Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Co jsem se rozhodla odvést s sebou ze Španělska do Čech

Monika Skočíková

Universidad del Pais Vasco

Vytvořeno

22. prosinec 2015

Ročník studia

2. ročník

Studijní obor

Specializace v pedagogice: španělština a humanitní vědy

Termín výjezdu

Zimní semestr 2015

Vyučované předměty

Historia contemporánea del País Vasco

Když jsem se před pár měsíci usadila do sedačky letadla, srdce mi bušilo a  hlavě mi běhalo nespočet myšlenek a nezodpovězených otázek. ..."Co budu dělat až vystoupím z letdala? Jak zjistím, který autobus mě doveze do centra nebo alespoň poblíž hotelu? Jede tam vůbec nějaký autobus? Nebude lepší jet taxíkem? Kolik asi může stát taxík? ...Ne, nemysli na to!! Zeptáš se. Aha, zeptám se. Co když mi nebude nikdo rozumnět? A co když nebudu rozumnět já?..." Jsem opravdu takový blázen, že jsem do toho šla? Ano i ne.

 

Život vám chystá velké výzvy a je jen na vás, jestli na ně kývnete.

Ať si každý říká co chce, život v cizině člověka změní. Nezmění se jeho osobnost, ale úhel pohledu. A tak si i já troufám říct, že mě život ve Španělsku změnil. Naučil mě odpočívat a starat se o své tělo. Naučil mě šetřit, chytře. Naučil mě hýčkat si své blízké. Naučil mě vážit si každé chvíle, kdy mohu být v přírodě a že počasí v País Vasco je nevyzpitatelné a tak je nutné jej brát takové jaké je. Naučil mě vážit si mé rodné země a vidět na ní klady, kterých jsem si dříve ani nevšimla.

Tímto bych ráda sepsala několik "bodů", které si určitě namačkám s sebou do kufru při cestě do Čech. Chorizo ani vino to nebude.

Láska k dobrému jídlu

Vždy jsem vaření měla ráda a tak vím, že dobré jídlo musí tvořit dobré potraviny. Jelikož je País Vasco, mimo jiné, zemědělskou oblastí, tak se na pultech místních supermarketů objevují zejména místní potraviny. Cena není tolik rozdílná mezi potravinami z País Vasca či jiné části Španělska, takže je výběr zcela na vás. Tím chci říct, že zde nemusíte tolik koukat na cenu, jako spíše na kvalitu výrobku. Co více si přát. 

Odpočinek

Určitě jste slyšeli o slavné "siestě", která neodmyslitelně patří k životu většiny španělů. Přiznávám se, teď už neodmyslitelně patří i k tomu mému. Není nic příjemnějšího než to, když se na hodinku či dvě zastavíte, odložíte rozdělanou práci, sednete si s dobrou kávou a popovídáte si s přáteli co je nového. 

Neděle je odslova nedělat

Vitorie se v neděli proměňuje ve město duchů a v běžně rušných ulicích potkáte sotva chodce. V neděli jsou ve Vitorii téměř všechny obchody zavřené. Z počátku mě to rozčilovalo, protože jsem byla zvyklá neděle trávit v obchodních centrech, ale pak mi pomalu začínal docházet ten smysl. V neděli by měli lidé odpočívat a trávit čas s rodinou. Dát si ten pověstný nedělní oběd a vyrazit s celou rodinou nebo přáteli někam na výlet. 

Sport

Ačkoliv jsem během tohoto půlroku nebyla nijak výrazně sportovně aktivní, získala jsem zde velkou motivaci. No řekněte sami, co by vás mohlo motivovat více než to, že cestou ze školy či města potkáte několik běžců, středního věku i v tom nejvíc zachmuřilém počasí. Nehledě na to kolik sportovních možností Vitorie nabízí, minimálné krásné běžecké trasy, které lemují téměř všechny silnice a díky kterým je možné vyběhnout i ven z města.

Španělština x Angličtina 

Hlavním cíle Erasmu je zlepšení se v jazyce. Pro mě to tedy zanemnalo zlepšit se ve španělštině. Aktuálně nedokážu posoudit jaké míry zlepšní jsem dosáhla, ale upřímně sama pro sebe si mohu říct, že zlepší alespoň trpchu pociťuji. Do Vitorie jsem přijela s tím, že studuji španělský jazyk něco málo kolem dvou let a doufala jsem, že to tedy nějak přežiji a snad se domluvím. Z počátku jsem se velmi bála s kýmkoli promluvit, upřímně, vždy ze mě vypadlo pár nic neříkajících slov. Teď, skoro ke konci mého pobytu, pociťuji výrazné zlepšení. Nemám strach mluvit a bez větších problému dokážu vést konverzaci, což jsem před odjezdem na pobyt nedokázala. Na druhou stranu angličtina se pro mě stává mrtvým jazykem. Pociťuji, že dřívější několikaleté znalosti se jako mávnutím proutku ztrácejí. To byl v mnoha případech trochu problém, neboť na Ersmas jezdí i studenti, kteří neumí jazyk danné země do které jedou. Tudíž veškeré mé pokusy o to, zahájit konverzaci v angličtině, vždy končily španělštinou → Spainenglish

A co ty? Když už si dočetl až sem, nechceš taky získat nějaké zkušenosti do života? Co si s sebou odvezeš ze Španělska ty?

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17