Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Dobrodošli v Ljubljani

Daniel Svoboda

Univerza v Ljublani

Vytvořeno

15. prosinec 2016

Studijní obor

MA-TV, nMgr

Termín výjezdu

Zimní semestr 2016

Vyučované předměty

EPTE Arts, Environment and Sustainable Development, EPTE Mathematics, Nutrition and nutrition education, Nature and young children, EPTE Society, Culture and Education

Pár řádků o Ljubljaně :)

Jedna rada hned na začátek – nenechávejte všechno na poslední chvíli jako já (i když mě to z nějakého důvodu všechno stejně vyjde). Moje první volba byla Maribor. Dokumenty potřebné k přihlášce na Erasmus jsem ale psal přes noc (podle toho taky vypadala kvalita), takže jsem se samozřejmě ocitl pod čarou a přidělen mi byl Vilnius… nakonec jsem ale skončil v Ljubljani (děkuji paní doktorce Bímové J ). Dalším krokem k vycestování byla online přihláška, kterou jsem poslal hodinu před deadlinem. Jelikož je součástí i přihláška na kolej, ocitl jsem se znovu pod čarou a musel si tak hledat soukromé ubytování, které je skoro 2x dražší (nakonec se se mnou rozhodla vyjet Janča, takže mi nepřidělená kolej vůbec nevadí J).

Přístup univerzity mě trochu zklamal. Čekal jsem nějakou pomoc se zařizováním dokumentů, sháněním bydlení atd. Přišel nám však jen jeden email. Po příjezdu do Ljubljani nás čekalo papírování. V Mariboru (jak jsem se dočetl) dostanete buddyho, který vám pomůže. Na této univerzitě tomu tak není. Za pár dní ale bylo vše vyřízeno a začalo několik měsíců užívání Ljubljany.

Slovinsko má díky své poloze i rozloze velkou výhodu – všechno je blízko. My máme navíc k dispozici auto. K pobřeží (italskému, slovinskému i chorvatskému J ), stejně jako do Triglavského národního parku, Mariboru, Záhřebu nebo Rakouska je to lehce přes hodinu cesty. Jinak Ljubljana je rájem cyklistů. Pruh pro cyklisty zabírá půl chodníku, nebo je alespoň vyznačen na silnici. Navíc tu nejsou kopce jako u nás v Liberci J. Já tu jezdím na longboardu i teď v prosinci, protože tu ještě nesněžilo J. Je zde také možnost půjčit si na 30 minut kolo (Bicikelj), za což zaplatíte 3 na celý rok.

Abych nezapomněl na to nejdůležitější – na školu J. Na výběr je cca 10 předmětů, které jsou určeny pro erasmáky a jsou vyučovány v angličtině (všechny jsou za 5 kreditů). Já měl štěstí, že jsem si vybral ty nejlehčí J. Ve třídě je nás 30. Z toho polovina Španělů a Portugalců, kteří spolu tráví většinu času. Druhou největší skupinou jsou překvapivě Češi (je nás tu 5).

Kdyby někdo něco potřeboval, může mi napsat třeba na Facebook ;)

 

PS: byli jsme se podívat v Mariboru… Ljubljana je hezčí J.

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17