Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Ongi ettori Vitoria-Gasteiz

Alena Kuchová

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

27. únor 2018

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

Tělesná výchova a sport, Anglický jazyk

Termín výjezdu

Zimní semestr 2017

Vyučované předměty

Historie anglicky mluvících zemí, Fonologie Aj, Konverzace Aj, Gramatika Aj, Kurz španělštiny pro začátečníky

Jako můj domov pro další půl rok jsem zvolila baskické město na severu Španělska, Vitoria-Gasteiz. Byl to nezapomenutelný půlrok, který mi dal mnoho zkušeností a svého rozhodnutí vyjet na zahraniční pobyt rozhodně nelituji. Asi zde nemusím vypisovat všechny výhody, které takový pobyt nabízí, jako jsou přátelé, jazyky a zkušenosti. Rozhodla jsem se tedy napsat praktické informace ke studiu přímo ve Vitorii, které by se mi před odjezdem hodily, a doufám, že se budou hodit i vám.

Cesta

Je dobré, koupit si letenku s dostatečným předstihem. Já jsem letěla na začátku září přímým letem z Prahy do Bilbaa. Tam staví přímo před letištěm autobus, který vás odveze do autobusového terminálu TERMIBUS. Z tohoto terminálu jezdí asi každou hodinu autobus přímo do Vitorie. Dále lze letět např. do Madridu, odkud jezdí z letiště přímý autobus do Vitorie. Doporučuji aplikace GoEuro, která mě nejednou zachránila.

Ubytování

Ubytování si musíte zařídit sami. Může se stát, že prvních pár dní strávíte na hostelu, než si seženete nějaké bydlení. Koleje zde sice jsou, ale výrazně dražší, než pronájem bytu (okolo 400 €/měs.) S hledáním podnájmu vám pomůže buď koordinátor až na místě, nebo si jej můžete začít shánět předem. Dobrá je Facebook skupina https://www.facebook.com/ESNVitoriaGasteiz/. Zde nabízejí odjíždějící „erasmáci“ byty, ve kterých bydleli a dobré je vložit i vlastní poptávku. Cena za pronájem bytu se zde pohybuje okolo 250 – 350 € měsíčně, včetně energií.

Univerzita

Studuje zde více studentů, tak i třídy bývají ve větších počtech, než na TUL. Proto nedělají učitelé velké rozdíly mezi „erasmáky“ a běžnými studenty. V konzultačních hodinách jsou ale velmi vstřícní a snaží se co nejvíce pomoci. Na začátku roku vám dají volbu mezi pravidelnou docházkou a plněním všech úkolů, a nebo absencí po celý semestr a splnění povinností o zkouškovém období.  Takže pokud se na to cítíte, můžete celý půlrok jen cestovat a vrátit se až na zkouškové období. Výuka je kvalitní, s výbornými učiteli.

ESN 

ESN organizace zde má jen pár členů, a tak pořádá jen jednodušší akce v místních klubech. Ty ovšem nejsou vůbec k zahození. J Pokud se však budete chtít vydat na nějaký delší výlet, musíte se spolehnout sami na sebe nebo jet se skvělými ESN z Bilbaa. Na stránce http://www.erasmusbilbao.com/ se můžete inspirovat nabídkou výletů nejen po Španělsku. Stojí za to zmínit, že univerzita pořádá jednodenní výlety po baskicku a okolních provinciích zcela zdarma.

Kufr

S sebou si zabalte jen to potřebné. Z mého pohledu, je ale důležité ložní povlečení a teplá přikrývka. V bytě toto vybavení většinou nebývá, a tak je dobré, si ho přivézt s sebou, pokud to kapacita kufru dovolí.

Na závěr

Jak jsem již psala na začátku, Erasmus stojí za to zažít. A ať už to bude právě do Vitorie nebo kamkoli jinam, vyrazte a využijte té možnosti, kterou nám na všech ostatních univerzitách závidí a to té, že se stačí jen zapsat a vyrazit.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17