Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus na severu

Pavel Šťovíček

Högskolan Kristianstad

Vytvořeno

23. říjen 2013

Ročník studia

4. ročník

Studijní obor

Učitelství

Termín výjezdu

Zimní semestr 2013

Vyučované předměty

Educare, Sweden- culture and society

Rád bych se s Vámi podělil o pár drobných rad a postřehů, které by Vám mohli ulehčit Vaši cestu a pobyt zde ve Švédsku :-)

Ahoj,ani nevím jak pořádně začít. Tak možná tím, že jsem se z prvu mého výjezdu velice obával. Jací budou ostatní studenti na erasmu, jak vyjdu s penězi, zda mi budou stačit mé jazykové schopnosti, jak se tam vlastně dostanu a podobně.

To byly otázky, které se mi točili hlavou. Pokud chcete jet vlakem tak jako já, je dobré koupit jízdenku s dostatečným předstihem, vyjde mnohem levněji. Vlak jsem zvolil proto, že jsem sebou táhl jak věci na sport, tak spoustu jídla, protože jsem byl vystrašený z toho, jak mi všichni říkají, že je tam strašně draho. Pokud sebou nepotřebujete tahat 100 kg věcí jako já, je asi jednodušší letět letadlem :-). Já si přivezl asi všechno co Vás napadne a můžu říct, že zbytečně. Zpětně bych udělal asi líp, kdybych si místo pytlíku rýže vzal raději láhev slivovice :-). Ano, je tu trochu dráž, ale když se člověk zamyslí a trochu přizpůsobí, ceny běžného zboží nejsou až tak hrozné. Přibližně: mléko 30 Kč, mouka 25 Kč, cukr 30 Kč, mleté maso 150 Kč, jinak běžně se maso pohybuje okolo 300 Kč, chleba 60 Kč, hnusná vodka 600 Kč). Ne že bych byl alkoholik, ale přeci jenom, jsme tu proto, abychom poznali nové lidi a bavili se s nimi. Věřte mi nebo ne, ale s tou lahví alkoholu je to seznamování jednodušší. Člověk představí výrobek ze země odkud pochází a hned se stane trochu oblíbenějším :-)


Co se týče lidí, tak je v naši skupině přibližně 150 erasmáků. Všichni jsou otevření a milí. Během pár dnů jsem se cítil jako mezi svými. Každý je tu nový a každý se chce bavit a je rád, za trochu pozornosti. Postupem času si najdete své opravdové přátelé a lidi, se kterými se budete i nadále vídat. K tomu, abyste je ale poznali je však potřeba na začátku udělat ten krůček vpřed a zajít na nějakou tu párty či grilovačku.

 

Naše koordinátorka Karen je skvělý člověk. Vymýšlí pro nás program a stmelovací akce, takže plno kamarádů můžete najít i díky těmto akcím během uvítacího týdne. Karen dále organizuje poznávací výlety. My máme možnost jet do Stockholmu a Talinu za nějakých 5000Kč. Tam jsem jel, dobrá zkušenost, město, trajekt, ale mé osobní dojmy, které se týkají měst nejsou nijak strhující. Čím více vidím, tím více si vážím toho, co máme my u nás doma. :-) Další výlet je za trochu víc peněz, jedná se o zájezd do Kiruny za nějakých 15000. Je to úplně na severu, možná uvidíme polární záři, budeme jezdit na sněžných skútrech a se psím spřežením. Tohle pro mě bude asi nezapomenutelný zážitek. Pak tu je ještě zájezd do Kodaně a Osla  za 3000, o něm ale nic víc nevím. O většinu zájezdů je veliký zájem, tak se snažte přijít k placení klidně dříve, než je oficiální čas. 

 

Co se školy týče, učitele jsou strašně otevření a velice ochotní se s Vámi bavit. Já jsem si zapsal předmět EDUCARE, který je o vzdělávání, ale je spíše zaměřen na předškolní až primární stupeň. Nicméně i tak mi je velkým přínosem a jsem za něj velice rád. Je tu možnost si koupit kolo. Investujte do něj maximálně 400 SEK, dá se sehnat i za 200 SEK, nenechte se oškubat od arabů ve městě. Když Vám řeknou že tohle kolo je fakt dobrý, věřte, že není a nebojte se o ceně smlouvat a pokud Vám není lhostejné od koho a za kolik kolo koupíte, plno studentů prodává kola za rozumnou cenu také. Rád bych Vám tu moje nechal, ale již je pozdě :-). Taky si pořiďte zámek, protože kradení kol je tu asi jakýmsi sportem. Více méně mě už nenapadá nic, co bych Vám mohl sdělit. Snad jen, že jsem tu potkal opravdu skvělé lidi, ze kterých se stávají přátelé a já doufám, že se budeme i nadále navštěvovat. Švédsko je krásná země, reprezentovaná především krásnou přírodou. Nikdy jsem tu nebyl a ani jsem si pod představou Švédska neuměl nic představit, snad jen tři korunky(hokej). Nyní se mi však vybaví zelená tráva, stromy, modré nebe a ohrady plné krav v pozadí s větrnými elektrárnami. Pokud budeš mít nějaké otázky, klidně mě kontaktuj, rád ti na všechno odpovím ;-).

Teď už jsem zpět a několika větami bych Vás rád motivoval ke kroku odeslat ty hrozné počáteční formuláře :-). Můj trip byla vážně skvělá zkušenost a zážitek, díky které jsem si našel spoustu zahraničních kamarádů, zažil krásné okamžiky a navštívil místa, kam se jen tak nepodíváte. Jazyku se nebojte, pokud máte alespoň základy, rozmluvíte se ;-).

A nyní rady přímo do Kristianstadu. Dejte si pozor na Krebo, je to zvláštní společnost a není spravována Univerzitou. Taky mi to řikali, ale neudělal jsem to. Po nastěhování si vyfoťte vše, rozbité i nerozbité, fotky kuchyňské linky, podlahy zdí a všeho, ideálně s datumem. Platíte totiž depozit v hodnotě cca 6000 Kč a je nepříjemné, když Vám jej najednou nechtějí vrátit. Stává se to. Zkonrolujte světla, alarm a když něco nefunguje, hned na začátku to nahlašte. To že po měsíci přijde paní, zkontroluje to, vy ji závady ukážete, ona Švédsky něco napíše do protokolu a vy to podepíšete neznamená, že je vše vyřízeno...nedotujme je :-)

Neupínejte se na lidi z Čech. Věřte mi, že si najdete velice blízké přátele i z jiné krajiny, než je ta naše ;-).

Závěrem bych rád zmínil, že mimo všechny ostatní zmíněné benefity může člověk i získat svoji vlastní zkušenost, zkušenost s lidmi, kulturami a možná i trochu jiným pohledem na život. Záleží jen, kam se budete dívat.

Best Regards, Pavel Šťovíček 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17