Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Mrazivý klenot Kastilie

Adam Drda

Universidad de Burgos

Do Španělska jsem zprvu nechtěl; život v zahraničí jsem si vyzkoušel už před studiem na TUL a vidina prodlužování ve mně vzbuzovala spíš nevoli. Jako studentovi Specializace v pedagogice s aprobacemi anglický a španělský jazyk (a dost možná i budoucímu učiteli) mi záhy došlo, že bez zkušenosti ze Španělska bych byl přibližně stejně věrohodný, jako ruštinářka přeučená na angličtinu. Zvítězil rozum a posledních 14 dní před odjezdem, s vyřízením formalit, jsem se začal i těšit. Po 3 měsících můžu říct, že bylo na co. Chci se teď podělit o pár dojmů a pozorování.

 

 

  

E'PAÑA

O Španělsku se toho dá napsat hodně. Chci dát jen pár rad a věcí, které by bylo bývalo dobré vědět předem. První kulturní šokem bylo to, že angličtinu tu ovládají téměř výhradně cizinci. Místní mluví španělsky, v Baskicku baskicky, na východním pobřeží Katalánsky a na jihu nikdo pořádně neví. Španělsko, je jedna země když se hraje MS ve fotbale, jinak je každý hrdý na to, odkud pochází.

BURGOS

Burgos je konzervativní město se starší populací. Mezi léty 1936-1939 tu bydlel Francisco Franco a někteří na to vzpomínají v dobrém. Franca a politiku všeobecně bych zařadil do konverzačních témat až skutečně někoho poznáte, transformace k demokracii nechala zvýšila sociální nerovnost mezi lidmi a stejně jako u nás, zločinci nebyli zatím potrestání.
Pokud jste trochu zvídaví a máte chuť se občas vytratit od lidí, přivezte/kupte/půjčte si kolo. V Burgosu je pouze jeden kopec na vyhlídku a zbytek cestování je po rovince a nových cyklostezkách. Pokud se nebráníte delším výletům (20-40km), okolí Burgosu je poseté kláštery, kamennými vesničkami a poli s větrnými mlýny. Pro zanícené fanoušky cyklosportu je to ráj. Kolo; nové, obyčejné, vás přijde na €120 v Decathlonu deset minut chůze z centra po calle Madrid. Kola se dají koupit i z druhé ruky přes inzerát nebo na portálech jako segundamano.es ale pozor na kradená kola – vždy je lepší mít doklad o koupi a jednat se solidními lidmi. Univerzita kola půjčuje ZDARMA na semestr oproti vratné záloze asi € 100. Půjčení je zdarma po celou dobu, zálohu kterou zaplatíte v hotovosti, vám vrátí pouze na bankovní účet.  
Počasí v Burgosu bylo tento rok nejhorší od konce občanské války, tj. asi 70 let. Je tu zima tak jak ji (ne)znáte z Liberce. První 3 měsíce jsme napočítali cca. 15 slunečních dní, zbytek probíhal stylem čtyř ročních období v jednom dni. Pokud máte termoprádlo, berte ho - zabere málo místa v kufru a zahřeje. Pokud nejste vlastníky výrobků značky Thinsulate a jiných, zvažte zda jim přece jen nedát šanci. Neoslní jako módní doplněk, ale zahřejí a věřte, že to bude potřeba.

ŠKOLA

Univerzitní studium ve Španělsku jsou nákladné díky obdobě zápisného a placená za druhé a další pokusy na zkoušky, často se stávkuje a odpadají hodiny bez toho, aniž by to někdo předem avizoval. Stane se, že se vám z ničeho nic zkrátí pracovní týden na 2 dny i méně.
Ve škole je dobré si projít pár předmětu a zjistit nároky na splnění, vřele doporučuji cokoliv co učí Raúl Urbina Fortunabel. Studijní smlouvu můžete změnit, jen ji nezapoměňte poslat podepsanou od Hermogena a od vícerektorky zpátky na TUL paní Demelové.
Prvotní přístup na WiFi je nejjednodušší přes dobře nastavený eduroam. Po zápisu vám sice dají univerzitní email a login ale s eduroam se nemusíte přihlašovat, stačí přijít k signálu a už surfujete.
Tisknout samostatně je technicky možné, ale pouze od 09:00 do 13:00 pomocí karty studenta, kterou vám dají měsíc po registraci, tj. asi v půlce "zájezdu". Na kopírování se tu stojí fronta a trvá. Univerzitní email se plní rychlostí 3 emaily denně, relevantní je tak jeden za týden a většinou se týká kulturních záležitostí.

ŠPANĚLÉ

Místní lidé běžně "zízají" na ostatní, Burgos je menší město a nepozdravit je skoro hřích. Na vás budou zízat proto, že jak se přesvědčíte sami, budete vzhledově vyčnívat. Všude. Cizinci tu jsou populární, obzvláště pak ti s modrýma očima.
Španělé mluví přes sebe, Španělé mluví rychle. Když něčemu nerozumíte, zjednoduší svoji větu ale řeknou ji o to rychleji. Španělé rádi nadávají, učitelé během hodin jakbysmet: (v.) joder (jebat), (N.mas.) coño (výraz pro ženský pohlavní orgán) patří mezi ty populárnější. Vykání formou Usted(es) se považuje za výraz nadřazenosti ačkoliv člověku s přízvukem ho většinou odpustí. V běžné mluvě si "tyká" 98% lidí, můžete se tak bavit v podstatě s kýmkoliv, včetně profesorů a náhodných kolemjdoucích, kterých se chcete zeptat na nejbližší Zaru. Je možné, že adoptujete používání výkřiků "uff" a "eee" plus mimoverbální formy komunikace jako mávání rukama a sahání na ostatní. To první má svoje pravidla, to druhé ne. Hodně štěstí.

KAŽDODENNÍ ŽIVOT

Rytmus života ve Španělsku byl alespoň pro mě tou nejzásadnější zkušeností. Prvně, většina aktivity tu začíná po 09:00 ráno. Následuje siesta od 13:30 do 16:30 kdy se město vylidní a obchody se zavřou. Po návratu ze siesty je otevřeno tak do 21:00. V sobotu dopoledne se pracuje na většině míst a v neděli téměř bez výjimky nikde (ok, v baru mají samozřejmě otevřeno). I v supermarketu, kde nakoupíte o něco málo dráž než v Čechách, však neporovnatelně kvalitnější potraviny mají v neděli zavřeno.
Na jídlo se nedá dopustit, je to chlouba nejen Kastilie ale i celého poloostrova. Burgosští jsou na to své patřičně hrdí - příkladem třeba morcilla, cocino, queso fresco con membrillo y miel. Jsou hrdí také na svůj jazyk - ten jediný správný, a budou plamenně a také fakticky nepřesně tvrdit, že pochází z přímo Burgosu. Místy jsem měl dojem, že mi ukáží i dům, ve kterém se narodil ...
Víno stojí málo a je pitelné od €2 za lahev, dobré víno už od €4. Pro labužníky je tu celoevropsky populární krabičák Don Simon. To nejlepší je samozřejmě z Ribery del Duero (kousek na jih od Burgosu), nikoliv z regionu Rioja, jak se domnívá zbytek světa.
V barech se ubrousky a zbytky od cukříků (kterých ke káve ZDARMA dostane dost na to, aby jste z ní udělali gel) se zásadné hází na zem. Platí přímá úměra: čím větší nepořádek, tím lepší bar.V barech se nekouří, k pivu večer většinou dostanete něco k zobání - ořechy, tu a tam chipsy a slunečnicová semínka. Bez jídla se nepije.
Káva se tu pije ve velkém: solo (espresso), cortado (s trochou mléka), americano (pro našince normální velikost).
Co se piva týče, není zdaleka tak delikátní jako to naše a podává se v malých dávkách: corto (asi 150ml), caña (asi čtvrt litr), jarra (až 0,5 litru - ano je to možné). Botellín je stejně veliký jako caña akorát v lahvi.

 

Zbývá sice něco přes měsíc ale Španělsko mě uchvátilo a na návrat se dívám rozporuplně. Je neuvěřitelné vidět, jak moc důležitá je pro Španěly rodina - 3 až 4 generace se sejdou večer po večeři v baru, děti běhají okolo zatímco dospělí popíjejí, pokuřují a socializují se. Mají stejně problematické politiky jako my, Češi, jen na rozdíl od nás si tu uvědomují důležitost pozitivního přístupu k životu a zodpovědnost za svoje dobrobytí. Ublíženost a pasivita se tu prostě nenosí, ba naopak se jí opovrhuje. I přes 26% nezaměstnanost a zvyšující se počet konfiskací majetku bankami kvůli neschopnosti splácet hypotéku se tu žije život tak příjemně, jak to to jen možnosti dovolují. A to je jen pár věcí, ze kterých budu čerpat dál. Přijeďte si zažít Španělsko, stojí to za to.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17