Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

JDI DO TOHO!

Alena Janoušková

Universitat de Valencia

Vytvořeno

15. prosinec 2016

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

English Studies

Termín výjezdu

Zimní semestr 2016

Vyučované předměty

English language 1

Chceš vidět, co jsi ještě neviděl (a)? Chceš zažít, co jsi ještě nezažil (a)? Tak neseď doma a vyraž na Erasmus!!! 

 

… Neskutečný! Prosinec - Nedělní pohodička venku s přáteli, sluníčko svítí, jen tak kecáme, pijeme pivo a pochutnáváme si na místí specialitě, paelle.  Nemůžu se toho sluníčka nabažit. 20°C v prosinci, no je tohle možný? Čerpám energii!

… Ranní běh po pláži, čerstvý vzduch, šumění moře, klid. Start do nového dne plného překvapení.

... Včerejší beer ping pong stál opět za to, dneska erasmus večeře, ve středu klasická hodina salsy, následuje ohňostroj, pyjama party a party a party a party… Vždyť žijeme jen jednou!  A tohle není zdaleka všechno. Nudit se tady rozhodně nebudete. Furt se něco děje a navíc na tebe čeká super parta lidí, která se chce bavit s tebou!

…A to nejlepší nakonec. Cestujeme, cestujeme, cestujeme!!!!

Tohle je Valencie, tohle je Erasmus, tohle je Erasmus život!

 

Že tohle prostě musíš zažít?

A trošku praktických informací:
Určitě tě zastihne takový ten pocit strachu před odjezdem. Zvládnu to? Mám na to? Co když to nepůjde? Ale to k tomu prostě patří. Nemůžeš slíznout jen tu smetanu. Chce to trošku vytrvalosti a odvahy. Především první dny budou nejhorší. Nespoléhej na to, že tady budeš studovat to, co sis původně navolil (a). Já jsem si všechny předměty klasicky pečlivě naplánovala. Nakonec jsem ale musela měnit úplně všechny. Předměty byly buď obsazené, nebo se mi kryly, či se tu vůbec v daném semestru nevyučovaly. První dny jsou trošku krušné, ale až přežiješ to papírování a konečně budeš mít jistý rozvrh, tak už začneš pomalu ochutnávat, co Valencie nabízí.

Co se týče ubytování, na facebooku je spousta skupin kam se určitě přidej a pak už jen stačí sledovat, co tě zaujme nejvíce. V každém bytě jsou většinou tři studenti a každý má svůj vlastní pokoj, což je super.

Co hodnotím jako velký plus je to, že Španělé jezdí všude na kole. Vždyť počasí jim k tomu přeje! Existuje zde takzvané Valenbisi , jejichž stanice plné kol najdeš po celé Valencii. Kolo si tedy můžeš půjčit ze stanice jedné, vrátit ho do jiné na druhé straně Valencie a nemusíš se tak o kolo dále starat. Stačí si jen pořídit kartičku, která stojí 30 euro na rok.  Pak si můžeš vyjet kdykoli a kamkoli, nemusíš se řídit jízdními řády a mačkat se v přeplněném autobuse.

Kdo by měl strach z toho, že nestuduje španělský jazyk, tak žádné obavy. Já neuměla ani slovo španělsky.  Mluvím jen anglicky a jde to. Na párty většinou všichni mluví anglicky a předměty ve škole mám jen v angličtině. Takže neznalost španělštiny není vůbec žádný handicap, i když přiznávám, že znalost španělského jazyka by byla bezpochyby výhodou. V obchodech se teda domlouvám rukama nohama, ale jde to. Aspoň je trochu sranda. 

Pro studenty angličtiny: Před výjezdem mi bylo řečeno, že Španělé zrovna moc anglicky neumí. Lidé na ulici možná ne, ale musím říct, že učitelé na univerzitě mě velice příjemně překvapili. Snaží se předat studentům toho co nejvíce a jejich výuku hodnotím jako velice kvalitní. Alespoň moje zkušenost.

 

Nemůžu Ti ale přece prozradit vše. Zbytek je jen na tobě, aby si to všechno zažil (a) sama.

Konečně si plním své sny a cíle. Jsem tu, užívám si, co mi život nadělil a jen čekám, jaké nové zážitky a překvapení na mě čekají zítra. J

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17