Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Canakkale

Marta Vodičková

Çanakkale Onsekiz Mart University

Vytvořeno

16. březen 2014

Ročník studia

3. ročník

Studijní obor

Tourism

Termín výjezdu

Zimní semestr 2013

Vyučované předměty

Event management, Gastronomy tourism, Coorporate finance, Managenet and organization, Turkish for beginers, Introduction to tourism, Vocational english

Ahoj budoucí erasmáci :) 

Možnost jet na erasmus doporučuji všem, kteří se rádi seznamují se skvělými lidmi, cestují, poznávají kultury jiných zemí a chtějí se zdokonalit v cizích jazycích. Každá země má něco do sebe, Turecko určitě doporučuji, ale erasmus je spíše o lidech, tak je podle mě úplně jedno kam se vydáte, všude bude báječně, prostě takové jaké si to uděláte :). Erasmus je hlavně nezapomenutelná zkušenost a zážitky do života, které si budete pamatovat napořád. 

Měla jsem tu možnost jet do Canakkale, krásného města u moře kousek cca 350km od Istanbulu (v Turecku je tato vzdálenost kousek, vše je od sebe hodně daleko). Proto doporučuji zvolit leteckou dopravu i z Istanbulu do Canakkale. My jsme měli tu smůlu, že letiště procházelo rekonstrukcí a tak jsme museli jet autobusem, letecká doprava sem byla úplně zrušená. Ale v Turecku rostou domy jako houby po dešti, tak nemám obavy, že do příštího roku bude vše hotové :) 

Turci jsou neskuteční, dokaží zařídit i nemožné. :) Jsou velmi přátelští, ochotní a milí lidé. Jako studenti budete mít možnost bydlet většinou se studenty na bytech, protože koleje tu pro nás nejsou. Cenově se nájem pohybuje cca 250TL tj. 2500Kč. Je to skvělé v tom, že poznáte o to lépe a rychleji jejich kulturu, zvyky třeba i vařit turecké dobroty. Pro vás, kteří žijete nočním životem, doporučuji najít si bydlení v centru, je zde spousta skvělých barů, ne diskoték. Většinou zde hrají kapely přímo z Canakkale. Avšak pozor, alkohol je zde velmi drahý, mají 400% přirážku na alkohol, ale potraviny a ostatní zboží je zde cenově velmi podobné jako u nás, něco i levnější. Díky trhu, který je zde 3x týdně, kde seženete čerstvou zeleninu, ovoce, mléčné výrobky a kromě toho i oblečení, boty a spousta dalšího, dalo by se říct všechno a vše hodně levně :) 

Univerzitní kampus je asi 20min. od centra hromadnou dopravou. Je to takové studentské město ve městě. Je odsud nádherný výhled na celé Canakkale, na který asi nikdy nezapomenu. Měla jsem obavy z výuky v angličtině, ale učitelé jsou v pohodě, bylo jim skvěle rozumnět a byla s nimi rozumná domluva (byli na tom s aj srovnatelně s námi, až na výjimky). Součástí kampusu je i menza, knihovny a spousta univerzitních budov různých fakult. Je to skvělé v tom, že mezi hodinami není šílené cestování jako tady u nás :). 

Co mě hodně překvapilo, byl turecký pohodlný životní styl. Jsou to samá kafíčka, čajíčky, vstávání ve 12 a později, ale když se do něčeho zaberou, tak to dělají pořádně. Říkám to z toho důvodu, že je potřeba na ně pořád tlačit, aby se něco dělo. Ve škole jsme se museli hodně snažit o to, aby nám byly známky poslány do termínu. Někdy s turky byla šílená domluva, ale vzpomínám na to ráda. A lidé z erasmus office, byli opravdu skvělí! Měli jsme možnost navštívit spoustu krásných míst, ať už to byly výlety organizované od školy nebo jsme si jsme cestovali sami, určitě stojí za vidění Pamukkale, Assos, Bozcada, Bodrum, Antalya a spoustu dalších. 

V Canakkale je nádherná kolonáda podél pobřeží plná kaváren a restaurací. Naší nejoblíbenější byl Hangover, kde vařili neskutečně! Byla zde skvělá atmosféra, nejen díky pohodovým studentům, kteří zde obsluhovali, ale i hudbě a krásnému prostředí. :)  Pokud máte obavy z Turecka jako spousta lidí, co to tam neznají, není to zapotřebí. Canakkale se velmi podobá evropskému městu, je plné mladých lidí a je tu hodně cizinců. 

Snad vám tato hrstka informací nějak pomůže v rozhodování. Pokud byste měli otázky, napište :)

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17