Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Semestr v kolébce Portugalska

Tomáš Ernée

# Jiná instituce

Vytvořeno

18. září 2023

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

Aplikovaná geografie

Termín výjezdu

Vyučované předměty

GIS a DPZ Geografie cestovního ruchu Geomorfologie Nástroje územní správy Územní plánování Teorie urbanismu

Kontakt

ernee_tomas hynek.muller

Olá! Jsme Tomáš a Hynek z FP a společně jsme strávili zimní semestr 2022/2023 v portugalském městě Guimarães. Jelikož studujeme geografii a velice rádi cestujeme, vyjet na Erasmus pro nás byl tak trochu splněný sen. Oba jsme chtěli vycestovat co nejdál od domova, a tak se pro nás Portugalsko jevilo jako ideální volba. Teď když jsme zpátky, můžeme s klidným svědomím říct, že jsme neudělali chybu. 

Ubytování

Bydleli jsme na univerzitních kolejích, které jsou sice levné (115€ na měsíc), jenže nejsou příliš vybavené. Koleje jsou rozdělené do tří budov, z nichž v každá disponuje jedním z vybavení. V jedné jsou pračky, ve druhé „kuchyňka“ a třetí studovna. Pojmem kuchyňka se myslí pouze mikrovlnky, jelikož po celých kolejích je zakázáno vařit. Restaurace jsou v Portugalsku v porovnání s ČR dražší, hlavní jídlo za 10€–13€, proto aby člověk ušetřil je možné využít menzu, kde je možné se dobře najíst za 2,5€. Problém však je během víkendu, kdy menza nevaří vůbec, takže to jsme chodili do restaurace nebo jsme to řešili jídlem do mikrovlnky. Další s čím je potřeba počítat je, že v Portugalsku během podzimu a zimy často prší, tím pádem je vysoká vlhkost a vzhledem k tomu, že domy v Portugalsku nejsou dobře izolované, tak se na stěnách z venku i uvnitř objevuje plíseň. My jsme tím na kolejích poměrně trpěli a nebyli jsme sami. Z těchto důvodů bychom určitě doporučili privátní bydlení s vybavenou kuchyňkou, které bude jistě dražší něž koleje, ale ve výsledku člověk ušetří na restauracích 😉. V blízkosti kolejí se také nachází univerzitní tělocvična s posilovnou. Co se týče posilovny, tak ta je sice malá, ale jelikož byla za velmi příjemnou cenu tak jsme jí navštěvovali pravidelně.

Cestování

V čem je ovšem Portugalsko naprosto fantastické je dostupnost cestování a to jednak po Portugalsku ale také do okolí, například na Azorské ostrovy se dají sehnat levné zpáteční letenky (od 30€) nebo na Madeiru (od 20€). My jsme cestovali také do Maroka a letenky nás stáli přibližně 30€ a do Španělska to také není vůbec daleko. Z Guimarães do Porta se lze dostat za hodinu pohodlně vlakem za 3€. Pro cestu do Lisabonu se však mnohem více vyplatí autobus (od 8€), vlakem od 25€. Relativně blízko od Guimarães se nachází jediný portugalský národní park Penada-Geres. Jedná se o pohoří na hranici se Španělskem a určitě stojí za návštěvu, i v říjnu je možné se koupat u vodopádů přímo v národním parku.

Univerzita

Universidade do Minho je rozdělená do dvou měst (Braga a Guimarães), které jsou od sebe 20km. Větší kampus se nachází v Braze, kde jsme byli pouze na úvodním setkání. Pokud však studujete geografii, stejně jako my, budete právě v Guimarães. Je dobré si u konkrétního oboru zjistit dopředu ve kterém z těchto měst se vyučuje, aby si člověk nemyslel, že jede do Bragy ale nakonec studuje v Guimarães, jako se to stalo nám 😃. Výuka u nás probíhala v portugalštině s tím, že jsme chodili na stejné hodiny s ostatními Portugalci, což má tu výhodu, že se člověk integruje a spřátelí se s místními, na druhou stranu to pro nás nebylo studijně moc přínosné, jelikož neumíme portugalsky.  Většina studentů nemluví anglicky, ale s učitely se člověk ve většině případů domluví bez větších problémů.  Samotné předměty a jejich průběh závisí na vyučujícím. Některé předměty absolvujete stejně jako vaši portugalští kolegové a u některých máte individuální plán. To stejné platí i při ukončení předmětů. V rámci semestru je možné si zakoupit kurz portugalštiny (za 100€), což jsme také udělali a můžeme ho doporučit, člověk pak dokáže alespoň pozdravit v obchodě nebo si něco objednat v restauraci. 

Město

Guimarães je relativně malé město (určitě menší než Liberec), ale pro Portugalce velice významné, jelikož to bylo vůbec první hlavní město Portugalska a v jeho historii sehrálo významnou roli. Historické centrum je na seznamu UNESCO a je velmi hezké a udržované. Všechno je dostupné pěšky, tudíž není potřeba utrácet za MHD. Město je nejrušnější ve středu a v pátek večer, kdy lidé všech věkových kategorií vyrážejí do centra za zábavou, tudíž o atmosféru je tu postaráno. Ve městě se také nachází studentský Erasmus bar Tásquilhado, kde se člověk nenudí.

Pro nás byl Erasmus skvělá zkušenost a můžeme ho jedině doporučit, ať už se rozhodnete kamkoliv. Kdybyste se chtěli na něco zeptat, napište nám na IG!

P.S. Saudade Guimarães, Braga é merda 😃.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17