Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Grüezi mitenand!

Petra Babáková

Pädagogische Hochschule St.Gallen

Vytvořeno

28. duben 2014

Studijní obor

Učitelství pro 1.stupeň ZŠ

Termín výjezdu

Letní semestr 2014

Vyučované předměty

English for Cambrdige exam, Portfolio projects, Germany course, Gifted children, Basic design, Foreign language didactic, Follow-up external days, Sport

... aneb Dobrý den všem!

 

 Vyjet do zahraničí, poznat nové lidi, načerpat zkušenosti, zlepšit si úroveň jazyka a mít spoustu skvělých zážitků na celý život? Blázen by váhal!

Moje pětileté studium se mi začalo zdáti poněkud dlouhé, tak jsem se přibližně před rokem touhle dobou rozhodla, že zkusit právě výjezd na Erasmus, by nemusela být úplně špatná varianta pro rozptýlení a nabrání dalších sil do druhé půlky mého studia.

Tenkrát jsem vlastně ani moc nepřemýšlela, kam bych nejraději jela. Od kamarádek z vyšších ročníků studující stejný obor mi bylo doporučeno Švýcarsko, tak jsem se zkusila dostat právě sem. Brala jsem to spíše tak cvičně, doma jsem se také nezmínila abych se vyhnula případným nadcházejícím výslechům, proč zrovna mne nevybrali a shodou všech okolností, možná zásahu štěstěny a snad i trochu mým přičiněným, jsem byla vybrána ke studia na Pedagogické fakultě, švýcarské univerzity St.Gallen v blízkém městečku Rorschach.

Svůj první školní den tady radši popisovat nebudu, mohlo by to snad nějaké nerozhodné povahy, kteří  o podobných zážitcích přemýšlejí, rozhodit – ale ve zkratce dvouhodinové bloudění, opakované výstupy a nástupy do vlaku a podobné zábavné věci, se mohou v cizí zemi stát opravdu jen mne.

Švýcarsko je, jak asi každý tuší, opravdu krásná země. Všude je čisto, lidé jsou k sobě slušní a milovníci přírody si přijdou na své nadvakrát. Na univerzitě (především jedna dáma, která nás tu má na starosti) jsou všichni velmi vstřícní a ochotní. Naše ‘International class‘ se skládá ze zástupců Čech, Holandska, Estonska, Španělska a protože zřejmě každý cizinec v této zemi potřebuje ke štěstí Švýcara, i ze stejného počtu švýcarských studentek. Každá znalkyně místních poměrů má tedy na starosti jednoho z nás neználků. A musím říct, že máme neuvěřitelné štěstí, protože jsme se sešli skvělá skupina jak zahraničních studentů, tak i místních studentek.                      

Školu máme vždy od pondělí do čtvrtka, kde se věnujeme klasickým prvostupňovým disciplínám jako je Sport, Basic design (jiná podoba VV), Didaktika cizích jazyků, Práce s nadanými dětmi, Portfolio project (učení cizích jazyků skrze připravené mezinárodní materiály), Angličtina, nebo Cultural studies, kde poznáváme Švýcarsko a země našich spolužaček. Pátky jsou věnované tzv. ‘External days‘, neboli různým výletům, exkurzím a poznávání okolí. Nejsou však pravidelně každý pátek, takže máme dost času podnikat i akce na vlastní pěst.                                                                 

Život zde má snad jedinou vadu a to, že je vše bohužel podstatně dražší než u nás. Nebudu na tomto místě přepočítávat, co kolik stojí, jedná se ale většinou minimálně o dvou až tří násobek naší ceny. Zprvu mi dělalo problém si koupit i ‘chleba v sámošce‘, postupně jsem ale došla k názoru, že holt člověk musí vypnout tu kalkulačku co má v hlavě a prostě si užívat, jak mu rozpočet dovolí :D !

Krom klasické výuky jsme měly také možnost zažít speciální měsíc. První dva týdny byla praxe na základních školách. Já měla možnost docházet do čtvrté třídy základní školy, kde byl – pro mne příjemná změna – pan učitel, a byla to skvělá zkušenost. Ač zatím německy moc neumím a děti mají angličtinu pouze něco málo přes rok, díky oboustranné snaze nebyl problém se dorozumět a pomáhat například v hodinách matematiky, vést tělesnou výchovu či zprostředkovávat dětem základní informace o své zemi či jazyku. Další týden nás čekal ‘Experimental placed-based learning‘, kdy za námi přijela mimořádná paní až z Ameriky a ukázala nám, že se dá zase učit úplně jinak a to prostřednictvím míst, které nás bezprostředně obklopují i propojením s místy vzdálenými. Nakonec tento měsíc zakončil týden, kdy jsme si mohly vybrat zaměření (hudba,sport,práce s papírem) a tomu se po celý týden věnovat.

Závěrem bych ráda řekla, že výjezd na jakýkoliv zahraniční program všem vřele doporučuji. Ať si třeba někdo myslí, že není tak silný v jazyce nebo ho skličují jiné obavy, je to skvělá příležitost zkusit si něco jiného a možná se na určité věci začít dívat z jiného úhlu. Já jsem za tuto šanci vděčná, a i když Švýcarsko není zrovna párty země, ze které byste si odváželi zážitky z obrážení nočních klubů, tolik možností cestování, poznávání nových věcí a získávání zkušeností v oboru málo kde najdete.

Kdyby snad někdo nad Švýcarskem jako cílovou zemí pro svůj Erasmus přemýšlel a nebyl si z jakéhokoliv důvodu jistý, neváhejte mne kontaktovat.

Mějte se!

S pozdravem ze země, kde neodpovědět na pozdrav se trestá smrtí (:D) !

Petra

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17