Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Adventure in Maribor

Lukáš Koula

Univerza v Mariboru

Vytvořeno

16. listopad 2015

Studijní obor

Pedagogy

Termín výjezdu

Zimní semestr 2015

Vyučované předměty

Pedagogy for fine arts

Dobrodružství nejen vMariboru.

Doteď nevím, co mě přimělo jet na Erasmus, ale rozhodně této volby nebudu nikdy litovat. Vždy jsem byl snílkem a zdejší krajina a město mě v tom jen podporuje. :) 

Tento Blog píšu přibližně po ani ne dvou měsících pobytu a zážitků bude tolik, že si je snad ani všechny nebudu pamatovat.. :)

Nejprve pár rad, které chcete slyšet a kvůli kterým toto čtete. :)

1) Akceptační dopis - mě přišel akceptační dopis celkem pozdě a to až někdy v září - pokud nepřijde do konce června, doporučuji začít se po něm shánět :)

2) Ubytování - díky akceptačnímu dopisu jsem již nesehnal kolej, a tudíž bydlím v privátním bytě se třemi pokoji; ve dvou jsou Slovinci a já sdílím pokoj s dalším Erasmákem. Nájmy se zde pohybují kolem140-160 Eur měsíčně za dvoulůžkový pokoj (vč. služeb), což je víc než za kolej. Oproti koleji však mám plně vybavený pokoj a nemusel jsem tahat hrnce, žehličku, pánvičky, toustovač, topinkovač atd. a navíc můžu prát, kdy chci a neplatím za to (kolej 2 Eura za jedno praní) :)

3) Máš pokoj? Jsi akceptován. Dalším krokem je zařízení různých dokumentů (povolení k pobytu apod.) O to se moc starat nemusíš, projde to s tebou tvůj slovinský Buddy. Měj pasové fotky a od všeho kopii a budeš v pohodě. :)

4) Rozhodně si kup Welcome week (cca 50 Eur) - Jsou to dva týdny různých akcí ve městě a večerních párty. Nejlepší způsob, jak se se všemi seznámíš, když nejsi na kolejích. Navíc se neboj - celé to propiješ a projíš v rámci různých akcí. :D nabízí se ještě Slovenija trip za cca 140 Euro, ale na něm jsem nebyl. :)

5) Zajdi na schůzku s koordinátorem a usmívej se na všechny stejně jako oni na tebe :) a hlavně si zařiď kupony na jídlo. :)

To by bylo z mých rad tak nějak asi všechno, co potřebuješ ke zdárnému zabydlení se na místě a teď můžu psát zážitky, které jsem za ty skoro dva měsíce na Erasmu prožil. :)

První dva týdny byly opravdu náročné - projití celého Welcome weeku - to je prostě dvoutýdenní párty vkuse, však to poznáte sami, ale nebojte, pak se to zklidní. :) 

Maribor je sice druhé největší město Slovinska, ale má do 100 tis. obyvatel, a je tedy srovnatelné co do velikosti s Libercem. Jak je malé,  tak si ho po pár týdnech pobytu zamilujete. Doporučuju si tu koupit kolo (nabízejí se tu celkem levně a nepotřebujete žádný zázračný bike),  všude jsou cyklostezky a celkem dost to šetří čas (přiznám se, doteď jsem nepochopil městskou dopravu busem - mám kolo).

Ani ve snu jsem si nepomyslel, že budu tolik cestovat, ale život na Erasmu je hlavně o tom a navíc o víkendech tu moc Erasmáků nezůstává. Za těch pár dní jsem navštívil například slovinskou Lublaň, Bled a Koper, chorvatskou Pulu a Rovinj, maďarskou Budapešť a italský Terst. (jen výčet těch největších).

Nejlepší cestování bylo do Budapešti. S kamarádkou jsme se rozhodli, že z toho uděláme lowcost výlet. Cestou tam jsme se rozhodli stopovat a i teď během migrantské krize jsme byli na místě do 4,5h (normálně autem 3,25). Ubytování jsme sehnali přes couchsurfing.com a zpátky využili Blabla car. :) Prostě super parádní a realizovaný nápad. Výlet se vešel se vším i jídlem a pitím do 25 Eur. Prostě paráda. :)

Jinak zde při cestování využívám dost stránky prevoz, což je jakási česká spolujízda a rozhodně se vyplatí. (Praha - Maribor 30 Eur - využil jsem už na příjezd).

Pokud jste dočetli až sem, tak není nad čím přemýšlet. Prostě Slovinsko je jasná volba, je tu teplo, krásně a plno nových lidí, co na vás čekají. :)

Adio

Lukas

 

Fotky:

1,2 Trieste - Italy 

3,4 Pula - Croatia

5 Maribor - Slovenia

6,7 Budapest - Hungary

8 Bled - Slovenija

 

 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17