Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Burgos, aneb jak se boří mýty o teplém Španělsku

Barbara Puchalová

Universidad de Burgos

Vytvořeno

11. květen 2013

Studijní obor

Grado en Español: Lengua y Literatura

Termín výjezdu

Letní semestr 2013

Vyučované předměty

Literatura espanola y cine

Úvodem bych chtěla zmínit, že jsem byla vybrána k absolvování studijního pobytu ve Španělsku jako náhradník, a to měsíc před plánovaným odjezdem. I když jsem měla méně času na zařízení všech potřebných věcí (smlouvy, pojištění, výhodný účet a další..), vše jsem krásně stihla a spokojeně jsem odcestovala vstříc novým zkušenostem.

Co se týče ubytování, tak jsme si se spolužačkou již v Čechách zarezervovaly hostel s tím, že v průběhu tří dnů si seženeme stálé bydlení. Myslím si, že jsme měly opravdové štěstí. Hned v druhém telefonátu jsme si dohodly schůzku a již první den jsme měly krásné, levné ubytování a hlavně téměř v centru Burgosu. Jediné co mne mrzí, že spolubydlící (dvě rozené španělky) nejsou příliš komunikativní. Jediná nevýhoda našeho bydlení.

Španělské město Burgos ve mně zbořilo všechny mé představy o Španělsku jako takovém, co se týče počasí. Teď už vím, že nikdy nebudu nadávat na liberecké klima. Je to skoro k nevíře, ale počasí je zde srovnatelné, ne-li chladnější než u nás. Toto zde píši pro ty, kteří mají stejné představy jako já. To znamená: Španělsko=teplo, pláže a spousta slunce! Je to naopak! Zima, vítr a kabáty až do dubna (ještě v dubnu nám zde sněžilo). Jsem ráda, že jsem nepodlehla prvotní myšlence, nebrat si s sebou zimní oblečení.

Řekla bych, že Univerzita Ubu má dobré a přehledné stránky, a proto je hledání předmětů a začátek studia na nové škole bezproblémové. Učitelé jsou vstřícní, a také zde není tolik zahraničních studentů, tudíž se tu o studenty více starají. Obrovskou výhodou je zde místní španělština, tedy to pravé castellano. Bez dialektů a různých jazykových změn. Španělština, kterou se učíme na naší univerzitě.

V poslední řadě stojí za zmínku sportovní vyžití. Nejprve jsem si zde pořídila permanentku do bazénu, který mám tři minuty chůze z bytu. Pro návštěvu místních bazénů potřebujete několik věci a to: koupací čepici, zámek na šatnu, boty na pohybování se v prostorách bazénu a koupací brýle jsou výhodou. Dále má Burgos úžasné cyklostezky. Můžete si buď půjčit kolo přímo na univerzitě za zálohu na semestr, kterou vám na konci studia vrátí, nebo jsou zde městská kola Bicibur, tentokrát za poplatek. Pro mne je zde bruslařský ráj. Pořídila jsem si krátce po příjezdu kolečkové brusle na segundamano.es, za dobrou cenu a takřka nové. Jsou zde dlouhé a ideální trasy bez kopců.

Způsob života zde se mi oproti tomu libereckému, poněkud hektičtějšímu, zamlouvá a velmi si to tu užívám. Celkově španělský národ mi přijde jako více uvolněný a nejvíce se mi líbí, kolik lidí zde tráví volné chvilky sportem, procházkami a pobytem v ulicích.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17