Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus ve Vitorii

Lucie Egrtová

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

10. prosinec 2012

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Specializace v pedagogice: španělský jazyk - humanitní studia

Termín výjezdu

Zimní semestr 2012

Vyučované předměty

Dialectologia espaňola

Vitoria-Gasteiz  se stala mým novým domovem a nikdy nebudu svého rozhodnutí litovat. Je to krásné město plné zeleně, příjemným centrem a milými lidmi. Rozhodla jsem se pro zimní semestr a to kvůli intenzivnímu jazykovému kurzu, který tu škola pořádá cca 14 dní před začátkem školy. Tento kurz je zadarmo a můžete za něho získat kredity. Výhodou je také to, že se seznámíte postupně s ostatními lidmi z Erasmu a vytvoříte si tak rychle okruh nových přátel. Také se stačíte rozkoukat před začátkem školy...

Odletěla jsem tedy už na konci srpna. Letěla jsem z Prahy se společností Wizzair, protože povolují 32 kg. (Je tu i možnost letět do Bilbaa, ale tam je povolených pouze 15 kg a věřte, že to je opravdu málo.) Bohužel jsem přiletěla do Madridu až večer, kdy už žádný autobus do Vitorie nejede, takže jsme strávila noc na letišti (byla jsem ráda, že cestuji se svojí kamarádkou!). Přímo tam jsem si koupila lístek na autobus (25 euro), který odjíždí hned vedle z parkoviště. Cca po 4 hodinách cesty jsme konečně vystoupily ve Vitorii. Bylo opravdu horko. Nevěděly jsme, kam se vydat, tak jsme nastoupily na městský autobus směr univerzita. V univerzitní knihovně nám řekli, že helpcentrum pro studenty má otevřeno pouze do jedné hodiny. Vydaly jsme se tedy s kufry směr centrum, zeptaly se ve dvou hotelích na cenu a zapadly jsme do toho levnějšího. Určitě není na škodu si už předtím na internetu najít nějaký levný hostel a napsat si adresu. Pak už jsme si šly prohlédnout centrum a nakoupit nějaké jídlo. Druhý den jsme hned ráno zašly do helpcentra, kde jsme se už seznámily s prvními Erasmáky. V této kanceláři vám se vším moc ochotně poradí a navíc mají seznam volných bytů, zavolají za vás a domluví schůzku. Pak už se jen celý den chodí od bytu k bytu. Proto určitě radím přijet raději v týdnu, protože o víkendu byste zbytečně platili za noci v hostelu - pokud tedy nechcete hledat na vlastní pěst (což také jde, protože v okolí kampusu visí spousta inzerátů).

Co se týká bytů, tak musíte hledat. První den jsem byla opravdu zoufalá, protože se mi za celý den líbil je 1 byt, který by tak nějak ušel. Druhý den jsem ale viděla hned 2 krásné a nemohla se rozhodnout. Určitě se musíte zeptat, zda jsou v ceně už zahrnuty gastos (elektřina, voda,..) a kolik se platí fianza = záloha, kterou by vám měli na konci pobytu zase vrátit. Já bydlím 10 min od univerzity a platím měsíčně 260 euro + gastos (vejdu se vždy do 300 euro). Mí spolužáci ale platí i mnohem méně, takže Vám radím hledat rozhodně levnější (dá se sehnat i byt kolem 200 euro). Já jsem byla ale naprosto spokojená, protože jsem už neměla zaplacenou další noc v hotelu a představovala jsem si, jak budu spát s kufrem na ulici.

Jídlo je tady dražší než u nás. Já chodím nakupovat do Simply marketu, který vychází asi nejlevněji. Místní tu ale radši chodí do Eroski, kde je prý vše kvalitnější. Posouzení nechám ale na vás. S sebou jsem si také převezla grilovací koření a majoránku - tu jsem tady ještě nikde v krámě neviděla. Budete si také muset zvyknout na jejich chleba (já bych po 3 měsících tady za náš chleba a rohlík dala cokoliv!)

Počasí je tady jako na houpačce. Připadala jsem si jako blázen, když jsem sem jela v srpnu se zimním kabátem v ruce, ale opak je pravdou. Během září tu bylo pár dní chladnějších než na konci října. Opravdu si neváhejte přivézt i hodně teplé oblečení, protože když zima, tak zima! 

Tak se taky stane, že budete nemocní. Já jsem se pojistila u Slavie na celý rok, ale stačila mi tu jen kartička VZP. Za návštěvu lékaře se tady neplatí, připlácí se jen na léky. O víkendu můžete jít do nemocnice na Urgencias, ale v týdnu vám řeknou, abyste si našli doktora blízko vaší ulice - poradí vám, kde je. Tam si potom musíte sjednat schůzku a přijít v domluvený čas...

Škola mi tu začínala na začátku září a během prvních dvou týdnů můžete chodit na jakékoliv hodiny, abyste viděli, jestli učitelům rozumíte a jestli se vám předmět líbí. Ale pozor, většina předmětů je tu vyučována 2x týdně - je potřeba na to myslet při sestavování rozvrhu. Já jsem se tu setkala jen s milými učiteli, kteří rádi poradí.

A nakonec fiestaaaa - to je tady asi nejpoužívanější slovo. Jako studenti Erasmu budete salir častěji než si teď umíte představit. Pro jazyk je to ale to nejlepší a navíc potkáte nové kamarády. Čtvrtek je tu vyhlášený jako noc pitxo-pote (=něco malého k zakousnutí a malá sklenička pití k tomu), které v ulici Gorbea stojí pouze 1 euro. Normálně vás tu sklenička vína vyjde ani na ne na jedno euro. Pivo tu je ale dražší než už nás.

I když se tady na ulici anglicky nedomluvíte, v barech jako by někdo mávl kouzelným proudkem - když tu vidí blondýnku, můžete prosit jak chcete, ale marně - všichni mluví anglicky :-D

Pokud se ještě rozmýšlíte: NEVÁHEJTE!!! Za podání přihlášky nic nedáte ;-)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17