Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Život na severu

Veronika Jirků

Högskolan Kristianstad

Vytvořeno

5. prosinec 2012

Studijní obor

Leisure Time Pedagogy

Termín výjezdu

Zimní semestr 2012

Vyučované předměty

Intercultural Communication, Sweden Past and Present, Classic Children´s Literature

Hej Hej budoucí Erasmáci.

Jmenuji se Veronika Jirků a právě jsem na studijním pobytu ve švédském Kristianstadu. Pokusím se pro Vás shrnout své postřehy a doporučení pro život na „drsném“ severu. 

Ubytování. Většina studentů bydlí asi pět minut chůzí od školy v komplexu zvaném Krebo. V prvním okamžiku, kdy vstoupíte do pokoje, Vás ozáří všudypřítomná bílá barva, takže doporučuje s sebou do kufru přibalit různé plakáty, vlajky a fotky, jinak se budete celý půl rok cítit jako ve vězeňské cele. Pokoje jsou jinak hezké, čisté a máte tu skoro vše, co potřebujete. Zařízenou kuchyňku (chybí rychlovarná konvice), dvě postele, stůl, čtyři židle, ledničku, skříň a malou koupelnu. Postupem času začnete zjišťovat, že Vám chybí nějaký noční stolek, poličky a více úložného prostoru, ale pokud budete trošku kreativní, dá se vše vyřešit. V Krebu je zdarma prádelna, sauna a internet. S internetem jsou ale neskutečné potíže, takže se obalte opravdu velkou dávkou trpělivosti a pro jistotu si přivezte i internetový kabel.

Škola. Jak už jsem zmínila, celý kampus Univerzity v Kristianstadu je kousek od ubytování a máte tu vše, co ke studiu potřebujete. Učebny, knihovnu, počítače… Já zde studuji tři předměty – Intercultural Communication, Sweden Past and Present a Classic Children´s Literature a se všemi jsem moc spokojená. Systém výuky ve Švédsku je úplně jiný, než u nás, takže se Vám může stát, že jeden předmět trvá jen měsíc a podobně. I přístup vyučujících je, podle mého názoru, hodně rozdílný. Učitelé jsou velmi otevření a při prvním setkání Vám jsou schopni převyprávět celý svůj život i s detaily. Na začátku kurzu Vás vítají u dveří (většinou to dělají i při dalších hodinách), představí se Vám křestním jménem, tyká se jim a nikde nezmiňují své akademické tituly, takže je tu taková více přátelská atmosféra. Povinných hodin ve škole není tolik jako u nás, ale to neznamená, že by se studenti flákali. Naopak, knihovna i studijní prostory jsou plné každý den, protože práce „na doma“ je opravdu hodně. A zdá se, že studenti ve Švédsku jsou o něco svědomitější, než Ti u nás.  ;-)

Každodenní život. Běžný život v Kristianstadu se od života v českém městě (a speciálně v Liberci) moc neliší. Kousek od školy je supermarket, kde seženete vše, od typických švédských masových kuliček až po běžná česká jídla. Na oběd si můžete zajít do studentské jídelny Metropol (kde vaří opravdu výborně) nebo do bufetu v budově školní knihovny. Ve městě najdete obchody, kino, sportovní haly, nákupní centra a nádherný park. Pokud se rozhodnete někam vycestovat, jen v okolí Kristianstadu najdete bezpočet míst, které stojí za to navštívit. Jeden rozdíl ale najdete. Vše je asi tak třikrát dražší, než v Čechách. Což například znamená oběd ve městě v přepočtu kolem 250 Kč, hodina ve fitku 300 Kč, mléko 30 Kč a tak dále.

Společenský život. Co se různých párty týká, není tu o ně nouze. Hned vedle kolejí je společenská místnost, od které si každý může vypůjčit klíč a uspořádat v podstatě cokoliv. Pokud se zrovna nic neděje, není problém zajít do města na jednu z diskoték. O co je ve Švédsku nouze je ale alkohol, který je tu opravdu velmi drahý a dá se koupit pouze ve státním monopolu v centru města. Ani popíjení v nějakém baru nebo hospůdce bych z finančních důvodů nedoporučovala. Takže pokud si neumíte život bez něčeho ostřejšího představit, rozhodně si přibalte něco z domova (alespoň pro začátek), postupem času si na ceny buď zvyknete, nebo si najdete nějaký jiný způsob, jak si alkohol obstarat.

Doufám, že jsem Vám alespoň trochu přiblížila život ve Švédsku a že se rozhodnete to sami vyzkoušet, protože to rozhodně stojí za to!

VeroNika

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17