Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Siberia - Gasteiz

Lukáš Smetana

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

24. listopad 2014

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Historie a španělský jazyk

Termín výjezdu

Zimní semestr 2014

Vyučované předměty

Francés, Sociedades medievales de la Península Ibérica, Literatura hispanomareicana del siglo XX, History and Culture of English Speaking Countries, Curso intensivo del Espaňol

Baskicko je jedna z nejzajímavějších oblastí Španělska. Má svou vlastní kulturu a jazyk. Hned od začátku vašeho pobytu zde vám zdejší obyvatelé budou jasně dávat najevo, že tady prostě nejste ve Španělsku, ale v Baskicku. Jaké to tedy je strávit zimní semestr ve Vitorii-Gasteiz, hlavním městě této oblasti?


Dorazil jsem do Vitorie společně s Janou, další studentkou z Liberce, koncem srpna. Nejlepší variantou je letět z Prahy do Bilbaa, které leží kousek od Vitorie. Ubytování jsme měli domluvené předem díky pomoci předchozích Erasmus studentů. Vitoria - Gasteiz je moc pěkné město s velkým množství kulturních akcí. Na druhé straně je tato destinace o něco dražší v porovnání s jinými částmi Španělska.

Na univerzitě je možné se zúčastnit kurzů španělštiny. Kurzy jsou však placené a pro ty, kteří již mají dostatečnou úroveň jazyka, zbytečné. Výuka je zde vedena spíše prakticky než teoreticky, ale dá se to zvládnout. Není samozřejmě lehké poslouchat výklad ve španělštině a zároveň si dělat zápisky, ale profesoři vám vždy vyjdou vstříc.


Místní rádi přezdívají toto město Siberia - Gasteiz pro své chladné klima a ošklivé počasí. Pravděpodobně mám štěstí, jelikož počasí zde je převážně dobré. Erasmus studentů tu není tolik, takže se dá se všemi navázat kontakt a lépe je poznat. Ve Vitorii se dobře seznámíte s baskickou kulturou a místními lidmi skrze různé akce a oslavy. Sportovně založení jedinci si zde také přijdou na své. Samotná univerzita pak pořádá některé výlety zdarma po Baskicku.

Baskové sice na první pohled nemusí působit mile, s postupem času ale zjistíte, že opak je pravdou. Rádi vám se vším poradí a pomůžou, naučíte se od nich místní zvyky a třeba i trochu jejich jazyka - euskery. 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17