Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Wee greetings from Scotland

Bára Rygerová

University of the West of Scotland

Vytvořeno

12. prosinec 2019

Ročník studia

1. ročník

Studijní obor

MEd TESOL

Termín výjezdu

Zimní semestr 2019

Vyučované předměty

Introduction to Language Analysis, English as a Global Language, Educational Research

30. srpna, dva dny po bakalářských státnicích, jsem nasedla na letadlo a vydala se vyzkoušet, jaké to je studovat ve Velké Británii. Přechod z tropického Česka do upršeného Skotska byl celkem šok, ale docela rychle jsem si na vše skotské zvykla. Teď, kdy už je můj pobyt  téměř u svého konce, můžu říct, že Erasmus tady předčil moje očekávání. 

Předem bych chtěla potenciální čtenáře upozornit, že jsem hodně čerpala z rad Lucky a Jany (ještě jednou moc díky!), které tu už své příspěvky mají. Doporučuju si tedy přečíst primárně je, já se pokusím tolik neopakovat. 

Než vyrazíte

Před odjezdem je se nutné obrnit trpělivostí, protože komunikace s univerzitou občas trochu vázla. Nejkomplikovanější mi přišlo vyplnit přihlášku, protože k tomu potřebujete docela dost dokumentů. Po příjezdu jsem ale pak už nemusela řešit vůbec nic, osobní komunikace pak už byla od prvního dne snadná. 

Škola

Studovala jsem na University of the West of Scotland ve městě Paisley. Na radu jejich koordinátorky jsem se rozhodla studovat  magisterský program s názvem MEd TESOL - tedy obor zaměřený na vyučování angličtiny pro ty, jejichž první jazyk není angličtina. Měla jsem z toho ze začátku trochu strach - přeci jen, magistr v Británii, to zní náročně! Nebylo ale tomu tak. Měla jsem zapsány tři předměty, škola byla třikrát týdně po třech hodinách. Většinu předmětů  jsem si moc užívala, obvzlášť ten s názvem English as a Global Language mě moc bavil - najednou začnete o angličtině a její výuce přemýšlet úplně jinak. Učitelé i spolužáci byli moc milí a nápomocní - nikdy nic nebyl problém. Na konci semestru pak odevzdáváte seminárky, máte prezentace, popř. píšete jednoduchý test. Byla jsem překvapená, jak se snaží o to, aby hodnocení bylo objektivní - třeba prezentace jsou nahrávány a projdou třema rukama, než se dozvíte výsledek - to ale trvá docela dlouho. 

Přímo v kampusu školy je knihovna a "jídelna". Další důležitou budovou je studenská unie - můžete tam chodit zdarma do posilovny, na jídlo nebo na všemožné akce - zejména doporučuju každotýdenní Pub Quiz. 

Bydlení

Na radu děvčat jsem bydlela na MyPadu - studentském bydlení asi 7 minut pěšky od školy. Nebylo to špatné, ale pokud budete mít možnost, tak bych si být vámi vybrala koleje přímo u univerzity (Storie Street), protože jsou nově opravené. V obou případech budete mít vlastní ložnici a koupelnu, kuchyňku pak budete sdílet s ostatními. Dá se samozřejmě bydlet i v soukromí nebo můžete zkusit najít něco v Glasgow. Mně ale škola v pěší vzdálenosti od domu maximálně vyhovovala. 

Jazyk a lidé

Oficiálními jazyky ve Skotsku jsou angličtina, skotština a skotská gaelština. Ano, skotština je považována za vlastní jazyk, ale pro některé je to stále spíš dialekt angličtiny. Ať je to jakkoliv, je nutno počítat s tím, že nebudete moc rozumět. I po třech měsících tu strávených mám problém, pokud na mě někdo zničehonic rychle promluví. Skoti si ale většinou uvědomují, že mluví pro ostatní dost nepochopitelně, takže se nakonec vždycky domluvíte, bývají chápaví. Když už mluvíme o Skotech - už teď vím, že mi jejich charakter bude chybět. Za celou dobu se mi nestalo, že by na mě byl někdo nepříjemný, právě naopak, často se na mě usmívali, neustále se za něco omlouvali nebo děkovali -  třeba jen za to, že si dáte za svůj nákup takový to plastový rozdělovátko. 

Cestování

Paisley je moc hezké město, projdete ho ale za den a časem trochu omrzí. Dá se ale z něj skvěle vyrážet - zejména vlakem - do okolí. Mile mě překvapilo Glasgow, které je vzdáleno 10 minut vlakem od Paisley - není to město, které by bylo obležené turisty, přesto se v něm dá najít spousta hezkých míst. 

Určitě využijte možnost jet někam s cestovní kanceláří pro studenty - https://www.eventbrite.co.uk/o/international-student-tours-in-scotland-glasgow-amp-paisley-6603232317 Dostanete se tak na místa, kam byste se hromadnou dopravou dostali jen těžko. My vyrazili na ostrov Skye a moc se nám to líbilo - snad ne tolik ten ostov jako cesta tam přes Skotskou vysočinu. 

Mezi další tipy na výlety patří Edinburgh (pro dopravu tam doporučuju společnost Megabus), ostrov Arran, jezero Loch Lomond, park Gleniffer Braes kousek od Paisley, městečka Bridge of Allan (zde hlavně místní pivovar - velmi skotské místo tak trochu na konci světa) a Stirling a jejich okolí. Určitě je zajímavých míst ale o dost víc, takže objevujte. Pokud sem pojedete na zimní semestr, tak doporučuju cestovat co nejdřív to jde! Od listopadu už je horší počasí, brzy se stmívá a navíc přibudou povinnosti do školy.

Závěr

Pokud vám připadá Erasmus jako dobrý nápad, tak ho zvažte. Finančně vás to nezruinuje, doma to bez vás nejspíš zvládnou, vy bez nich taky a vytvoříte si zážitky, na které budete za dlouhých zimních večerů rádi vzpomínat. Alespoň já budu určitě.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17