Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus en Asturias

Nikola Sudíková

Universidad de Oviedo

Vytvořeno

10. prosinec 2012

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Španělský jazyk a humanitní studia se zaměřením na vzdělávání

Termín výjezdu

Zimní semestr 2012

Vyučované předměty

Sintaxis de español, Español como segunda lengua, Español en América, Catalán, Lengua inglesa I., Comunicación oral y escrita en inglés I.

¡Hola a todos!

Když jsem se dozvěděla, že jsem byla vybrána výměnný studijní pobyt, nebyla jsem si jistá, jestli se mi vůbec chce jet - jestli to celé nebyla chyba. Měla jsem mnoho obav ohledně studia a žití v zahraničí. Ale mohu říci, že tento výjezd byl jedno z mých nejlepších rozhodnutí v životě. Nejen, že na mě čekala spousta zážitků a zkušeností, ale i mnoho nových přátel.

OVIEDO

Oviedo se nachází na severu Španělska v Asturias. Velmi mi připomíná Liberec, protože jsou všude kolem hory, příjemný čerstvý vzduch, krásná zelená příroda, často prší atd. :)), ale i rozlohou jsou si tato města velmi podobná. Oviedo je až neuvěřitelně čisté město (ulice jsou umývány každou noc) a navíc pouze 30 km od moře, které je zde v Asturias opravdu nádherné. Najdete tu místa jak na koupání, tak i na surfování.

Pokud Vás zajímá historie, ve městě je poměrně rozsáhlá historická část, která obsahuje spoustu krásných starých domů, katedrálu, bary apod.

BYDLENÍ

Mé začátky v Oviedu nebyly nejjednodušší, ale rozhodně to nebylo nic hrozného. Měla jsem domluvené bydlení u jedné holčiny, kterou mi doporučila kamarádka, která zde studovala rok přede mnou. Bydlení mi ale nevyhovovalo a proto jsem začala hledat něco jiného. Nakonec jsem se s mou tureckou kamarádkou přestěhovala do bytu, který se nachází 5 minut chůze od Campus de Milán, kde studuji. Jsme v bytě pouze dvě, což nám naprosto vyhovuje.

ŠKOLA

Po příjezdu do Ovieda jsem hned první den šla do kanceláře pro mezinárodní vztahy, kde jsem se zapsala a kde mi vysvětlili vše, co jsem potřebovala vědět.

Na výběr předmětů jsme měli 14 dní. Rozhodně však doporučuji zapsat se na intenzivní kurz španělštiny, který sice trvá pouze jeden měsíc, ale dokáže Vám hodně pomoci při studiu španělštiny.

CESTOVÁNÍ

Pokud nechodím do školy, snažím se co nejvíce cestovat s mými přáteli. Máme velikou výhodu, že zde máme k dispozici auto a proto jezdíme do nejrůznějších koutů Asturias a celého Španělska či Portugalska :). Také doporučuji cestovat letecky se společností Ryanair, která nabízí velmi levné letenky. Začátkem listopadu jsem letěla do Barcelony a zpět za cca 35€, což mi připadá velice výhodné. Asturias má své vlastní letiště, které se však nenachází přímo v Oviedu. Dá se zde však dopravit autobusem, který jezdí každou hodinu za 7,5€.

Můžete se skoro všude dopravit také se společností Alsa, která je největší autobusovou sítí ve Španělsku. Dopravíte se jí víceméně kamkoliv chcete. Například do partnerských měst (Avilés, Gijón) jezdí autobusy každých 15 minut, cesta trvá 30 min. a cena činí 2,5€.

Universidad de Oviedo má také (jako většina univerzit) organizaci ESN (Erasmus Social Network), která organizuje různé aktivity, fiesty a výlety pro studenty na výměnném pobytu. Rozhodně doporučuji zapojit se k tomuto kolektivu hlavně zezačátku, kdy nikoho neznáte. Získáte si zde spoustu nových přátel.

MÁ DOPORUČENÍ PRO ERASMÁKY V ASTURIAS

  • zabookovat si letenky co nejdříve, jinak by Vás cesta mohla vyjít hodně draho (z Prahy je možné letět do Madridu, Bilbaa, Santanderu či Barcelony a pak do Asturias dalším letadlem nebo autobusem Alsa)
  • mít u sebe deštník
  • minimálně jednou zajít do města na Sidru (což je zde v Asturias typické alkoholické jablečné pití, zajímavě nalévané)
  • nakupovat v supermarketech Alimerka či Día (nejvýhodnější)
  • zkusit surfing
  • cestovat co nejvíce to jde, protože to opravdu stojí za to :)
  • chodit na fiesty
  • nebrat vážně časy srazu s ESN - pokud se zpozdíte o 20 minut, přijdete akorát včas

To by bylo prozatím vše. Doufám, že Vám to nějak pomůže! :)

¡Hasta luego! 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17