Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Dva měsíce v Düsseldorfu

Michaela Vlasatá

Heinrich Heine Universität

Vytvořeno

25. listopad 2014

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Historie magister.studia

Termín výjezdu

Zimní semestr 2014

Vyučované předměty

Rechtsradikalismus in Ostmitteleuropa

Je konec listopadu a v následujícím příspěvku vyprávím o začátcích, životě v Düsseldorfu a nutnostech, které je potřeba zařídit.

Nyní, když píši tento příspěvek, jsme s přítelem již necelé dva měsíce obyvateli tohoto města. Museli jsme přijet o pár dní dříve, už v září, jelikož nám za pár dní začal intenzivní 14denní kurz němčiny. Na kolej bylo možno nastoupit až od 1. října, tak jsme si museli předem vyjednat náhradní ubytování. Abych pravdu řekla, kolej nedostalo hodně lidí, měli jsme velké štěstí. Cena ubytování je ale o moc vyšší než u nás, téměř celé stipendium jde na kolej, internet a poplatek za televizi, či rozhlas, které ani nemáme, ale musíme platit....to bylo pro nás nepříjemné zjištění. Proto těm, kdo se sem chtějí vydat, radím mít našetřeno hodně peněz a počítat s velkorysou pomocí od rodičů. Nejlepší je mít navíc prospěchové stipendium, které nám finančně pomáhá. Ceny totiž odpovídají západnímu Německu. Jestli je vaší žádosti o kolej vyhověno, musíte zaplatit dva nájmy dopředu, což může být např. 620 Euro. Další příklad zdejších cen, 2 dcl točeného piva stojí téměř dvě eura :-). Potraviny zde nejsou ale o moc dražší.

Po příjezdu jsme museli zařizovat mnoho věcí, zapsání se na úřadě, zařídit si německý účet, německou SIM kartu atd...

Nyní už máme vše zařízeno a chodíme do školy na přednášky a různé semináře, které jsme si zapsali. Navíc máme i německé kurzy, které jsou zadarmo.

Düsseldorf má svou starou část, s historickými budovami, ale také nespočetně budov nových a velmi moderních. Ve městě to pořád žije, bary, restaurace, ale i ulice jsou v centru plné lidí, kteří se potkávají u sklenice piva a dobrého jídla. Na začátku semestru si zaplatíte semestr ticket, který stojí cca 6000 Kč a díky němu pak můžete jezdit po celé spolkové zemi zadarmo. Proto se snažíme každý víkend cestovat. Navštívili jsme již Bonn, Cáchy, Kolín a mnoho dalších zajímavých měst.

Na univerzitě je skvělá skupina ESN pracovníků, kteří připavují týdenní programy pro Erasmus studenty, takže člověk se zde opravdu nenudí. Buď má hodně úkolů ze školy, nebo ho zaměstnávají různé akce a večírky :-).

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17