Skip to main content

Stránky FP TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Jak jsem začala a kde jsem zakopávala

Denisa Arvajová

Universidad del Pais Vasco

Počátečních zakopnutí nebylo příliš, přesto je těžké vejít se do několika málo řádků, nicméně se o to pokusímOdjela jsem studovat do města Vitoria na sever Španělska, kde se jako největší počáteční obtíž, ačkoli jsem si myslela, že to bude ta skoro nejmenší, ukázalo bydlení. Z domova jsem si totiž žádné předem nenašla, a tak jsem to musela řešit až na místě.

Po noci strávené v hostelu jsem šla na univerzitu, kde mají zřízené speciální help centrum pro studenty a tam pomáhají se sháněním bydlení. I přes velkou ochotu pracovnic tohoto centra, se však bydlení sehnat nepodařilo, at už pro cenu, polohu nebo případné spolubydlící. Neúspěch s hledáním mě provázel i další přibližně čtyři dny, kdy jsem nadarmo s pár lidmi ze všech možných koutů Evropy navštívila několik bytů.

Až asi po pěti dnech jsme se konečně, vyčerpaní hledáním, nastěhovali do prostorného a cenově přijatelného bytu, který nám našli v help centru. Opadla mi tedy hlavní starost a to co zbývalo, tedy nějaké papírování ve škole, shánení věcí do bytu, tak to už byla vcelku maličkost, hlavně vzhledem k velké přívětivosti místních obyvatel. Vitorie, je velmi živé, pěkné a byt malé město, tak s mnoha památkami, navíc nedávno vyhlášeno evropským městem s největším počtem zeleně. Bydlí se tu dobře

Závěrem bych chtěla dodat, že mj. místní univerzita v rámci programu madrinas y padrinos nabízí možnost kontaktovat někoho z místních, kteří se vás v prvních dnech vašeho pobytu ujmou. A také, vzhledem k již zmíněním obtížím, že se vyplatí hledat bydlení předem, jelikož pozdější pohoda a ušetřené peníze za hostel za tu trochu námahy určitě stojí.

Několik užitečných odkazů: alkila.net, alsa.es, padrinosgasteiz.blogspot.com

Zaujal Vás tento příspěvek blogu?

Chcete také vycestovat?

Korespondenční Adresa

Technická univerzita v Liberci
Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická
Erasmus

Univerzitní náměstí 1410/1
Liberec 461 17