Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus v Chemnitz

Lucie Hromádková

Technische Universität Dresden

Vytvořeno

3. květen 2017

Studijní obor

Germanistika

Termín výjezdu

Letní semestr 2017

Vyučované předměty

Umělecká pohádka, Literární epochy v evropském kontextu, Multimedialita na internetu, Americké dějiny 19.století, Historická semantika, Fonologie a grafematika, Plánování výuky, Jazykový kurs Němčiny C1

Ahoj všem případným zájemcům o Erasmus v Německu! V první řadě bych chtěla říct, že pokud váháte, zda vyjet na erasmus nebo ne, rozhodně jeďte, protože kdy se vám v životě naskytne další taková příležitost, že by vám někdo zaplatil pobyt v Německu?

Pokud máte doma nějaké závazky, které se vám nechce jen tak na půl roku opustit, Chemnitz a Drážďany jsou pro vás ta správná varianta. Na studentskou kartu (která stojí 250 eur, ale musíte si jí koupit tak jako tak) můžete jezdit zdarma po celém Sasku, což znamená do Žitavy zdarma a lístek z Žitavy do Liberce stojí 38 Kč.

V první řadě vám doporučuji přijet už na jazykový kurs, protože tam poznáte všechny erasmáky a nebudete tady na ten počáteční stres úplně sami. Pokud ne na jazykový kurs, alespoň na Orientierungswoche, který se koná týden před začátkem semestru, pořádá ho Patenprogramm (něco jako ESN na TUL). Což mě přivádí k další možnosti, kterou je záhodno využít: přihlásit se do Patenprogrammu a dostat svého německého „kmotra“, který vám pomůže či poradí.

Po příjezdu do Chemnitz se ubytujete na koleji, dávejte ale pozor na provozní dobu kanceláře vašeho Hausmeistera (správce domu), jsou tam jen od 12:30 do 13:30 od pondělí do pátku, což mě trošku zarazilo, když to porovnám s harcovskými kolejemi, kdy se člověk může přijít ubytovat i ve dvě ráno. Na místních kolejích nejsou vrátní a nikdo vás nehlídá, nemusíte hlásit ani platit návštěvy, je to tu spíš jako byt než jako kolej. Já bydlím na Vetterstraße 52; pokoj mám prostorný se spoustou úložného prostoru, kuchyňku a koupelnu sdílím s další erasmačkou. Nevýhodou je pouze okno a dveře na pavlač, takže kdokoliv projde kolem, kouká mi do okna. Pokoje se tu liší od budovy k budově, na všechny se můžete podívat na stránkách kolejí a menz Chemnizt-Zwickau, když kliknete na tzv. Virtueller Rundgang. Doporučuji zamluvit si kolej co nejdřív po emailu, který od nich obdržíte.

Co se školy týče, je tu trochu jiný způsob výuky než na TUL. Alespoň v případě germanistiky se výuka zakládá na čtení sáhodlouhých vědeckých článků, následné diskuzi a skupinové práci. Všechno tady dost trvá, rozvrh zveřejní cca týden před začátkem semestru, nijak zvlášť to ale nevadí, protože se na ně (pokud to není někde explicitně napsáno) nemusíte nikde přihlašovat, prostě tam přijdete a na první hodině se jim zapíšete na papír. Pro vás to konkrétně znamená, že budete muset všechny předměty ve stagu předělávat :D Při tvorbě rozvrhu vám doporučuju vybírat si předměty podle toho, na jaké části kampusu jsou, protože čistá cesta autobusem mezi těmito částmi trvá 15 minut, což je, s výjmkou poledních bloků s přestávkou na oběd, přesně doba mezi jednotlivými bloky. Campus se dělí na 4 části, já mám naštěstí hodiny jen na 1) Straße der Nationen (úplně v centru) a 2) Reichenhainer Straße (přímo u kolejí). V rozvrhu to poznáte podle čísla (např 1/202 je učebna 202 na Straße der Nationen). Ze začátku se vám bude určitě hodit aplikace TU Chemnitz Campusfinder, který vám ukáže na mapě, kde přesně najdete konkrétní učebny. Ale stejně si tady se zkušeností z malé TULKy budete připadat jako v Bradavicích :D

Za zmínku možná stojí ještě menza, která je, jak se dalo očekávat, nesrovnatelně lepší než ta liberecká. K dispozici je jedna v centru a jedna na Reichenhainer Straße. Je tu výběr od masa po veganskou kuchyni a najíte se tu od 1.40 do 2.20 eur.

Závěrem doufám, že jsem Vás spíš motivovala než demotivovala všemi podrobnostmi a že určitě na erasmus vyrazíte, je to skvělá zkušenost!

Lucie Hromádková

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17