Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

sLOVEnia

Zuzana Kárová

Univerza v Mariboru

Vytvořeno

7. duben 2014

Ročník studia

4. ročník

Studijní obor

Physical Education

Termín výjezdu

Zimní semestr 2013

Vyučované předměty

Didactic of physical education, Volleyball, Skiing and outdoor school, Sensomotorics, Selected topics from social sciencis-history, Information-communication-technology

Zdravo, budoucí Erasmáci J

Jako první bych Vám chtěla říct, že výměnný pobyt na Erasmu byl pro mě skvěle strávených 5 měsíců, plný nových přátel a zážitků, a rozhodně nelituji, že jsem se na tuto neznámou cestu vydala. Takže do toho určitě jděte, stojí to za to!

Teď již k samotnému pobytu. Vybrala jsem si Slovinsko, protože mám ráda přírodu a nikdy jsem v této zemi nebyla. Musím předně říct, že je to opravdu nádherná země, která má moře, hory, ale i jeskyní komplexy… no prostě vše. Výhodou Slovinska je, že jí autem přejedete za pouhé tři hodiny, takže na cestování je tato země ideální. Funguje tu tzv. prevoz, něco jako jízdomat v Čechách, tj. se za přijatelné peníze dostanete dokonce i do okolních států.

Pro cestu do Mariboru jsem zvolila cestu vlakem. Platila jsem po slevě 70e za cestu, což nakonec byla asi ta nejdražší varianta, jakou jsem si mohla vybrat. Pokud se vydáte na cestu autem po trase Praha - Maribor, tak za cestu dáte prakticky stejné peníze a jedete o dvě hodiny méně. Na Erasmu ve Slovinsku je mnoho Čechů, kteří se sem dopravují po vlastní ose autem, takže se s nimi dá bez potíží domluvit a cesta Vás pak vyjde výrazně levněji.

Co se týče peněz, byla jsem vcelku příjemně překvapená, že ceny za jídlo se pohybují na podobné úrovni jako u nás. Alkohol je samozřejmě dražší, ale dá se to také zvládnout. J Například pivo v místním obchodě seženete do 1 eura a na diskotéce kolem 2,5e. Asi nejlepší ze všeho je systém tzv. studentských bonů. Každý student dostane dle počtu pracovních dnů tzv. bony, za které si pak chodíte na obědy či večeře do restaurací (menzy ve Slovinsku nemají) a jídlo Vás vyjde na 2-3e (většinou 4chodové menu). Prostě a jednoduše luxus!

V Mariboru pro Erasmáky fungovala organizace ESN. Na začátku každému z nás přidělili tzv. Buddyho, který nás kontaktoval ještě před příjezdem a pomohl nám s papírováním. Já jsem měla na Buddyho štěstí. Dostala jsem super holčinu, která mi se vším pomohla, ukázala město a seznámila mě s místními lidmi. Jinak ESN pro nás připravovalo různé akce a výlety, takže o zábavu nebyla nouze.

Co se týče večerního života v Mariboru, tak to jede jako u nás v Zanzíku. Jestli chcete chodit každý večer na party, tak je pro vás Maribor ideálním městem. Slovinci jsou párty lidi, nudit se nebudete. J

Ubytování v Mariboru je buď na kolejích, nebo na privátech. Osobně jsem dala přednost klasické koleji, protože jsem chtěla poznat hodně lidí, což se mi povedlo. Koleje jsou na výběr tři.  Jedna je luxusnější (145e/měsíc) a další dvě jsou podobné Harcovu (105e/měsíc).

Jediné, co mě trochu zklamalo, byla organizace na pedagogické fakultě. Bylo nás tam jen 10 Erasmáků, takže pro nás neotevřeli hodiny v angličtině. Mohli jsme buď chodit na hodiny se Slovinci, nebo pracovat individuálně doma. Já jsem na dva předměty docházela a tři jsme studovala individuálně. Slovinština je hodně podobná češtině, takže si po chvíli zvyknete a rozumíte.

Na závěr bych chtěla říct, že 5 měsíců v Mariboru pro mě bylo asi nejlepších v mém životě a už se těším, že se tam v květnu pojedu podívat. J  Kdybyste chtěli s čímkoli pomoci, určitě mě kontaktujte, ráda vám poradím.

Adio Zuzana                      

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17