Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Heja Sverige! :-)

Tereza Sitárová

Högskolan Kristianstad

Vytvořeno

14. květen 2013

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Specializace v pedagogice, čeština-angličtina

Termín výjezdu

Vyučované předměty

Swedish for International Students, Intercultural Communication, Global Health, Sweden - Culture and Society

Milí budoucí erasmáci,
budu ráda, když se mi touto cestou podaří přesvědčit ty z vás, kteří se stále ještě rozhodujete, zdali na studijní pobyt vyjet nebo ne.
Někdy je lepší do nového skočit po hlavě. Někdy je lepší, když vám někdo podá pomocnou ruku. O to se tady já pokusím.
S jistotou mohu říci, že jsem prožila jedno z nejbáječnějších období v mém životě. Jsem si jistá, že zkušenosti a zážitky mě budou těšit, hřát a provázet po celý život.

Svůj letní semestr jsem strávila na jihu Švédska, v kraji Skåne, přesněji v malebném městečku Kristianstad.
Začnu asi školou, víceméně všichni se jedeme na Erasmus vzdělávat, že? :-)
Upřímně se studium u nás a tady na severu nedá vůbec srovnávat. Studuji zde předměty Intercultural communication, Global Health, Sweden - Culture and Society a Swedish for Internation Students. Všechny bych určitě doporučila. Už teď cítím, že mi všechny předměty rozšířily obzory a daly mi nepřeberné množství zajímavých informací. Přístup učitelů je spíše kamarádský, nic není problém. Pracuje se hodně ve skupině a zkoušky nejsou (což mě mile překvapilo) tak stresující a náročné jako v Čechách. Nicméně necítím, že bych se tady nějak "flákala". Stále musíte vypracovávat projekty, eseje, hodně se učit doma a nutit švédské spolužáky ke skupinové činnosti, což je velký problém.
Kampus školy je moc hezký a dobře vybavený. Přístup do budov školy máte 24 hodin denně, což se hodí. Knihovna, kavárna, internet a příjemné venkovní sezení je samozřejmostí.
Pro sportovní nadšence jsou k dispozici různé sportovní aktivity (badminton, box, volejbal, fotbal, basketbal, floorbal, atd.) za velmi nízkou cenu.
Navíc o překvapení tu není nouze a když budete mít štěstí, potkáte i švédského krále a královnu! :-)

Cca pět minut chůze od školy je komplex budov zvaných Krebo. Tady my, Erasmáci, bydlíme a užíváme studentského života. K dispozici tu je sauna, prádelna, internet a studijní místnosti, které se dají využít samozřejmě i pro nestudijní účely. Pokoje jsou sice malé, ale útulné a příjemné. Platí tu heslo "Udělej si sám", protože každý pokoj je bílý. Pokud jste kreativní duše jako já, přivezte si spousty plakátů, fotek a jiných věcí, které vám pokoj zútulní.

Pokoje se sdílí ve dvou.

Co se týče organizace vaše studijního pobytu ze strany Univerzity, je to něco neuvěřitelného. Máte se doslova jako v bavlnce a za to vděčíme koordinátorce Karen. Je to nesmírně milá duše, která někdy dokáže i nemožné. Můžeme se na ni s čímkoli obrátit, organizuje výlety, mimoškolní i školní aktivity a pomáhá nám (hlavně ze začátku) se aklimatizovat. Díky ní jsem si hned po prvních dnech přišla jako doma.

Švédsko - vyspělá a bohatá země. Což bohužel znamená, že je vše opravdu drahé. Počítejte tak třikrát. Jen tak letem světem - nájem cca 2 300 SEK/měsíc, pivo v hospůdce 60 SEK, maso okolo 100 SEK. Cestování je také drahé, ale když víte, jak na to, můžete i velké peníze ušetřit.

Cestování - to je kapitola sama o sobě. Škola nabízí výlety jako například Lapland (5 000 SEK), Stockholm a Helsinki (1 500 SEK), Göteborg (500 SEK). Všechny jsou krásné a určitě se vyplatí podívat se minimálně do Laplandu a zažít pravou švédskou zimu! Vyzkoušíte si jízdu na sněžných skútrech, se psím spřežením, ochutnáte sobí maso, po saunování můžete skočit do zamrzlého jezera a protáhnete svaly na běžkách. Když budete mít štěstí jako my, uvidíte i nádhernou polární záři.
Kristianstad je navíc kousek od moře, takže můžete podnikat kratší výlety a udělat si piknik na pláži, vydat se do nádherné Kodaně, prohlédnout Malmö nebo studentský Lund. Kamkoli se vlakem vydáte, budete nadšeni, co na vás čeká :-)
I pro ty, co chtějí procestovat celou Skandinávii, mám dobrou zprávu - například výlety za norskými fjordy jsou dostupnější než z Čech.

Pro ty, kteří se chtějí půl roku bavit a zažít jednu velkou "párty" mám také dobré zprávy. V Kristianstadu je spousty klubů a hospůdek. Dokonce na kolejích máme pro tyto účely zřízený šikovný domeček. Když je hezky, můžete grilovat, když ošklivo, využít saunu :-) Určitě si ale přibalte větší finanční obnos nebo přivezte velké zásoby. Alkohol je tady opravdu drahý a navíc se dá koupit jen v obchodě řízeném státním monopolem - Systembolaget.

Jsem šťastná, že se mi naskytla tahle příležitost! Kde jinde strávíte semestr s nejrůznějšími národnostmi, poznáte nové přátele, procestujete nádhernou Skandinávii, procvičíte jazyk, rozšíříte si své vědomosti a zažijete tolik srandy!

Neváhejte se na mě s čímkoli obrátit, budu ráda nápomocna. :-))

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17