. Všechny hodiny jsou situovány na PHSG v Rorschachu, což je místo, ve kterém budete i nejspíše bydlet. Je to malé, kouzelné město ležící u břehů Bodamského jezera. Do hlavního města kantonu, St. Gallenu, je to odsud pouze 15 minut.

Život ve Švýcarsku

A konečně se dostáváme k tomu, jaké to tu vlastně je! Už jsem zmínil, že škola je skvělá, bydlení je úžasné a lidi jsou super. K tomu všemu se ještě přidává tohle ohromné místo. Bodamské jezero, svou velikostí připomínající moře, navozuje atmosféru permanentní dovolené. Když se podívám ze svého bytu na jednu stranu, vidím v nedohlednu končící jezero a pobřežní městečka. Když se podívám z druhého okna, vidím kolosální rakouská horstva.
Škola zde není časově náročná a tak vám umožnuje hodně cestovat a poznávat spektakulární místa Švýcarska (a že jich tu jeJ!). Dokonce je v rozvrhu předmět External Days, v rámci kterého každý čtvrtek cestujete po Švýcarsku a máte na to ještě finanční příspěvek od školy. Pátek, sobota a neděle jsou volné a tak máte skoro půlku týdne na další cestování na vlastní pěst, nebo strávení času s přáteli. Švýcarsko je díky své pozici tou ideální destinací pro cestování – všude je to blízko! Navíc vás tam dovezou švýcarské vlaky, které na rozdíl od těch našich skutečně jezdí na čas.
A to je další úžasná věc na této zemi. Všechno zde funguje, jak má! (Až ve Švýcarsku jsem skutečně ocenil význam pořekadla „přesný jak švýcarské hodinky“. Švýcaři skutečně vynikají svou přesností a precizností snad ve všem. A pokud nebudete zrovna ve škole nebo na cestách a budete si chtít užít noc s přáteli, tak je ideální zajet do vedlejšího St. Gallenu, který je přeplněný různými kavárnami, bary a samozřejmě i kluby.

Praktické info na závěr:

  1. Tento studijní pobyt oficiálně není Erasmus. Švýcaři nejsou v EU a tím pádem to není Erasmus a naše škola Vám nedá stipendium. Avšak peníze dostanete od švýcarské vlády. Budou vám vyplaceny koordinátorkou zde ve Švýcarsku.
  2. Peníze – já osobně si z těchto peněz pokryji nájem a tím to končí. Náklady spojené s cestováním a stravováním už si pravděpodobně budete muset hradit z vlastní kapsy. A ano, je to tu drahé. Ano, solidně drahé. Ale je důležité si uvědomit, že „za kvalitu se platí“. Je tu vysoký životní standard a s tím jsou logicky spojené větší náklady než u nás. Na druhou stranu „to taky není tak hrozné“. Po chvíli se v tom „naučíte chodit“ a zjistíte, že se dá žít s ne tak velkými náklady a zároveň si užít cestování, dobrá jídla atp.
  3. Nejlepší je si tu vařit. Stravování v menze vyjde celkem draze.
  4. Všichni jsou zde milí a ochotní. Máte možnost se obrátit na místní koordinátorku, která je skvělá. Ale například určitě i vaši domácí vám rádi poradí a pomohou. Dále Vám také bude přirazen tzv. tandem partner“ (místní student), na kterého se také můžete se vším obrátit.

Takže pokud si pokládáš otázku, zda jet na studijní pobyt a kam, tak odpověď je jasná! ROZHODNĚ ANO a proč ne do Švýcarska?! J Získáš nové přátele, naučíš se nové věci, poznáš novou kulturu, rozšíříš si obzory, zažiješ neopakovatelné zážitky a získáš tak nezapomenutelné vzpomínky na celý život.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Correspondence address

Technical university of Liberec
Faculty of Science, Humanities and Education
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17