Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus byla pro mě jasná volba

Michaela Ježková

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

5. prosinec 2013

Studijní obor

Specializace v pedagogice se zaměřením na vzdělávání anglický - španělský jazyk

Termín výjezdu

Zimní semestr 2013

Vyučované předměty

Fonética y fonología, Español para extranjeros, Euskera para extranjeros, Alemán, Italiano

Čtvrteční večer, zítra poslední termín pro odevzdání přihlášek na Erasmus a vy jste stále nerozhodní? Následující řádky by vám mohli pomoct pohnout se z místa.

UPV/EHU, Vitoria-Gasteiz, País Vasco. 

...

UBYTOVÁNÍ: Smiřte se s tím, že první dny strávíte na hotelu. A dost možná si budete muset nějakou noc navíc připlatit. Tak tomu bylo v mém případě. Dorazila jsem 18.8. s myšlenkou, že alespoň budu mít čas si najít bydlení. Chyba lávky. Většina Španělů si touhle dobou užívá dovolenou. Nicméně za pomoci Helpcentra UPV se nám podařilo pár prohlídek sjednat a za tři dny jsem bydlela. Ujasněte si, co přesně od svého budoucího 'domova' očekáváte. Ne každý byt disponuje wifi, topením, nebo třeba povlečením a ručníky. A od toho se samozřejmě odvíjí nájem. Ten náš má vše: internet, centrální topení, televizi...suma sumárum 300 € měsíčně.

LETNÍ KURZ: Doporučuju! Jedná se o 14 dní velmi intenzivní výuky španělštiny zábavnou formou. Učitelé se stanou vašimi kamarády a hned na začátku máte šanci seznámit se s lidmi z takřka celého světa. Navíc na konci obdržíte certifikát o absolvování kurzu.

UNIVERZITA: Veškeré instrukce ohledně studia vám dodá velmi milá Erasmus koordinátorka María Carpintero, popř. jednotliví fakultní koordinátoři. První dva týdny máte na to, abyste si vybrali předměty, které potřebujete, které vás zajímají. Připravte si notnou dávku trpělivosti a logistiky, až budete sestavovat rozvrh. V nabídce jsou i kurzy pro cizince, jako španělština a euskera. Pokud máte pocit, že logaritmy v matematice jsou naprosto nepochopitelné, tak jste ještě nezkusili euskeru. Nicméně s chutí do toho...

CESTOVÁNÍ: Facultad de Letras nabízí pro své studenty sobotní exkurze gratis. Můžete se tak podívat do blízkého Bilbaa, vychutnat si famózní pintxos v San Sebastiánu, degustovat vína v kraji La Rioja nebo překročit hranice a zajet do francouzských měst Baiona a San Juan de Luz. Kromě toho určitě navštívíte velká španělská města, Madrid a Barcelona, možná se zajedete ohřát na Kanárské ostrovy a pravděpodobně využijete super levných letů a navštívíte tak i jiná města Evropy.

FINANCE: Naše univerzita vám měsíčně přidělí cca 400 €, které dostanete ve třech splátkách. Vezmeme-li v potaz, že např. moje měsíční výdaje na bydlení jsou 300 €, zbyde 100 €. Každopádně železnou zásobu byste rozhodně měli mít, pokud si chcete Erasmus užít každým douškem. A nejspíš v listopadu se dostaví drobná finanční krize. Poznáte, jak nelehké je hospodařit s penězi a jaké to je být opravdu zodpovědným.

FIESTAS: Připravte se na něco, co jste dosud nezažili. To, že vyrazit na párty minimálně třikrát týdně, nemusím, doufám, zdůrazňovat. Čekají vás mezinárodní večeře, oslavy narozenin, čtvrteční pintxo-pote, páteční diskotéky, pozdní (nebo brzké?) návraty domů, ranní 'resaca' a nedělní leháro.

PŘÁTELÉ: Studenti z Erasmu se stanou vaší rodinou. Italové, Francouzi, Angličani, Turci, Mexičané, Němci, Latinoameričané, Poláci... Tak rychle jako na Erasmu si nikde jinde kamarády nezískáte. Je to něco neuvěřitelného, nepopsatelného, nevysvětlitelného. Možná proto, že je vám vymezen jen určitý čas a možná taky proto, že už se třeba nikdy neuvidíte. V tomhle světě neexistují ty globální lidské špatnosti jako pomluvy a pohrdání. ... A pokud si chcete najít kamarády mezi místními, tak vám přeji hodně štěstí a ocelové nervy. Jsou nedobytní jako skála. Ačkoli pár jedincům se to podařilo. A samozřejmě i mezi Basky se vyskytují výjimky.

...

Neváhejte a podejte tu přihlášku, kterou už máte stejně napsanou! Čeká vás nezapomenutelný semestr. ... (Beztak už přemýšlíte, jaký kufr si s sebou vezmete.)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17