Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Malebné Švédsko

Matěj Chour

Högskolan Kristianstad

Vytvořeno

12. listopad 2011

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Pedagogika volného času

Termín výjezdu

Zimní semestr 2011

Vyučované předměty

Global Health

Jak jsem zde na stránkách pročítal nevšední zážitky mých kolegů a kamarádů z různých zemí a univerzit, rozhodl jsem se onu pestrou paletu zkušeností ještě doplnit o pár odstínů té severské žluté a modré. Zkusme to ale zase maličko jinak. Řekněme spíše prakticky. Aby jste si mohli udělat ještě o trochu jasnější obrázek o tom, v jakém rytmu nám tu utíkají dny a jestli by i právě Vám právě tenhle běh vyhovoval, pojďme se tedy společně na chvíli podívat do městečka jménem Kristianstad, do kraje zvaného Skåne. To právě odsud pocházejí naše příběhy a možná právě odsud budete psát budoucím erasmákům své zážitky právě i vy.

[widgetkit id=1]

Jestliže jste si vybrali Kristianstad nebo o něm právě uvažujete, jistě byste rádi věděli několik věcí. Například jak je to s ubytováním, jaké jsou tu celkové náklady na žití, jaká je škola, co učitelé, co město, no zkrátka - stojí mi to za to? Inu, pojďme se na to podívat, jedno po druhém, a pak už je to jen na vás.


Ubytování
Pokoje jsou tu pěkné, poměrně prostorné a vybavené. Dvě postele, dvě lampičky, stůl s židlemi, skříně, kuchyňská linka, trouba, lednice a samozřejmě buňka se sprchovým koutem a záchodem. Kuchyňské vybavení je většinou dostačující na převážnou část vašich kulinářských představení, ale dost záleží i na nájemnících před vámi. Někdo tu nechá varnou konvici, která není součástí vybavení, v některých pokojích najdete místo jedné matrace na postelích matrace dvě a někdo zase rozbije všechny hrnky s ouškem, zohýbá malé lžičky a odveze si dom pekáč, protože má přece na lemu vyrytého soba! Inu, je to tu jako všude, ale celkově opravdu fajn. My jsme například, jako dárek od předchozích studentů, nalezli na stole klíče od jízdního kola i s věnováním ,,Have fun, guys!", takže budete-li mít štěstí, možná najdete i víc, než čekáte.=)
Doporučuji vzít či po příjezdu hned koupit něco na stěnu, bílé zdi fajn, ale něco malého přece jen dost změní ráz pokoje, a také nezapomenout na ložní prádlo - vše se tu dá koupit, ale za zapomnětlivost se platí a ve Švédsku 2,7 kráte více.
Cena pokoje je každopádně cca 2200 SEK pro jednoho, platí se vždy měsíc předem nebo najednou a zálohu (2000 SEK) vám po vystěhování a kontrole pokojů vrátí. Internet, ač dost často blbnoucí, je tu samožejmě v ceně. 
Málem bych zapomněl na prádelnu, která je v malé budově pod okny (cca 8 praček, sušičky), kde si po zapsání do listu můžete pohodlě prát a saunu, kterou si, stejně jako activity room, můžete za depozit 500 SEK na večer pronajmout na různé party či cokoli.

[widgetkit id=2]

Kolo
Jak jsem již psal, kolo jsou tu naprostá nezbytnost. Jezdí tu na něm každý, vždy a všude. Skåne je v podstatě jedna velká zeměplocha, takže nepotřebujete jednadvacet převodů, ale bez kola to tu zkrátka téměř nejde. Určitě tedy doporučuji koupit co nejdříve. Většína studentů si po příjezdu ihned pořídí seconhandové (v prodejně ve městě) nebo si jej seženou přes internetový bazar a jejich spokojené tváře svištící ulicemi Kristianstadu jsou pak důkazem, že kolo je tu dobrá a vlastně i jediná volba. Průměrná cena staršího kola je cca 700 SEK, ale dá se určitě sehnat i levněji. Na kole pak dojedete pohodlně do supermarketů a hlavně do školy, což se například při zaspání po včerejším mezinárodním večírku spoměrně hodí - campus cca 2 min. (Pozn.: Kolo na fotce je pouze ilustrací, jaká kola tu také mohou zdobit dopravu, není naše. Bohužel.=)

[widgetkit id=3]

Škola
Místní campus je jeden ucelený komplex budov kdysi patřících vojsku, které na vás první den dýchnou trochou té západní, např. Americké vysokoškolské atmosféry. Tedy alespoň na mne to udělalo podobný dojem první den. =) Budovy jsou v jednom areálu, po pěšinkách mezi stromy pobíhají debatující studenti a na lavičkách před knihovnou si můžete vyslechnout novinky z posledních přednášek nebo současného dění ze života stuentů. Není to tu velké, ale je to opravdu příjemné, že najdete vše na jednom místě. V centru pak stojí univerzitní knihovna, kde většina zdejších vysokoškoláků tráví celé dny přípravou na přednášky a testy, kde si můžete zajít na net, vytisknout či okopírovat materiály, zamluvit studijní místnost pro vaši skupinu či prostě dát kafe a posedět v prosklené kavárně před knihovnou. Nebo si tu půjčit knihu samozřejmě. =) Stromy tu s podzimem mění barvu na příjemnou žluto-oranžovou a budete-li hodně trpěliví, třeba přijdete i na to, kdo tu v kamínky vysypávaných prostranstvích, brázděných denně desítkami kol, stále vyrábí ony úhledné řádky tvořící dojem opečovávané zahrádky. My na to nepřišli. =) 

Naše přednášky (alespoň z těch kurzů která mám já) paky probíhají vždy v jedné z budov (stejně jako u nás každá patří přednostně k jinému druhu studia), učebny jsou vybavené podobně jako u nás, ale to je ale asi tak poslední podobnost kterou zde najdete. Vyučovací styl je tu zcela jiný a přístup učitelů i studentů se od toho našeho značně liší. Kdo zde studuje, chce studovat, chce umět a kdo zde učí, má touhu předat co nejvíce může a vyjít co nejvíce vstříc studentům, kteří navštěvují právě jeho hodiny. Je to jakýsi výměnný systém a zdá se, že funguje. V knihovně tu studenti tráví celé hodiny a dny (podobné odhodlání a nasazení pak má i tzv. ,,party time", ale o tom zas později) a na své přednášky chodí pomerně svědomitě a včas.
U učitelů pak zažijete jakýsi kulturní šok. Zřejmě i protože studentský přístup se liší, učitelé mají možnost přistupovat ke svým hodinám jinak a také tak činí.  Budu-li mluvit za ty, které jsem měl možnost poznat já, byli vždy milí, vtipní, připravení a ve všem nápomocní. Byli rádi, že jste na jejich hodině, v jejich kurzu a zajímalo je odkud jste a v jaký názor máte na danou problematiku. Upřímně. Když jste pak něco potřebovali, ihned vám pomohli, když jste měli nějaký problém, snažili se ho co nejdřív vyřešit. Často byli z různých zemí (Anglie, Dánsko, Německo,...) a mluvili mnoha jaziky, takže první věta byla třeba i: ,,Mluvím anglicky, německy, švédsky a francouzsky, takže mi kdyžtak prosím nadávejte v jiných jazycích...=)"
Mé kurzy jsou zde také vypsány, kdesi v jiné kolonce, upřímně je ale všechny doporučuji, chodím na ně rád a pokud vás ona témata alespoň trochu zajímají, hodně si odnesete.

[widgetkit id=4]

Jídlo

V podstatě tu koupíte vše, co u nás, ale jak už psali mí kolegové - poněkud dráž. Chleba tu stojí od 15 do 35 SEK a je to mnohdy spíše toastový chléb či přímo veka, máslo kolem 25 SEK, jogurty se tu prodávají ve stejných krabicích jako mléko - tedy po litrech (ochucené či bez příchutí a klasické malé tu téměř nenajdete) - 15-30 SEK a například banány 10-17 SEK/ Kg.
Nejlevněji nakoupíte v Liedlu, ovoce na trhu, ale stejně počítejte, že za jídlo zde dáte nepoměrně více než u nás. Já osobně za jídlo utratím asi 1000 SEK měsíčně, ale je to jen hrubý odhad a nijak zvlášť na něm nešetřím. Menza tu je, ale je levnější si vařit doma, tedy ji téměř žádní (neznám ani jednoho) erasmáci nenavštěvují. Jíst v restauraci je drahé i pro Švédy - jídlo kolem 150 SEK, ale fastfoody mají ceny nižší a přístupné - kebab za 60 SEK, Subway bageta cca 30 SEK a je tu i BigMac a McDonald, ale tam nejím, takže bohužel nevím. Vývěsní tabule však hrdě hlásí cheesburger za 10 SEK, tak si zkuste udělat obrázek o zbylém menu. (To jen pro doplnění, abych nezklamal Mc příznivce.) =) 

Pití
Počítám velmi závažná otázka pro mnoho studentů, tedy směle do toho. =) Alkohol je tu opravdu, ale opravdu drahý. Do 3,5% můžete koupit nějaké to pivo či likér v supermarketech, na ostatek má monopol stát. Aquavit se tu prodává výhradně v síti prodejen Systembolaget, na veřejnosti je zakázáno pít a pokud budete chtít popít v hospodě, vaše studentské konto zaznamená výrazné změny stavu směrem dolů. Ještě do  padesátých let minulého století tu každý Švéd měl knížku, kam si musel u přepážky nechat zapsat, kolik alkoholu zakoupil, a pokud překročil kvótu, měl smůlu a nic dalšího už mu neprodali. Daná kvóta však byla velmi nízká, a pro zajímavost - ženy ji měly ihned po sňatku sníženou na nulu. Časy se ale mění, tedy knížky již nejsou, nahradily je však vysoké ceny a daně. Pivo do 3,5% tedy koupíte v marketu kolem 10-15 SEK, podobně pak i další v onom jediném řetězci s alkoholem - Systembolagetu, víno od 60 SEK a pokud půjdete do hospody, točený pulitr bude cca za 60 SEK. Tyto ceny a pestrá nonalkoholová minulost pak jasně vysvětlují převeselé Švédy prakticky ve všech ostatní v koutech Evropy. Opít se ve Švédsku je prostě nevesele drahé. =)
Abych ale nekončil pro mnohé tak smutnou notou, vězte, že na univerzitě funguje studentský klub, kde se pivo prodává s minimální marží, tedy, ač při zábavě, nepřijdete o rozpočet na další měsíc a druhý den si budete moci koupit i něco k jídlu. =) (cca 30 SEK většina pití)

Tolik tedy zatím ze Švédska, pokračování příště.
Dotazy či připomínky klidně pište na můj mail, rád pomůžu či zodpovím, budu-li vědět. =)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17