Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Erasmus v Oviedu

Jaroslava Škodová

Universidad de Oviedo

Vytvořeno

20. prosinec 2015

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

NJ, ŠJ

Termín výjezdu

Zimní semestr 2015

Vyučované předměty

Espaňol normativo, Fonética y fonología, Astruriano, Alemán V., Curso de espaňol

Pokud se právě rozhodujete, kam vyrazíte na Erasmus, máte rádi přírodu, moře, hory,… Oviedo je jasná volba.

Ubytování je lepší si zařídit už před odjezdem, po dlouhé cestě to budete mít víc v pohodě. Ceny se pohybují kolem 200 eur. Při plánování vašeho rozpočtu myslete na to, že s prvním nájmem je třeba zaplatit kauci ve výši nájmu. Ta by vám měla být při vašem odjezdu vyplacena zpátky.

 

Co se týče papírování, o kterém píše snad každý, nenechte se odradit. Není to tak strašný. Jen když už se někam vydáte něco zařizovat, obrňte se valnou dávkou trpělivosti a dnem volna :-D. Čekání v nekonečné frontě není zdaleka to nejhorší. (Těch papírů a kopií je tolik, že i ty samotné paní se v tom ztrácí, ale co teprve když přijde na opisování českých jmen a adres. Doporučuji se předem naučit větu: „Ne! Já jsem z České republiky. Československo neexistuje už víc jak 20 let!“)

 

Ve škole mám zapsané předměty Espaňol normativo, Fonética y fonología, Asturiano a Alemán V. Změny v předmětech dělá snad každý. V prvních dvou týdnech zajděte na co nejvíce předmětů a omrkněte si je. Hodiny začínají a končí v každou celou, tzn. podle rozvrhu nemají přestávky. Předměty si ale můžete zapsat tak, že vám jeden končí v tu samou dobu, co druhý začíná. Přechod mezi budovami (alespoň na Milánu) stihnete v pohodě. Učitelé stejně chodí pozdě, někdy i o 20 minut ;-) Dále doporučuji kurz španělštiny pro cizince, ten si zařídíte po příjezdu v Casa de Lenguas (Campus Milán) asi za 70€, je celkem fajn a můžete si ho spárovat s prakťákem.

 

Využívejte každé příležitosti k cestování. Nabídka je celkem pestrá. Pořiďte si ESN Card, s ní ušetříte dost peněz (pokud teda výletujete s ESN Oviedo :-D). Mají bohatý program během týdne, ale můžete se s nimi podívat i do Portugalska, Galicie, Leónu, País Vasco nebo po celé Asturii. Nicméně, co u mě mělo největší úspěch, byla Ruta de Cares (viz foto), asi dvacetikilometrová „procházka“, při níž vám po celou dobu přechází zrak J

 

Počasí je tu velké téma, protože v Oviedu přece totiž pořád prší… Letošní rok je asi dost výjimečný, asi v tom, že hned po příjezdu jsem si běžela koupit holinky, které jsem na sobě zatím měla všehovšudy třikrát; nebo protože tu tenhle týden (16. 12.) teploty sahají ke 20 stupňům.

A poslední věc, na kterou si hned zvyknete, je otevírací doba obchodů. Nepočítejte třeba s tím, že si uděláte nedělní nákup ;-)

Určitě neváhejte a přijeďte!

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Nechte se inspirovat dalšími články

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17