Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Encantada de conocerte iBURGOS!

Markéta Sekvardová

Universidad de Burgos

Vytvořeno

11. květen 2013

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

spec. v ped. aj-šj

Termín výjezdu

Letní semestr 2013

Vyučované předměty

Cine y Literatura (3.roč.), ELE II.(3.roč), Bases del Mundo Occidental(1.roč.)

Na Technickou univerzitu jsem se přihlásila již s cílem vycestovat do Španělska. Můj sen se splnil a byla jsem vybrána ke studiu na univerzitě v Burgosu. Nejdříve jsem pořádně nevěděla, do čeho jdu, protože jsem o tomto městě nevěděla prakticky nic. Pouze to, že se nachází v provincii Kastilie a León, kde se mluví tou „pravou“ španělštinou, a že tu měl sídlo Franco (podívali jsme se tam v rámci jednoho předmětu ELE (Español lengua extranjera), dnes tam totiž sídlí centrum pro studium španělštiny jako cizího jazyka). Po příjezdu jsem již měla s kamarádkou zamluvený hostel v centru města, s tím, že během tří dnů si musíme najít ubytování. Šlo to tak rychle, přestože jsem musela absolvovat pár prkenných telefonátů, a hned první byt se nám tak líbil, že jsme hostel opustily dokonce i dříve a přestěhovaly jsme se. Byt je čtyřpokojový, sdílíme ho se dvěma, dalšíma Španělkami.

Musím říci, že město je nádherné, historické centrum se svou dominantou – katedrálou, přímo vyzývá k procházkám (skoro) v jakémkoli počasí. Město nabízí spoustu sportovního vyžití, výhodou je možnost zapůjčení kola přes univerzitu nebo je zde možnost půjčování kol na průkazku na vybraných městských stanovištích. My, co jsme tady, jsme zainventovaly do bruslí, protože město je plné cyklostezek a na rozdíl od Liberce, je to tady jedna velká rovina.

Takže někdy i do školy a společně několikrát týdně jezdíme na bruslích po městě, užíváme si sluníčka (pokud se udělá pěkně) a snažíme se čas, který máme tady trávit co nejvíce venku.

Co se týče školy, někdo preferuje bydlet blízko, druhý zase ve městě. Obojí má své výhody, vzhledem k tomu, že cesta na konec města, kde se nachází univerzita, zabere z centra cca půl hodiny. V centru jsou zase zajímavé akce nebo průvody.

Co se mi tady líbí, jsou krásné velké parky, jako Parral, hned u školy nebo u pláže, kde je spousta lavic, na cestě fontánky s vodou a hlavně kamenné grily, pro všechny lidi z města, ale opravdu třeba deset na park, oboustranně použitelné, kde Španělé pořádají oslavy pro děti, posezení s přáteli nebo barbecue vždycky, když je pěkně. Všechno se odehrává venku. To je ta lepší stránka, ta horší je, že počasí tu je většinou hodně proměnlivé. Tvrdili nám, že to je jen špatný rok, ale nespoléhala bych na to a nebála se vzít si teplé oblečení.

Na druhou stranu vás pobyt obohatí ve spoustě jiných, často překvapivých věcí, o dobrém jídle nemluvě (zkrátka musíte ochutnat zdejší Morcilla de Burgos v Pecaditos nebo množství různých tapas ve 100 Montaditos a mnoha dalších barech a cervecerias). Kdo rád chodí za kulturou, ocení Museum de Evolución, mimochodem jeden z mnoha výchozích bodů. Další akce jsou pořádány v rámci školy, která veškeré své programy rozesílá mailem na adresu, kterou od univerzity dostanete, společně s heslem na školní WIFIUBU.

Co říci na závěr? Program Erasmus je určitě jedinečná příležitost, jak se v rámci vysokoškolského studia podívat do zahraničí a poznat na vlastní kůži kulturu a mentalitu jiného národa. Lidé jsou různí a stejně tak i jejich zvyky a tradice, proto je v dnešní moderní době tak důležité poznat a respektovat naše odlišnosti a rozdílnosti. Nezapomenout radovat se z věcí, které nám nabízí dnešní doba, možnost poznávání nových kamarádů, v novém městě a z celého světa. A vychutnat si to, že my Češi, a Evropané, žijeme ve svobodě a míru a můžeme studovat v zahraničí.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17