Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Portugalsko podruhé

Petra Hrubá

University of Algarve

Vytvořeno

30. leden 2018

Ročník studia

1. ročník

Studijní obor

Tourism and regional development

Termín výjezdu

Zimní semestr 2017

Vyučované předměty

Economic Theory, TOURISM ECONOMICS, MODELLING TOURISM DEMAND, TOURISM AND SUSTAINABILITY, water sports, Regional analythics methods

Pokračování mého života ve Faru přes zimní semestr... ♥

Tak když to vezmu od začátku už pri opuštění Fara první semestr, kdy jsem vytrvale brečela 4 hodiny v letadle než jsem usla na batohu mého spolusedícího a kdy jsem si tak moc přála zmeškat let, že se to málem stalo... Už od té doby jsem si byla jistá, že se vrátím zpátky. 

Zbývalo mi dodělat spoustu studijních povinností, jako státnice, dopsání bakalářky ( kterou jsem plánovala psát tam) - JAK NAIVNÍ PŘEDSTAVA... příjmačky na magistra atd... Takže si asi dovedete představit jak velký "skok do reality to byl". Nicméně to vyšlo, a já sem zase tady, studující magisterský program na FP, začínající mluvit Portugalsky, a znovu totálně ohromená kouzlem tohoto místa. :)

Přes zimní semestr je to.... Jiné... Co se počasí týká, do ledna bylo tak nějak furt pěkně a teplo, ale pak to přišlo... Ty odvážnější z nás, co zůstávali přes svátky by mohli vyprávět... Takže co Vám můžu doporučit - BERTE BUNDY, kupujte topení, protože naivní představa o teplíčku doma, jak jsme zvyklí z Čech se nebude konat tady něco jako centrální topení neexistuje... Co je ale super- skoro nikdy tu nepřiší- algarve má asi 10 deštivých dnů v roce...  

O školních věcech jsem psala v předchozím článku a nechci se tady opakovat, snad jen budťe připraveni na opravdu dlouhé byrokratické procesy, co se týká veškerého papírování... Nenechte se někdy odbít slibováním, protože Portugalci jsou zlatí, otevření, klidní a přátelští, ale co se zodpovědnosti v práci týká...Je to občas težké. 

Další věc je portugalština... Tenhle jazyk mi asi vždycky zůstane záhadou a tady na Algarve dvojnásob, je to jako kdybyste se chtěli učit češtinu ve Slezku...:D Nářečí je tu opravdu silné a slova se polykají většinou někde za polovinou, ale studium růže přináší, proto bojuju dál! :))) Každý, kdo je v kontaktu s turisty, ale tak nějak mluví anglicky, což je výhoda v nevýhodě ( nemáš motivaci se tolik snažit.) a když ne tak se domluvíte rukama, nohama... Většina lidí tě obdaruje širokým úsměvem za každou snahu komunikovat portugalsky! :) 

Město je menší a klidnější, skoro bych ho přirovnala k Liberci. Noční život není jako v ulicích Španělska, ale i tady najdeš místa, kde si každý najde to svoje...:) Já se tento semestr přestěhovala mimo město a dojížděla do školy na kole. Univerzita příjímá stále více a více studentů tak je občas těžké si najít místo v centru. Proto doporučuji hledat dopředu.

Co můžu jen doporučit je cestování po portugalsku... Díky dostupnému letišti, kde operují nízkonákladové společnosti se můžete přesouvat letadlem pomalu za cenu autobusů a v Portugalsku je opravdu co navštívit. Dále je celé Algarve proseté nádhernými místy... Pro mě je srdcová záležitost SAGRES a celý WEST COST, kam jsme pravidelně vyráželi chytat vlny přes celý víkend! 

Tak to je ode mě opět asi vše, nakonec bych chtěla hroooozně moc poděkovat p. Bímové a celému vedení zahraniční mobility, kteří i umožnili toto místo nejen objevit, ale opravdu poznat! Faro můžu jen doporučit, určitě jsou i jiná krásná místa, ale pro mě to byla skvělá volba! 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17