Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Zimní semestr ve Švédsku

Tereza Ulmanová

Högskolan Kristianstad

Vytvořeno

30 January 2018

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Anglický jazyk

Termín výjezdu

Zimní semestr 2017

Vyučované předměty

English I

Několik zážitků z Erasmu ve Švédsku, které by snad mohly motivovat a inspiovat při výběru země vašeho studijního pobytu. 

Švédsko bylo vždy na seznamu zemí, které jsem chtěla navštívit. Lákala mě jak vyspělost země, tak její příroda a kulturní dědictví. Jsem neskutečně vděčná, že jsem se do Švédska dostala právě díky TUL a programu Erasmus+. Erasmus ve Švédsku byl pro mě jednoznačně velkou životní zkušeností, z níž, předpokládám, budu čerpat ještě hodně dlouho. Zcela upřímně jsem si Švédsko neskutečně zamilovala a rozhodně se sem ještě vrátím.

V rámci vzdělávacího programu Evropské unie Erasmus+ jsem necelých pět měsíců studovala na univerzitě ve městě Kristianstad. Zde jsem se seznámila s nepřeberným množstvím studentů z různých koutů světa, kteří mi zprostředkovali pohled do jejich kultury, tradic, ale i současné politické situace jejich země, což mi rozšířilo obzory a pomohlo pojmout chápání světa daleko komplexněji. Univerzita Kristianstad rovněž napomáhala hlubší adaptaci různými společenskými událostmi jako například Language Café, kde jsme se navzájem učili pár frázím z našich mateřských jazyků nebo Fika, což je švédské označení pro konverzaci u popíjení kávy.

Co bych ale na studiu na Högskolan Kristianstad ocenila nejvíce, je přátelský, ale zároveň profesionální přístup kantorů a rozmanité způsoby práce s výukovým materiálem. Všimla jsem si, že učitelé kladou důraz na práci ve skupinách, což prohlubuje nejen schopnost kooperace a přijímání kompromisů, ale i sociální kontakt a způsobilost běžné komunikace. Na přístupu učitelů rovněž pozitivně hodnotím to, jak se studenty jednají – berou je jako plnohodnotné osobnosti, jejichž názor jsou schopni plně akceptovat a zároveň jim nedělá problém přiznat, že v něčem pochybili. Z toho tedy vyplývá, že se vám rapidně, ale zdravím způsobem, zvedne sebevědomí a dokážete se tedy v budoucím povolání lépe prosadit.

 Dalším obrovskou výhodou Erasmu ve Švédsku bylo cestování. Za pět měsíců jsem toho stihla procestovat opravdu hodně – zejména tedy jižní část Švédska oblast Skåne, ve které se Kristianstad nachází. Jmenovitě jsem například několikrát navštívila jednu z metropolí Malmö, město s vikingským odkazem Trelleborg, přístavní město Helsingborg, goticky laděný Ystad a nechybělo ani hlavní město Stockholm. Krom měst jsem viděla i spoustu krásných přírodních úkazů, na které je Švédsko opravdu bohaté. A rovněž by byla škoda nevyužít příležitosti navštívit sousední Norsko a Dánsko, takže na seznam navštívených měst přidávám i Oslo a Kodaň. Do všech zmiňovaných míst se dá pohodlně cestovat vlakem či autobusem. Všechny vlakové či autobusové nástupiště jsou přehledně značené, takže se prostě nemůžete ztratit. Pro cestování v oblasti Skåne doporučuji stáhnout mobilní aplikaci Skånetrafikens Reseplanerare, prostřednictvím které si vyhledáte příslušné spoje.

Studijní pobyt ve Švédsku jsem si maximálně užila a nikdy bych nevěřila, že se toho dá tolik zažít za pouhých pět měsíců. Jak jsem již zmiňovala, do Švédska se ještě určitě vrátím, alespoň navštívit par přátel. I když počasí ve Švédsku není zrovna nejvlídnější, rozhodně se tu najde velká spousta předností, které vás přesvědčí o výběru této destinace. Já Erasmus právě ve Švédsku rozhodně doporučuji.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Correspondence address

Technical university of Liberec
Faculty of Science, Humanities and Education
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17