Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Deštivé a stále zelené Oviedo

Petra Herbrigová

Universidad de Oviedo

Vytvořeno

25. duben 2014

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

španělský jazyk - humanitní vědy

Termín výjezdu

Letní semestr 2014

Vyučované předměty

Introducción a la Literatura Europea, Corrientes Actuales de la Linguística, Didáctica general, Historia de la Educación en Espana

Již v prvním ročníku jsem se dozvěděla, že je možnost s Erasmem studovat ve Španělsku. Byla jsem tím nadšená. Když přišel čas podat přihlášku, mé první nadšení opadlo. Uvědomila jsem si, že budu dlouhou dobu od svých blízkých. Na základě zkušeností mých spolužáků, kteří již s Erasmem v zahraničí studovali, jsem se rozhodla do toho jít. Nakonec jsem 16. 1. 2014 odletěla se španělskou společností Vueling z Prahy do Asturias s přestupem v Barceloně.  Letěla jsem se svojí spolužačkou Simčou.

Ubytování jsem měla již předem domluvené. Kontakt jsem získala od spolužačky, která zde již bydlela. Bydlím v bytě v centru města u Španělky, která je velmi příjemná. Cena za ubytování je 250,- EUR včetně všech nákladů. S ubytováním jsem spokojená. Vyhovuje mi, že si s majitelkou bytu mohu povídat španělsky. Tím jsem pak donucena neustále používat španělštinu. Jelikož bydlím v centru na hlavní třídě, mám to všude do 5 minut (autobusové a vlakové nádraží, Alimerka a Mercadona, kde nakupuji potraviny).  Cesta do školy je sice o něco delší na Campus Milán 15 minut a na Campus Llamaquique 25 minut, alespoň se však projdu. Po Oviedu se dá chodit pěšky, zpočátku jsem trochu bloudila, protože ulice tvoří trochu bludiště. Doporučuji novým studentům, kteří nebydlí přímo u fakulty, aby si na první cestu vzali mapu.   

Po příjezdu jsme se musely přihlásit u koordinátorky naší fakulty a nechat si potvrdit předměty nebo je změnit, pokud máte s nimi nějaký problém, například že se vám překrývají nebo vám není sympatický učitel nějakého předmětu. Já jsem si žádné předměty neměnila. Je tu možné si také zapsat Curso español para los extranjeros, doporučuji využít, protože se zde naučíte plno užitečných a praktických frází pro běžnou španělštinu. A také jsem si zde zopakovala a utvrdila všechny časy. Pro rozdělení studentů se dělá rozřazovací test, který vás rozdělí do tří skupin: inicial, intermedio a avanzado. Kurz stojí 75 EUR a obdržíte za něj 6 kreditů.

Doporučuji zúčastnit se společných akcí a výletů, které zde pořádají dvě skupiny mladých lidí, které se jmenují ESN a AEGEE.  Osobně jsem se zúčastnila zájezdu s ESN pouze jednou, protože zahraničí studenti je moc nezajímají. Při jejich zájezdech se hlavně slaví a popíjí, je to jedna velká fiesta. Jelikož chci poznat co nejvíce o kultuře, gastronomii, historii a zajímavostech  Španělska jezdím s AEGEE. Akce jsou pořádány studenty v našem věku, vše je však na jiné úrovni. Zajímají se o studenty Erasmu, odkud jsou, co studují. Snaží se nás držet na výletech pohromadě (což je někdy velmi těžké), abychom se co nejvíce poznali a navázali kontakty i s jinými studenty. Společně s nimi jsem navštívila Andalucíi a Cantabrii a doufám, že ještě nějaké výletu budou. Hlavní nedostatek při organizování těchto společností vidím v tom, že sice dostanete seznam, jaké výlety se uskuteční, ale nevíte jejich cenu.  Cenu se dozvíte totiž až týden před pořádáním. Vyberete si nějaký výlet, pak je příliš drahý a vy byste tedy raději jeli jinam, ale ten výlet již byl uskutečněn. Takže máte smůlu. Na cestování je tedy potřeba počítat s větším obnosem peněz, protože uspořit na to ze stipendia není možné. Některé výlety jsem podnikla i sama. Například jsem navštívila hlavní město Madrid.

Jsem velmi ráda, že jsem se nakonec přece jen rozhodla na studium odjet a nelituji toho. Oviedo je moc krásné město, všude je plno zeleně, vodotrysků a parčíků. Poznala jsem zde i několik nových přátel mezi studenty Erasmu. Dozvěděla jsem se různé zajímavosti z jejich země. Mezi Španěly jsem k nikomu bližší přátelský vztah nenavázala, protože o nás jako o zahraniční studenty nemají moc velký zájem. Jsem ráda, že bydlím sama, protože jsem donucená neustále mluvit španělsky.  Všem budoucím studentům doporučuji vzít si sebou holínky a teplé oblečení, protože počasí se mění strašně rychle a hlavně tady skoro každý den prší, takže bez deštníku ani ránu.          

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17