Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Bilbao - Universidad del País Vasco

Barbora Grösslová

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

27. červen 2018

Studijní obor

Specializace v pedagogice - AJ, ŠJ

Termín výjezdu

Letní semestr 2018

Vyučované předměty

AJ, ŠJ

     Na Erasmus jsem se rozhodla jet hlavně proto, že na TUL studuji obor angličtina - španělština. Mým hlavním cílem bylo samozřejmně získat zkušenosti, zážitky a nové přátelé, ale hlavně se zlepšit právě ve španělštině, což se mi ovšem bohužel moc nevydařilo. Jako místo pobytu jsem si vybrala Bilbao a jelikož jsem zjistila, že jsme tam vyjely z naší univerzity s kamarádkou jako první, rozhodla jsem se napsat tento článek, který možná někomu pomůže v rozhodování. 

Na úvod bych chtěla říct něco málo o Bilbau. Bilbao je hlavním centrem (nikoli hlavním městem) Bakicka a nachází se na severu Španělska, u moře. Je to neuvěřitelně krásné a čisté město (samozřejmně má své horší čtvrti) se spoustou zeleně, krásných budov a zajímavostí. Je možné, že jsem asi upravenější a čistější město neviděla. Tento článek ale nebude o Bilbau, ale o mém studijním pobytu tam, takže se zaměřím na praktické informace, které vás stejně zajímají nejvíc.
Lidé v Bilbau jsou strašně milí a ochotní, takže se nebojte na cokoliv kdekoliv zeptat, ochotně vám poradí a pomůžou.  

V Bilbau existují dvě studentské organizace, ve kterých vám zaměstnaní studenti pomohou s ubytováním, školou, pořádají výlety, akce, atd.... 
Happy Erasmus Bilbaohttps://www.facebook.com/groups/1646920292214475/
ESN Bilbaohttps://www.facebook.com/ESNBilbao/ 

 

Před odjezdem
     Pokud jste se už o Španělsko dříve zajímali, určitě víte, že zde neexistují koleje, což je velká škoda, ale bohužel, je to tak. Musíte si tedy bydlení najít sami. Já jsem jela do španělska s kamarádkou a bydlení jsme vůbec neřešily, až do našeho příjezdu. A to byla nejspíš chyba. Je asi zbytečné hledat stálý byt již v ČR a předem, ale určitě doporučuji si zarezervovat pár dní před příjezdem nějaký hostel, kde složíte hlavu, než si něco najdete. Na hledání si nechte tak 4 dny času. Je důležité, abyste byt či pokoj předem viděli, dohodli se s majitelem na ceně a podmínkách a nenechali se podfouknout. Bydlení jsme hledaly většinou na internetu, obvolávaly jsme pořád dokola, až něco klaplo. Pronájem pokoje stojí v Bilbau okolo 300 euro. Dobře si spočítejte a dávejte si pozor, jestli je nárem už s gastos (energie), nebo ne. To se vám pak pěkně prodraží.

Hned, jak dorazíte do Bilbaa, tak si kupte kartu na MHD Barik. Pořídíte si jí na univerzitě, nebo se informujte v informačních stáncích v metru, nebo kdekoliv jinde. 

Universita
Ufff... kde začít... Universidad del País Vasco, musím upřímně říct, byla pro mě tím největším zklamáním z celého Erasmu. První obří nedostatek je, že se nachází úplně mimo město, vlastně uplně mimo veškerou civilizaci a nedá se tam dostat jinak, než autobusem, který je ovšem solidně napálený. Jedna cesta tam (s kartou BARIK) stojí tuším nějak 1,16 eura, takže na dopravě utratíte opravdu hodně.
Když jsem dorazila na uni, těšila jsem se hlavně na studium španělských předmětů. Vyhledala jsem erasmus koordinátora a byla připravená vyjednávat. Bohužel, žádné dohody se nekonaly. Rovnou nás zařadili do posledního ročníku univerzity se studenty, kteří už končili a přidělili nám předměty, všechny v angličtině. Byla jsem zoufalá a snažila jsem se vysvětlit, že jsem přijela studovat hlavně španělštinu, ale nic nám nenabídli. Jediný španělský předmět byl pro mě tedy kurz španělštiny pro cizince, který byl super, bohužel jsem se tam ale nic nového, nebo potřebného tady u nás v Liberci nenaučila. Nakonec jsme usmlouvaly ještě jeden španělský předmět, bohužel ale také se studenty posledního ročníku, takže jsme byly, upřímně, úplně mimo. Pan koordinátor byl dost laxní a nic nebylo možné a nic nešlo a hotovo, bez debat. Pomoc od spolužáků se bohužel také  moc nekonala, jelikož většina mluví v EUSKEŘE!!! S tímto jsem měla ve škole problém během celého mého pobytu. Na univerzitě se prakticky mluví jen v Euskeře. 

Výlety
Určitě využívejte nabídky výletů od studentských skupin, já jsem většinou jezdila s organizací HAPPY ERASMUS. V okolí stojí zato vidět určitě kostelík Gaztelugatxe, kam se dá lehce dopravit po vlastní ose autobusem. (zeptejte se v infocentru v Bilbau a oni vám vše vysvětlí). Za návštěvu také stojí fotbalový stadion/fotbalové utkání Atleticu Bilbao, lístky seženete za 15 - 30 euro u okýnka na stadionu vždy dva či den před zápasem, musíte ale vystát frontu, ale stojí to za to :) (a to nejsem fanoušek fotbalu)

Počasí
Přijela jsem na začátku září a v podstatě do zaačátku října jsme se dalo koupat. Okolní pláže jsou opravdu nádherné a my jsme z nich byly naprosto nadšené. Teplo bylo v Bilbau až do konce října, dalo se sedět venku jen v mikině a popíjet vínko. Od listopadu se počasí rapidně zhoršilo a začalo pršet, což přetrvávalo až do konce pobytu, s teplotami okolo 10 stupňů a méně. 

Pokud se ptáte, jak jsem vyšla s penězi, tak v Bilbau vám 400 euro rozhodně nestačí. Vše je tam celkem drahé, kromě oblečení. To je zde stejně drahé, nebo často levnější, takže jsem se tam opravdu vyřádila :D 

 

I když jsem v článku byla dost negativní, Baskicko je nádherná země s úžasnou přírodou a je zde opravdu hodně k vidění. Kdyby nebylo těch všech problémů na univerzitě, možná bych si Bilbao znovu vybrala. 

Pokud na mě máte nějaký dotaz/radu, můžete mi napsat na Facebooku, nebo na email - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

     

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17