Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

International Class 2013 PHSG

Marie Ulrichová

Pädagogische Hochschule St.Gallen

Vytvořeno

13. květen 2013

Studijní obor

International Class PHSG Primary and Secondary 2013

Termín výjezdu

Letní semestr 2013

Vyučované předměty

Basic Design, Cambridge English Advanced, Course Deutsch, Cultural Studies, External Day, Follow up External Day, Gifted Children, Introduction to Foreign Language Didactics, Portfolio Mobility Project, Practicum, Thematic Week, Transcurricular Week

V úvodu bych chtěla zmínit, že já nejsem zrovna úplně ten správný cestovatelský a objevovatelský typ člověka, přesto jsem se rozhodla se o Erasmus ucházet z důvodu zlepšení angličtiny a němčiny a ono se vážně poštěstilo a byla jsem vybrána na Erasmus do nádherného Švýcarska!

Navštěvuji tady Pädagogische Hochschule des Kantons St. Gallen v Rorschachu, což je menší městečko ležící přímo u Bodamského jezera, takže vážně nádherná oblast. Jsme mezinárodní třída, což mě naprosto fascinuje, protože člověk je v cizí zemi a nepoznává pouze kulturu té země, ale i svých spolužáků, kteří jsou z celého světa. Naši spolužáci jsou z Běloruska, Rumunska, Německa a francouzsky mluvícího Švýcarska. Dokonce se i v několika předmětech vychází z toho, že jsme každý z jiné země.

Škola nám rozvrh sestavila tak, aby všechny předměty daly dohromady 30 kreditů, takže nic přehnaného. Jsou tu předměty typické pro první stupeň viz – výtvarná výchova, cizí jazyky (němčina i angličtina), tělocvik, didaktika cizích jazyků, ale také netradiční předměty, čímž byl pro mě předmět Gifted Children (nadaní žáci) nebo jazykové portfolio.
Nejlepším „předmětem“ je páteční External day, kdy jezdíme poznávat Švýcarsko. Navštívili jsme tak St. Gallen, Curych, Appenzell, Vals a jiné. Samozřejmě o víkendu je prostor pro výlety „na vlastní pěst“ a příroda je tu tak krásná, že je stále spousta možností, kam vyrazit.
V polovině semestru jsme měli 14i denní praxi ve školách a pak 2 speciální týdny. První speciální týden byl s Kaliforňanem o vzdělávání v Americe a druhý týden jsme si mohli vybrat – sport, hudebka, výtvarka, pro každého něco na výběr. Ještě musím podotknout, že učitelé tu jsou vážně milí, vstřícní, prostě opravdu skvělí!

Co se ubytování týče – každý bydlíme u nějaké rodiny, což beru jako výhodu. Výuka probíhá v angličtině a například má rodina se mnou mluví pouze německy, je to tu tedy ideální pro zlepšení obou cizích jazyků. Pro ty, kteří německy neumí, zajistí škola ubytování v anglicky mluvící rodině.  Jediná nevýhoda je, že každý bydlíme v jiném městě a já to mám každý den půl hodiny dojíždění vlakem, což není problém, ale vlaky tu jsou velmi drahé. Bylo by asi lepší bydlet všichni v tom samém městě, ale i tak jsem naprosto spokojená. Stravuji se tu s mojí hostitelskou rodinou, což přináší výhodu pestrého stravování a také šetření peněz i času, takže pokud vám to rodina nabídne, doporučuji toho využít.

V závěru chci říci, že jsem byla z počátku v rozpacích, zda jet či ne, ale teď si jsem už jistá, že to je nejlepší rozhodnutí, které člověk může udělat! Takže neváhejte a určitě vyjeďte, je to úžasná a obohacující zkušenost, která se jen tak nenaskýtá a Švýcarsko je naprosto nádherná země.

 

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17