Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Asturias - Irlanda de España

Nicola Piaskowská

Universidad de Oviedo

Vytvořeno

15. květen 2013

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

Specializace v pedagogice - anglický a španělský jazyk se zaměřením na vzdělávání

Termín výjezdu

Letní semestr 2013

Vyučované předměty

Comunicación oral y escrita en Inglés II

Když jsem se dozvěděla, že jsem přijatá, ani jsem se z toho neradovala – nečekala jsem totiž, že bych se dostala a španělštinu jsem studovala teprve rok. Každopádně jsem ale byla rozhodnutá tuhle příležitost nepromarnit a rozhodla se jet. Měla jsem pocit, že je do mého odjezdu spousta času, rok je přeci dlouhá doba… No uteklo to rychleji, než jsem čekala.

Letenku jsem koupila u společnosti Vueling, let přes Barcelonu na letiště v Asturii, několik kilometrů od Ovieda. Po příletu do Ovieda jsme společně s dalšími z naší univerzity zašli do kanceláře, která je uprostřed města. Tam jsme dostali všechny potřebné informace a univerzitní kartu. Kdo nemá ještě byt, může je tam požádat o seznam pronajímaných bytů v jakékoli lokalitě (další nabídky bytů jsou všude možně po fakultách; já jsem už byt měla, našla jsem si ho přes internet. Hledala jsem na stránkách easypiso.com nebo yaencontre.com). Poté přišlo přemýšlení nad předměty a jejich změnou, vyučující na úplném začátku absenci nijak extra neřeší, je tam tolik erasmus studentů, že je v tom chvíli pořádný zmatek. Každopádně je dobré si předměty vybrat co nejdříve, ulehčí to spoustu věcí.

Co se týče zábavy a kulturního vyžití, existují zde dvě studentské organizace, ESN a AEGEE, které pořádají různé výlety apod. Na začátku semestru je toho spousta, každý den se něco děje a je dobré toho využít, poněvadž se tak můžete seznámit jak se španěly, tak se spoustou lidí na erasmu či z jiného programu, kteří jsou stejně „zmatení“ jako vy. Během semestru se pořádají další akce různého typu. Asturias toho má hodně co nabídnou, hlavně co se týče nádherné přírody. Doporučuji si něco našetřit, poněvadž stipendium vám zrovna kulturní vyžití a cestování moc nepokryje a pak budete litovat, že se nemůžete něčeho zúčastnit nebo se podívat tam, kam byste chtěli.

Oviedo je dle mého názoru krásné město s krásnou architekturou. Ve středu města je velký park, el Parque de San Francisco, který vám dá pocit, že se ani nenacházíte v centru města. Oproti Liberci tu nejsou skoro žádné kopce, za celou dobu jsem ani jednou nevyužila MHD, i když španělé si myslí něco jiného :) Největší park je el Parque de Invierno, kde je i Senda Verde, stezka dlouhá pár kilometrů. Město chrání el Cristo, odkud je nádherný výhled na celé Oviedo a okolí. Také si tu můžete jeden den užívat sjezdovek na horách a druhý den se procházet po pláži. Všude je tu spousta zeleně a hor, kousek k moři. Zkrátka zelená a modrá jsou barvy charakterizující krajinu Asturie. Proto se také "po domácku" nazývá "Irlanda de España" nebo "el Paraíso". Rozhodně nezapomeňte navštívit calle Gascona, ulice plná hospod nazývaných Sidrería, tedy místo, kde se podáva, zde tolik typická, Sidra :)

Všechno to uteče neskutečně rychle, „ani nemrknete“ a jedete zase domů… Každopádně ani v nejmenším nelituji toho, že jsem odjela, byla to opravdu skvělá zkušenost, v mnoha věcech mi pomohla a mohu to každému jen doporučit!

P. S. Nezapomeňte si deštník (nebo si ho po příjezdu urychleně kupte), prší tu víc, než by člověk čekal ;)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17