Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

La vida asturiana

Markéta Rokosová

Universidad de Oviedo

Vytvořeno

16. květen 2013

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

specializace v pedagogice - anglický jazyk, španělský jazyk

Termín výjezdu

Letní semestr 2013

Vyučované předměty

sociolingüística española, lengua inglesa 2, didactica general, destrezas en español hablado y escrito, curso intensivo de español para los extranjeros

Na Erasmus mě vlastně "dokopali" učitelé španělské katedry, když viděli v jaké jsem depresi po příjezdu z tříměsičního pracovního pobytu na ostrově Gran Canaria. Tehdy mi to přišlo jako spásný nápad, nicméně rok a čtvrt mezi přihlášením a samotným vycestováním je poměrně dlouhá doba, během které se toho v mém životě hodně změnilo. I přesto jsem se rozhodla Erasmus absolvovat..a rozhodně toho nelituji !!

UBYTOVÁNÍ

Semestr v Oviedu začíná poměrně brzy, ale o to dřív se končí a tím pádem máte více času na cestování. To se ale úplně nehodí v případě hledání ubytování. Především pokud sem jedete na letní semestr. Nejideálnější je totiž přijet alespoň týden před začátkem školy, to už totiž většina studentů co tu byli semestr před vámi odjela a noví ještě nedorazili, takže máte větší možnost výběru.

Pokud vám to ale časově nevychází, nezoufejte! Na internetu je poměrně velká nabídka ubytování (www.oviedopiso.com, spousta stránek na Facebooku, atd.), takže si to můžete zařídit ještě před vašim příjezdem. Když se vám to ani tak nepodaří, na každé nástěnce ve škole visí ohromné množství inzerátů s nabídkami. A pokud neuspějete ani tady, v kanceláři univerzity, kam se musíte jít po příjezdu zaregistrovat, vám nabídnou několikastránkový seznam s adresami, příslušenstvím a cenou nájmu za měsíc. Takže bych se ubytováním rozhodně nestresovala, výběr je tu ohromný :) Moje hlavní kritéria byly cena, která neměla příliš převyšovat částku 200euro včetně poplatků a topení, umístění poblíž školy a internet. Poplatky se vám totiž mohou během zimních měsíců pěkně navýšit, nebo také můžete narazit na "šetřivé" spolubydlící, kteří prostě topit nebudou, i když jste kvůli tomu 2 měsíce v kuse nemocní a spíte v čepici a šále ( přeci jenom je to sever, takže tropy rozhodně nečekejte).

STUDIUM

Jakmile máte ubytování, můžete se začít soustředit na studium. Veškeré informace k vyhledání rozvrhu k jednotlivým předmětům získáte jak v kanceláři, kam se musíte po příjezdu zaregistrovat, tak v kanceláři v budově Casa de las lenguas ( Campus del Milan). Zahraničních studentů tu mají poměrně velké množství, takže jsou na veškeré otázky připraveni a většinou vám ochotně pomohou.

První dva týdny máte na to, abyste si vybrali předměty, které chcete opravdu studovat, takže neváhejte a choďte je navštěvovat. Učitelé bývají vstřícní ( někteří berou jako poctu, že si zahraniční studenti vybrali zrovna jejich předmět), místní studenti už tolik vstřícní nejsou, ale pokud se přihlásíte do programu A-duo nebo Tandem, můžete si tak najít spoustu nových přátel, ať už španělů, nebo dalších erasmáků.

Na co určitě nesmím zapomenout, je zmíňka o místním univerzitním sboru. Pokud máte aspoň trochu vztah k hudbě a zpěvu, neváhejte a přidejte se! Oficiálně jsou sice zkoušky 4krát do týdne, ale sbormistrovi bohatě stačí, když se ukážete dvakrát ;) a ty koncerty stojí za to ( a cesty zpět autobusem taky;)

CESTOVÁNÍ

Sice se tu na severu neopálíte tak jako třeba v Andalusii, ale i tak to tu má své kouzlo a je tu spousta míst, které stojí za to vidět. Z vlastních zkušeností doporučuji Covadongu a jí přilehlou vesnici Cangas de Onis, dále pak pláž Ribadesella, tu si určitě zamilujete, stejně jako španělé, kteří sem jezdí na dovolenou ( podobně jako češi na chatu ;) ). Okolní přilehlá města ( Bilbao, Vitoria, Burgos, León, Lastres, Luanco, atd.) také stojí za návštěvu.

Pokud holdujete aktivnější formě cestování, neváhejte a využijte možnost lyžování/snowboardování v areálu Puerto de San Isidro! Z Ovieda je to jenom hoďku a půl autobusem a veškeré vybavení je zde k zapůjčení za docela příjemné ceny. Areál je obrovský a rozhodně stojí za to ho navštívit. Také vřele doporučuji vyzkoušet surfování. Lektora i vybavení k pronajmutí můžete sehnat ve vedlejším městě Gijón, nebo se můžete vydat do Portugalska jako já ;) Tam se to surfaři jen hemží. Ale rozhodně tam nezkoušejte cestovat autobusem. Přímý spoj z Asturias neexistuje, takže musíte nespočetněkrát přestupovat a ve finále to vyjde na 16 hodin cesty. Lepší je to letecky s Easyjet, přímý spoj do Lisboa sežete i za 50 euro zpáteční ( pokud je koupíte s cca měsíčním předstihem) a za 2 hoďky jste tam. Samozřejmě se do Portugalska vyplatí jet nejenom za surfováním. Osobně doporučuji navštívit Porto, nebo studentské město Coimbra, a dále na jih Algarve a Peniche. Tam nasajete tu pravou jižanskou atmosféru ;)

 

TIPY

Co se týče stravování, snad na každém rohu najdete obchod Alimerka, kde toho sice nemají tolik na výběr, ale občas tam narazíte na supr nabídky. Na větší nákup je pak asi lepší Mercadona nebo Carrefour.

Další věc, která se tu rozhodně vyplatí, je španělská sim karta. Vodafone nabízí poměrně výhodné tarify Smart yu, které si dobíjíte jako kredit, takže při odjezdu nemusíte rušit žádnou smlouvu, ale simku prostě zahodíte. Jen pozor na ceny, uvádějí je totiž bez DPH.

Pokud jedete na letní semestr, místo opalovacích krémů bych vám s sebou doporučovala spíše kvalitní deštník a holínky. Deště tu dokážou být vydatné.

 

I přes krušné začátky jsem nakonec moc ráda, že jsem se rozhodla vycestovat a že jsem si vybrala právě Oviedo. Určitě je to zkušenost, která mi hodně dala a nikdy na ní nezapomenu. A veřte, že vy taky ne :)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17