Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

ljubljana

Roman Macek

Univerza v Ljublani

Vytvořeno

08 February 2023

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

španělský jazyk
Pokaždé jsem slyšel o Slovinsku jen ty nejlepší chvály, a nejspíše proto jsem se rozhodnul to zkusit, a proč také ne? Země, která není mezi studenty vychvalovaná, mi dala to nejlepší zázemí jak pro studium, tak pro život, ale nejdřív všechno pěkně od začátku.
Vždy mě bavilo studovat jazyky, a proto jsem chtěl vyjet v programu Erasmus+ na studijní pobyt. Jakožto pro studenta španělského jazyka by bylo logické vybrat španělsky mluvící zemi, já chtěl něco jiného, a na doporučení pedagogů jsem si vybral Slovinsko, kde se nachází skvělá katedra románských jazyků a samotná univerzita patří mezi jedny vysoce hodnocené.  Další obrovskou výhodou je poloha. Strategicky ideální země na cestování, která nabízí jak hory, jezera, tak i přímořské oblasti a lehký přístup do okolních zemí. Ale teď k samotnému průběhu.
Studium
Párovaní předmětů bylo skvělé, celková komunikace s univerzitou v Ljubljani byla dobrá, všichni byli velmi nápomocní a okamžitě reagovali na moje otázky ohledně studia. Velké díky patří i naší koordinátorce, bez které bych byl zpočátku ztracen.  Co se týče samotného studia musím přiznat, že to byl pro mě celkem skok. Celková úroveň mi přišla úplně jinde a první 3 týdny jsem se celkem obával. Studium jsem měl převážně ve španělštině, ale některé teoretické části byly ve slovinštině. Profesoři byli naprosto úžasní, respektovali, že mají „cizince“ mezi lokálními studenty a byli naprosto nápomocní. Studenti Erasmu mají velký výběr volitelných předmětů z různých oblastí. Mě jako lingvistu, zajímali jazykové kurzy, proto slovinština, italština a nizozemština, které byly jasnou volbou. Zkouškové období probíhalo příjemně, všichni nám nabídli formu napsání testů dříve, například kvůli povinnostem, které máme s vlastní univerzitou.
Ovšem nejlepší na celém studium v Ljubljani, a to vám řeknou všichni, je systém „študentski boni“. Jako student dostanete 30 elektronických stravenek na měsíc, které vám umožní jíst v podstatě v jakékoli restauraci tříchodové menu za cca 3€ ze standardních řekněme 15-20€. Na některých místech dokonce neplatíte vůbec žádný doplatek.
Ubytování
S tím je trošku problém. Je možnost si zažádat o koleje, ale jelikož univerzita v Ljubljani nedisponuje kapacitou pro vlastní studenty, tak jsem již pár dní po zažádání byl odmítnut. Pro mě osobně nastala trochu panika, ale díky P. Jandejskové, která mi pomohla, jsme přes FB stránky sehnali pronájem vlastního pokoje v sdíleném bytě. Ten byl součástí rodinného domu na okraji Ljubljaně a bylo tam celkem 5 studentů a rodina vlastnící dům. Nájmy v centru jsou raketově vysoké a pokoj se pohybuje kolem 400 €, proto je lepší hledat něco v okolí.
Život
Ljubljan je univerzitní město. Počet studentů je cca 60 tisíc a to se projevuje právě v duchu města. To je celkem malé, ale stále máte pocit hlavního města plné brutalistní architektury a Plečnikova odkazu. Celkově má město takový italský „wibe“, lidé jsou velmi příjemní a všechny věkové generace mluví anglicky, takže žádný stres. Pro mne nejlepší věcí byla sdílená kola, slovinsky bicikelj. Za poplatek 3€ na rok máte neustále k dispozici kola po celém městě. Město je plné restaurací a barů, které jsou sice trochu cenově dražší, ale dají se najít i lidové ceny. Ljubljan je plná architektury, kultur, nočních klubů a je obklopená přírodou a horami. Jo a pobřeží je hodinku busem, který je o víkendu za 2€.
Ljubljan je opravdu skvěle místo k žití i studiu a mohu ho jen doporučit. Jestli budete uvažovat uskutečnit Erasmus+ právě tam, neváhejte a napište.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Correspondence address

Technical university of Liberec
Faculty of Science, Humanities and Education
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17