Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

¡VIVA BURGOS, VIVA ESPAÑA!

Šárka Vrabcová

Universidad de Burgos

Vytvořeno

25. listopad 2014

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

La lengua española y literatura

Termín výjezdu

Vyučované předměty

La cultura material y mentalidades colectivas en la historia de España

Každý někdy stojí před velkým rozhodnutím, které mu podstatně změní život. I já jsem byla v takovéto situaci, a dnes vím, že mé rozhodnutí bylo správné. Když jsem si podávala přihlášku na Erasmus do Španělska, neměla jsem ponětí, do čeho se skutečně pouštím. Měla jsem sen, chtěla poznat mou oblíbenou zemi-zemi slunce, tepla, tradic, fiest a zábavy. Chtěla jsem zažít každodenní život se Španěly, poznat nové lidi, ochutnat místní speciality, studovat v cizině, naučit se lépe mluvit a pochytit nové vědomosti a hlavně zkušenosti, které nikde jinde nevezmete. Chtěla jsem být ve Španělsku jako doma.


Můj sen se mi splnil. Byla jsem přijata na studijní pobyt do španělského města Burgos ležící na severu Španělska, v autonomní oblasti Castilla y León. Odjezd za mým snem jsem spojila s rodinnou dovolenou. Jela jsem autem, cesta trvala přibližně 20 hodin, ale měla jsem možnost se podívat do Francie. Ubytování jsem si hledala předem, což spousta lidí moc neřešila a nechávala bydlení na poslední chvíli. Upřímně, měla jsem strach jít do bytu, neboť jsem se všude doslýchala, že jsou majitelé strašní podvodníci. Našla jsem si bydlení v residenci Úrsula Benincasa, kde jsem měla plnou penzi, včetně stravy a komfortu. Na residenci jsem byla s mou kamarádkou Luckou Ptáčkovou a dalšími asi 10 Španělkami a jednou Argentinkou. První dny pobytu mě spolumajitelka residence provedla Burgosem. Ukázala mi krásné historické centrum, dominantu města-gotickou katedrálu Panny Marie, Teatro Principal, Plaza Mayor, a spoustu dalších památek. BURGOS JE OPRAVDU NÁDHERNÉ MĚSTO! Všichni jsou tu moc milí a sympatičtí. Byla jsem nadšená i z chování profesorů a spolustudentů, kteří nám vychází maximálně vstříc a pomáhají nám.

Ovšem první dny na univerzitě trošku vyvrátily mé představy o vysněné procházce růžovým sadem. Zpočátku jsem probrečela celé dny a noci. Stýskalo se mi, nerozuměla jsem ničemu a nikomu, představa zkoušek byla pro mě nereálná, během výuky jsem nebyla schopná zapisovat zápisky a zároveň poslouchat, bylo to pro mě opravdu těžké. Byla jsem zvyklá mít vždy všechno pěkně v pořádku, připravené a zkompletované, ale teď jsem se neměla čeho chytit. Avšak postupem času se vše vyjasňovalo, začala jsem víc rozumět, musela jsem se postavit na vlastní nohy. Zajistila jsem si poznámky od rodilých Španělů a začala jsem si být jistější.


Co se týče jazyka, určitě mi pobyt v Burgosu dal hodně zkušeností. Je to celkem asi 170 zahraničních studentů, mám nové kamarády z Mexika, Brazílie, USA, Německa, Itálie, Francie, Ukrajiny, Koreji, Číny,… Neustále jsme v kontaktu se španělštinou i angličtinou, mluvit se donutíte sami. V Burgosu je také skupina studentů „AEGEE“, která pořádá výlety, což je skvělá příležitost podívat se do jiných koutů Španělska (navštívili jsme krásná místa jako je Lerma, Covarrubias, San Domingo de Silos, Segovia, Zaragoza, León,…) Určitě stojí za to využít tuto příležitost a procestovat, co se dá. Není možné se zde nudit.Neustále se pořádají fiesty, které končí v ranních hodinách. Přesvědčila jsem se, že lidé v Burgosu žijí hlavně v noci.

Na počasí nás připravoval každý předem, ale zažít si ho musí každý sám. V životě bych nevěřila, že může být ve Španělsku taková zima, a hlavně vítr, který je pro Burgos typický. Je pravda, že jsme zažili údajně jeden z nejkrásnějších podzimů v Burgosu, ale zima tu umí být opravdu nepříjemná.

Závěrem bych také chtěla říct, že Erasmus není úplně ideální pro vztahy. Půl roku je dlouhá doba pro toho, kdo miluje. Musím říct, že se mi opravdu stýská a je těžké mít svou drahou polovičku 2000 km daleko od sebe. Je to jen poznámka a rada pro ty, kteří se chystají vyjet na studijní pobyt, aby si pořádně rozmysleli, zda jim za to Erasmus opravdu stojí.  Já jsem, i přes všechen stesk, strašně ráda, že jsem vycestovala, využila tuto příležitost a splnila si sen, protože Erasmus je nenahraditelná zkušenost do života.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17