Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Great time in the south of Sweden

Simona Sárköziová

Högskolan Kristianstad

Vytvořeno

27. listopad 2013

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

Specializace v pedagogice: AJ-DJ

Termín výjezdu

Zimní semestr 2013

Vyučované předměty

English I, Teaching alive! Teaching and learning in diverse and inclusive classrooms, Intercultural Communication

Milí studenti, případní budoucí Erasmáci,

ráda bych Vám příspěvkem přiblížila pobyt ve Švédsku, jedné z nejúžasnějších zemí. Těm, kteří by případně stále váhali nebo se nemohli rozhodnout, která země je pro ně nejlepší, bych ráda dokázala, že i když všechny cesty vedou do Říma, tak právě ve Švédsku prožijete tolik výjimečných zážitků, že na ně budete vzpomínat po celý zbytek života. :)

Studovat v zahraničí byl můj sen již od základní školy, proto jsem dlouho neváhala a ihned, jakmile byly vypsány země pro další akademický rok, jsem začala jednat. Naštěstí vše vyšlo dle plánu a jsem velice ráda, že jsem se rozhodla pro Švédsko. Výběr země byl v mém případě jednoduchý, vzhledem k možnosti studia na severu, která je ojedinělá, v zemi, která je velice vyspělá a s předmětem, který částečně koresponduje s mým studiem na TUL, jsem měla jasno od začátku.

Nicméně pokud někteří z vás stále váhají, neváhejte dlouho. Zájem o studium ve Švédsku je poměrně značný a svědčí tomu i fakt, že nás je zde celkem 13 Čechů z různých koutů ČR, zejména však z Liberce. Příjímací řízení není příliš náročné, ale výjezd je jistý až dva měsíce předem, což je na jednu stranu stresující, na druhou stranu vám Erasmus přinese nejen spoustu zážitků, životních zkušeností, ale hlavně spoustu přátel z různých koutů Evropy i mimo ní, vaše angličtina se prudce zlepší a budete odjíždět domů s úsměvem na rtech a se slzou v oku, protože zdejší prostředí a zejména kamarádi vám přirostou k srdci. 


Začala bych obecně, tedy Švédskem. Švédsko samo o sobě je velice vyvinutou zemí, je tedy třeba počítat, že nejenže se anglicky domluvíte naprosto všude a s kýmkoliv, ale i zdejší ceny jsou zhruba třikrát vyšší, než které jsme zvyklí v ČR. Na druhou stranu, cena odpovídá kvalitě a zdejší jídlo suroviny, i ty nejlevnější, jsou velice kvalitní. Nicméně po pár týdnech vám cenový rozdíl nepřijde už tak strašný, ale počáteční šok zažil asi každý. Co se týče alkoholu, tak ten je zde velice drahý. Jak už zmínilo dost mých předchůdců, pokud si rádi něčím připijete nebo se chcete na párty něčím zahřát, je dobré si přibalit dostatečnou zásobu alkoholu. V obchodech nenajdete žádný alkohol kromě ne příliš dobrého piva, ciderů či slabého vína, protože vše se dá koupit pouze ve speciálním obchodě v centru města. 

Co se týče počasí, tak to není takový šok, jak si každý myslí. Zrovna nyní, když píšu tento článek, koncem listopadu, zde na jihu Švédska nejsou ani stopy po sněhu. Koncem srpna a začátkem září tady bylo tak nádherné počasí, že jsme všichni chodili v kraťasech a tričkách. Pro mě to bylo celkem zajímavé, protože zdejší počasí bylo mnohokrát lepší, než jaké bylo zrovna v Praze či v Liberci. Sice večer či v noci je zde velice chladno, ale to bychom nebyli na severu. Oceán není příliš daleko, což jde pocítit na vlastní kůži, zejména když začne foukat, ale vzduch je krásný, svěží a velice vlhký. Pro člověka, který žije v Praze, jako například já, to je velice příjemná změna :)

 

Co se týče nakupování, jídla a dostupnosti surovin a dalších věcí, tak výběr je zde velice široký. Seženete tu naprosto všechno, co se dá koupit v ČR a někdy mnohem více. Jediné, co jsme zde nenašli, byl puding v prášku, majoránka, piškoty a bonbony Skittles. Je zde dostupná menza, která je ale velice drahá (cca 60 SEK za jedno jídlo), pizzerie (60–80 SEK za větší pizzu), bufet ve škole, kde lze okolo 50 SEK zakoupit těstoviny, ale nejvíce se vyplatí si vařit doma.

Co se týče ubytování, tak zdejší "koleje" jsou vybavené základních nábytkem. Kuchyně je naopak velice dobře vybavená, nicméně jde nenajdete ani rychlovarnou konvici, ani mikrovlnku. S tím je třeba počítat, ale důmyslný student si vždy poradí, a pro nás osobně to nikdy nebyl problém. Pokoje jsou bílé, proto je hezké a vhodné si dovést něco z domova či popřemýšlet na výzdobou budocího pokoje. V každém pokoji bydlí dva lidé, nicméně si lze za vyšší částku zvolit i pokoj sám pro sebe. Já osobně bydlím v bílé budově, která má dvě poschodí a hned za dveřmi máme terasu, která vede ven. Všechny bílé budovy jsou postavené ve stejném stylu, některé jsou i třípatrové. Preferuji bydlení v bílé budově, zejména v lokaci za žlutou budovou, protože pokoje jsou daleko větší, nicméně i trochu dražší. Typ budovy nebo i pokoj, případně preference na spolubydlícího si jde navolit v online formuláři. Ve žluté budově jsou pokoje menší a žije tam více lidí pohromadě na patře. U každého komplexu nebo v budově je prádelna s několika pračkami a sušičkami, takže vyprat si není žádný problém.

 

Studium na zdejší škole je hodně rozdílné od toho, kterého jsme součástí na domácí univerzitě. Je zde dán velký důraz na domácí a týmovou práci, je třeba se připravovat předem a písemné zkoušky jsou velice náročné, trvají celkem 4 hodiny. Vybrala jsem si předmět English I, který by se mohl zdát jednoduchý, nicméně i v tomto předmětu se vyžaduje pokročilá znalost angličtiny a domácí příprava je velice náročná. Kurz obsahuje 8 předmětů: fonetiku, gramatiku, Society and Culture, Literature, dvakrát writing z posledně jmenovaných předmětů, Vocabulary Work a Oral Proficiency. Časově je kurz jeden z nejnáročnějších, o to více, že je třeba se denně připravovat na hodiny. Je třeba hodně číst, neustále připravujeme prezentace, keywrods z knih, které musíme přečíst za týden a domácí úkoly taktéž nejsou výjimkou.


Na druhou stranu je potřeba říci, že učitelé jsou skvělí, vysoce kvalifikovaní a velice přátelští. Svůj kurz bych rozhodně doporučila, ale je třeba počítat s tím, že je časově náročný. Dále bych určitě doporučila Educare, který má mnoho mých přátel. Je za 30 kreditů, výuka je velice rozmanitá a není tak časově náročný jako ostatní předměty. Zajímavý předmět je i Intercultural Communication či Swedish Society and Culture - ani jeden ze tří jmenovaných předmětů sice nemám, ale slyšela jsem na tyto předměty jen a jen dobré ohlasy. Na druhou stranu švédština zde není příliš populární. Je to velice těžký jazyk, který není příbuzný v žádném ohledu angličtině, hodiny nejsou příliš dobře vedené a Erasmáci z tohoto předmětu nejsou příliš nadšení.

 

Naší oporou, ať už se jedná o věci školního rázu, osobní či jakékoliv jiné, je Karen. Karen je zdejší koordinátorka a je duší celého Erasmu. Pořádá spoustu akcí, na kterých se máme možnost vídat, zařizuje výlety, exkurze, velice ráda pomůže v oblasti studia, je velice ochotná a můžete za ní přijít s čímkoliv. A navíc je neustále usměvavá a to vám v tomto ponurém podzimním počasí určitě zvedne náladu.

 

Co se týče cestování, tak škola, respektive International Office, nabízí různé výlety. Tento semestr jsme se mohli podívat do Stockholmu + Tallin/Helsinki (1700 SEK), do Kiruny (5100 SEK), do Osla + Kodadně (900 SEK), ale i poblíž do Ahusu na BBQ (250 SEK), do továrny na Absolut vodku (zdarma) či do Kalmaru (250 SEK). Další možností je cestovat sám s přáteli, za rozumnou cenu si lze doletět do celé Skandinávie, ale i na Island a poznávání severských zemí je celoživotním zážitkem pro každého. Zajímavá jsou i okolní města jako Malmö, Lund, Helsingborg, Helsingor, Göteborg a Kodaň je doslova za humny, cca hodinu a půl vlakem z Kristianstadu.

 

Dále bych ráda zmínila možnosti zdejší zábavy. V Krebu, místě, kde my Erasmáci bydlíme, je domeček zvaný Activity Room, kde si lze uspořádat party. Velkou výhodou je, že je to přímo v Krebu, a navíc je levnější variantou si donést vlastní alkohol. Další možností je navštívit klub v centru, kde se ovšem platí vstup a pivo vyjde na cca 70 SEK. Poblíž je bowlingové centrum, ve městě je možnost si zahrát kulečník, zajít si do baru na sledování fotbalového zápas, je zde možnost navštívit laser game a další aktivity. Ve městě je divadlo, kino, park a v okolí je spousta míst, kde se dá sportovat.


Škola navíc nabízí členství v HKIF, což je sportovní organizace, která nabízí od plavání, po badminton, fotbal, basketbal či horolezení spoustu aktivit. Pokud budete mít štěstí a vaši budoucí spoluErasmáci budou aktivní jako ti naši, je zde možnost uspořádat movie night (v našem případě každé pondělí), Insanity (cvičení), International Dinner, tématické párty a spousta dalších aktivit. Tím, že studenti mají přístup do školy 24 hodin denně, kde jsou i prostory jak pro studium, tak pro sledování zápasu či lenošení u filmu, se zde rozhodně nudit nebudete.

 

Co se týče praktických rad, ráda bych určitě zmínila, že je dobré počítat s tím, že všechny výlety se platí v prvním týdnu, max. měsíci po příjezdu, takže je dobré mít našetřeno. Dalším důležitým faktorem je, že Krebo změnilo podmínky a již není možné platit rentu měsíčně, ale buď celou naráz na začátku pobytu nebo na dvě poloviny (na začátku a do poloviny pobytu). O alkoholu a jídle jsem se zmínila již výše. Co se týče dopravy, zdejší vlaky jsou velice pohodlné a cestovat lze za rozumnou cenu. Z ČR je nejlepší spojení do Kodaně, ať již vlakem či autobusem (cca 1 000 Kč za jednu cestu) a poté z Kodaně přímým vlakem do Kristianstadu. Na nádraží vás vyzvedne Karen autem, což vám velice ulehčí cestu do Kreba. Já jsem volila cestu letadlem z Prahy do Kodaně a obousměrná letenka mě vyšla na 2 800 Kč i se zavazadly, což je, podle mého názoru, skvělá cena.

 

Pokud by vás zajímaly další informace, rádi byste viděli více fotek či se dozvěděli něco konkrétního, neváhejte se na mě obrátit, velice ráda vám pomohu či poradím. :)

S pozdravem

Simča

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17