Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus v Granadě

Adéla Hudáková

Universidad de Granada

Vytvořeno

7. prosinec 2015

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

angličtina-španělština

Termín výjezdu

Zimní semestr 2015

Vyučované předměty

Historia de la lengua espanola, literatura norteamericana, historia del cine espanol y hispanoamericano, linguística, epsanol como engua extranjera – problemas didácticas y gramaticales

Ahoj všichni,

zaprvé bych chtěla přesvědčit ty, kdo mají pocit, že nemohou z nějakého důvodu jet na Erasmus, že to jsou jen výmluvy. :)

Nechcete prodlužovat ve škole? Pokud pojedete jako já ve třetím ročníku (což doporučuji z mnoha důvodů), nejspíš budete muset prodlužovat, ale to přece nevadí, nic to nestojí, neboť se Erasmus nezapočítává do roků studia a není přece kam spěchat.

Bojíte se, že Vás to bude hodně stát? Není čeho, s trochou dobré vůle se vejdete do toho, co Vám udělí škola ještě před odjezdem, Vaše ušetřené peníze budou jen výhodou navíc.

Nebo máte strach z odloučení či z toho, že to sami nezvládnete? Pět měsíců přece není tak dlouhá doba, berte to tak, že po zbytek života budete moci být s těmi, které máte rádi a že neuškodí věnovat pět měsíců sobě.

Navíc je tu mnohem víc důvodů proč vyjet na Erasmus!! 

Naučíte se jazyk asi tak desetkrát rychleji než ve škole, osamostatníte se, otevřete si obzory, poznáte sami sebe, najdete nové kamarády z celého světa, vyzkoušíte nové věci – nová jídla, nové tradice, nové tance – navštívíte spoustu míst, zkrátka poznáte doopravdy to, o čem se ve škole učíte. Takže teď doufám, že teď už nikdo neváhá, zda jet či nejet. :)

 

Škola

Samozřejmě, že se to celé neobejde bez trampot. Například mám pocit, že nikdy neskončí proces s papírováním, který začal v Liberci během vytváření Learning agreement pokračující zde v Granadě dalšími papíry a běháním do různých kanceláří, tak jen abyste s tím počítali.

A abyste také věděli, do kterých různých kanceláří je třeba jít a které různé dokumenty budete potřebovat, je důležité, abyste si četly všechny emaily, které Vám z univerzity přijdou, je v nich opravdu vše, co budete potřebovat vědět. A kdybyste tam přece jen něco nenašli, můžete napsat email koordinátorům anebo pak mě (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.), já ráda se vším pomůžu. Také je dobré jít na úvodní setkání studentů Erasmus na univerzitě, které probíhá v rámci Welcome days týden před zahájením školy, takže je fajn přijet o trošku dřív. Stránky univerzity www.ugr.es jsou celkem přehledné a je na nich vše napsané.

Když jsem u té školy, tak se připravte na zcela jiný systém než u nás. Každý předmět tu mám dvakrát týdně dvě hodiny, takže je to celkem fuška co se týče přípravy na hodiny (neboť tu zde vyžadují podle mě víc než u nás a to nemluvím o skupinových pracích, esejích…) a i přípravy na zkoušky. Ale vše se dá zvládnout, hlavně když něco nebudete chápat je třeba se zeptat dříve než den před testem. Učitelé jsou ochotní, ale na každé hodině je nás minimálně 40, takže nečekejte individuální přístup a už vůbec né výhody protože jste “erasmák“. Každopádně je tu možnost až měsíc si vybírat předměty, na které budete poté ten půlrok chodit, takže zvažte pečlivě všechny aspekty – jazyk učitele, způsob výuky, náročnost na doma, docházka, obsah předmětu, možnost spárování s předmětem TUL,…A výběr předmětů je tu obrovský :)

Ubytování

Co se týče ubytování…Se sháněním ubytování není vůbec žádný problém, na Facebooku i jinde na internetu je spousta stránek s “alojamiento Granada“ a vůbec je na FB spousta stránek jako “Erasmus Granada“ apod. anebo je zde také možnost si vybrat byt až na místě, je zde spousta letáčků a inzerátů kam se podíváš, na to chce mít ale pak už zařízenou španělskou sim kartu na obvolávání. Je to jen na Vás, jestli budete chtít bydlet přímo v centru (např. blízko Gran Vía, Plaza de Toros, Camino de Ronda) nebo někde dál, řekla bych, že na to zas tak nezáleží, já bydlím ve čtvrti la Chana, která není v centru, ale autobus mám minutu od domu a centrum půl hodiny pěšky. A také je na Vás, kolik hodláte utratit za ubytování. Podle mě není třeba platit 250 €, když můžete zaplatit třeba 170 € jako já. Je tu běžné, že každý má pokoj sám pro sebe. Také je na Vás s kolika lidmi budete chtít bydlet – já mám dva spolubydlící (Poláka a Španělku) a vůbec si nestěžuji, mluvíme španělsky, podnikáme spolu věci a moc si rozumíme, myslím, že bydlení ve třech je ideální – je možnost si pokecat, ale také být sám, když nemáte zrovna náladu. Co považuji za nejlepší výhodu je to, že bydlím s rodilou Španělkou, protože ač se to nezdá, nejvíc času strávíte doma a já mám pocit, že se doma také nejvíce naučím.

 

Teď nejdůležitější část – proč jet zrovna do Granady

Granada je ne moc velké ale moc hezké historické město se spoustou možností kulturního i sportovního vyžití. Ayuntamiento de Granada pořádá mnoho “tallerů“ tance, jógy, sportu zdarma, takže jde jen o to podívat se na webové stránky a vybrat si ten, co se Vám bude nejvíce líbit. Spoustu událostí (přednášky, koncerty, literární čtení, exkurze, divadlo…) pořádá také sama univerzita, takže je třeba akorát sledovat univerzitní email, který si zařídíte na začátku a je to. Jinak celá kulturní agenda je snadno dostupná na internetu – já se tu rozhodně nenudím. :)

Další podstatný důvod je ten, že v Granadě je zájem o “erasmáky“!! Je tu spousta institucí organizující věci pro cizince, že nebudete vědět, kterou si vybrat – zda EMYCET IDIOMAS, ESN Granada, ERASMUSGRANADA či jinou. Na začátku doporučuji naslepo zajít na pár událostí těchto organizací, kde poznáte nějaké kamarády a po pár týdnech už nebudete vědět, kam dřív skočit.

Je tu velká možnost cestování jak tady po Andalusii – Sevilla, Cordoba, pláže Nerja, Marbella a další, tak do jiných částí Španělska – Madrid, Barcelona, Toledo, Salamanca a dokonce i do míst za hranicemi jako Lisabon a Gibraltar, na který já nikdy nezapomenu. :)

A nejlepší na konec – ještě tu nezačal podzim a to je 20. listopadu!!! Přes den je uplně normálně 20°, v noci a večer už trošku chladněji.

 Doufám, že jste již stoprocentně přesvědčení vyjet když už ne do Granady tak alespoň jinam do Španělska na Erasmus, je to zážitek k nezaplacení a určitě jsem zapomněla na spoustu důležitých a zajímavých věcí, takže mě neváhejte kontaktovat! 

 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17