Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

FARO

Petra Hrubá

University of Algarve

Vytvořeno

13. květen 2017

Ročník studia

1. ročník

Studijní obor

Tourism and regional development

Termín výjezdu

Letní semestr 2017

Vyučované předměty

Economic Theory,TOURISM ECONOMICS ,MODELLING TOURISM DEMAND ,TOURISM AND SUSTAINABILITY, water sports, Regional analythics methods

Faro- malý ráj na zemi

Hned na úvod musím poděkovat TUL a celému programu erasmus za příležitost sem jet, protože kdo to nikdy nezkusil nemůže pochopit jak moc nepopsatelný zážitek je vyjet studovat do zahraničí a jak moc vám to změní život.♥

Moje rozhodnutí vybrat si Faro jako svou destinaci bylo poměrně "random" :) Ale musím říct, že jsem si nemohla vybrat lépe. Portugalsko je zěmě, která si absolutně získala mé srdce a Faro je jako můj druhý domov. Lidé tady jsou tak pozitivní a tu energii vám předávají na každém kroku. Každý se snaží vám pomoct a i když je občas s portugalským přístupem těžké něco zorganizovat a trvá si na to vše zvyknout nakonec zjistíte, že všechno to pospíchání, na které jste z domova zvyklí je zbytečné. 

O mém studiu zde: Studuji Na UALG, což je soukromá univerzita rozdělená do dvou kampusů. Program Erasmus zde vznikl teprve nedávno a vše je teprve v rozvoji. Nicméně většina učitelů už je schopná komunikovat dobře v angličtině a ti, co nejsou vám vše vynahradí svým milým přístupem.

Většina předmětů je zakončená zkouškou, která nebývá moc obtížná a je písemnou formou, na zkoušku máte dva pokusy.Občas bývá předmět ukončen jen projektovou prací. 

Co se týče bydlení, je dost nereálné zde sehnat kolej. Proto si většina erasmáků shání bydlení samo. Na to pozor, protože to nemusí být zde ve Faru vůbec jednoduché. Já měla štěstí a nikdo mi bydlení těsně před nastěhováním nezrušil, ale spoustě lidem se to stalo a byli odkázaní na hotel což je dost nákladné. Nyní bydlím přímo v centru Fara, což je asi 7 km do školy, kam jezdím na kole. Na pláž to je asi 30 minut jízdy autobusem. Pár lidí také bydlí na pláži, ale tam je renta o něco vyšší a člověk přijde o většinu akcí pořádaných Erasmem, ale určitě to má taky své výhody.. :)

Co se týká organizace ve škole připravte se na to, že přijedete s určitou ideou a během prvního týdne bude vše absolutně jinak. Ze začátku jsem tu měla taky těžké chvíle, jelikož jen na odpověď "někoho na něco" čekáte třeba 2-3 týdny. Na vše je zkrátka spousta času. A jak mi řekla má zdejší koordinátorka hned na začátku: "YOU MUST TO LEAR :EL MAŇA" Tak to mluví za vše...:))))

Pobyt v Portugalsku mě nesmírně obohatil. Ať už mluvím o svých zkušenostech se surfováním, jelIkož na prkně trávím věšechen svůj volný čas :))), nebo o low cost cestování, které jsem tu měla možnost vyzkoušet. Všechno bylo naprosto úžasné! Jelikož je ve Faru letiště podařilo se mi také dostat na Azorské ostrovy a Madeira za pár euro a strávit tam velikonoční prázdniny a akademic week. 

Určitě doporučuji si i projet celé jižní pobřeží Portugalska, jelikož je to nesmírně nádherná část země. Je tu Spousta možností jak cestovat ať už zvolíte, vlak, stopování, pronájem auta, vše je dostupné.

Dále je tu poměrně bohatý noční život a během léta je celé pobřeží Algarve plné turistů. To je jeden z důvodů, proč se dobře domluvíte aglicky s kýmkoli, což je velká výhoda proti kupříkladu Španělsku, ale také důvod proč je Faro dvakrát dražší než ostatní destinace v Portugalsku.

Prostě musím říct že Faro je pro mě malým rájem na zemi a určitě se sem plánuji vrátit!

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17