Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

sLOVEnia - Maribor

Kateřina Pořízová

Univerza v Mariboru

Vytvořeno

26. listopad 2014

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Pedagogika volného času

Termín výjezdu

Zimní semestr 2014

Vyučované předměty

Quantitative and qualitative research, Ethnical and social aspects, General Peagogy for Fine Art, Methodology of Pedagog. Research, The narrative approach and games in foreign language learning and teaching at primary level

Maribor, město připomínající Liberec, které nespí a čeká na nával erasmáckých studentů :) Každý den je tu možné najít akci či párty, lidé jsou tu milí, řeka Drava široká, dítě se řekne "otrok" a kouřit zase "kadit" :-D

Kde začít? 

Tak pěkně od začátku... Když jsem sem přijela, první dojem byl kouzelný. Město vypadá jako ta česká, Maribor je akorát veliký, dá se v klidu přejet na kole (na klasické skládačce po babičce), ale zároveň je tu stále co objevovat. Poté, co jsem přijela, musela jsme se usmívat :) Samozřejmě, prvních pár dní je těžkých. Nikoho jsem tu neznala, ale brzo sami poznáte, že lidé na Erasmu jsou jakoby na jedné lodi, většina je kamarádská a pak také to, že Češi a Slováci jsou vážně jako sesty a brati :) 

 

Díky místnímu ESN, které je podle mého názoru aktivní jako skoro nikde, jsme se brzy seznámila s opravdu velkým množství lidí. Za 40 euro, bylo možné koupit si balíček aktivit na 14 dní - 14, kterých se nechodilo do školy. Vypadalo to tak, že každý den byla jedna aktivita (plavba lodí s vínem skrz Maribor, fotbal v zorbingových koulích, bowling, kulečník, Slovinský den a mnoooho dalšího) a večer párty, každý večer v jiném stylu (elegantní vintage, mezinárodní večeře, laser party, pub crowl...) a na jiném místě, takže bylo možné poznat všechna místa a jejch speciální drinky a happy hours, což se Erasmus studentovi hodí. Celý erasmus je tu veden tak, že se počítá s tím, že se erasmus studenti chtějí bavit. Škola je těžká, ale je na vás jak si ji zařídíte, učitelé jsou tu moc vstřícní a milí a s každým se dá dohodnout. Jen musíte být komunikativní a snažit se. Předměty, které nyní studuji, jsou výborné! Některé jsou každý týden, jiné jednou za 14 dní a další jen jako domácí úkol na určitou dobu. 

Nyní jsem tu 2 měsíce a pokroky v angličtině jsou znatelné, změny vidíte u sebe, ale i u druhých, a už minimálně za to to stojí :) O ostatních zkušenostech ani nemluvím, poznáte tu lidi, jejich zvyky a jazyky z celého světa. Během chvíle budete mít pocit, že se musíte naučit každou řeč a cestovat, mě to například uplně pohltilo. Mám tu kamarády ze Španělska, Turecka, Polska či Maďarska a momentálně plánujeme návštěvy na prázdniny. Kdo zažil, ví...

Cenově je Slovinsko dražší než ČR, s tím se musí počítat, ale zároveň to není nijak strašné. Doprava je tu celkem drahá, takže jsem si tu koupila kolo za 40 E, které na konci Erasmu za stejnou cenu prodám. Na Slovinsku existuje web.stránka Bolha.com, kde seženete upně vše, což je naše výhoda zde, zároveň tu můžete po erasmu vše prodat a vrátit zpět do oběhu :) Jinak se tu cestuje přes prevoz.org, něco jako česká spolujízda, ale tady mnohem populárnější (např. Maribor - Ljubjana je jedna cesta 5 E). Ceny jídla: sýry jsou tu drahé, což ale uvidíte i na kvalitě, a to na všech mléčných výrobcích. Ovoce a zelnina jsou výborné, ceny dražší, ale také se to dá. Ceny za pečivo bohužel nevím - nekupuji a přílohy mám ještě z ČR :) Ceny za alkohol se také dají, víno je tu velice levné a navíc je ještě vyráběné naší mariborskou univerzitou, takže podporujeme místní univerzitní růst ve všech směrech :)) Na každém rohu je možné koupit si staropramen od 1 až po 3 E. Jinak pro milovníky seconhandů jako jsem já, je Maribor ráj, je tu "sekáč", kde je možné vše koupit za 50 centů (jeden den v měsíci), zbytek dní se ceny pohybují do 6 euro. Takže si domů odvezu tak třikrát více oblečení, než jsem si přivezla sem :D Sport: bazén stojí pro studenty 3 či 4 E, podle denní doby. Holčičí cvičení na 1 měsíc 3x týdně okolo 25 E, horolezecká stěna 3 E. Víc nevím, ale nejlepší je tu běhat, protože jsou tu přímo běžecké cesty a můžete si vybrat jestli běhat na kopce - na vinice nad Maribor či podél řeky po rovince. 

Na Slovinsku je výborný stravovací systém, kdy můžete jako student chodit do restaurací a pomocí BONŮ si jíte jako král, např. polévku, salát, hlavní jídlo a i dezerty dostanete za 2- 3 E. Těchto bonů máte na měsíc stejně jako je všedních dnů v měsíci, využít jich můžete více za den (2), ale s odstupem 4 hodin. Bony si nekupujete, dostáváte je od univerzity zadarmo. Některá jídla jdou vyměnit jen za tento bon. Takže ve finále za jídlo opravdu moc neutratíte a vyplatí se vám chodit do restaurace na jídlo.

Momentálně každý týden probíhají erasmácké akce a výlety (například Slovenia trip, trip do balkánských zemí apod.). Akce v týdnu jsou: každé PO má svůj večer jiné země, kdy připraví jídlo a prezentaci, následně i hudbu na párty pro ostatní. ÚT je jazyková kavárna, kdy je určené téma a věty a vy můžete chodit od stolku ke stolku a u každého se učit nový jazyk. Ve ST je každý týden erasmus párty v místním klubu, pokaždé jiné téma. ČT oddych a šetření sil na víkend... No je to krásný, studentský život! Vzhledem k tomu, že zároveň studuji ještě TUL a píši bakalářku, je to občas náročné, ale opravdu to stojí za to...

... Vyjdete do ulic, krásně čistých, plných zeleně, pokaždé tu uslyšíte někde živou hudbu, vidíte vinice okolo města, ve vzduchu cítíte vůni pečených kaštanů a potkáte někoho s místních erasmáků. Víte, že celý den jen jen váš, je na vás, jak si ho naplánujete a také víte, že se během něho naučíte minimálně 5 nových věcí. Ttady opravdu každý tak nějak "roste" den co den :)

Kdo se rozhoduje, neváhejte, opravdu ne! Stojí to za to, i jeden den by stál, natož jeden semestr! A kdo se nerozhoduje, měl by o tom začít přemýšlet. Kdy jindy vám někdo dá peníze na to, aby jste se jel naučit angličtinu? Aby jste jel studovat na cizí univerzitu? Aby jste si mohli udělat kontakty po celém světě či Evropě? Či prostě přispěl na váš studentský život?

Pro mě osobně to byl obrovský krok, na který budu moct být hrdá, kdo byl na Erasmu, zajisté ví.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17